Projekti

Filtriraj po tematskih sklopih

Filtriraj po kategorijah

Filtriraj po projektih

Zaščitimo varno spletno komunikacijo za otroke in odrasle! s pripisom Pošlji poziv tudi ti! Na desni so ikone za povečevalno steklo, človečka, ki je brez ust, govorni oblaček s ... in znakom za nevarnost.

Poziv odločevalcem, da zavrnejo predlog Sveta EU glede preprečevanja spolne zlorabe otrok, ker s prisilnim soglasjem uveljavlja nezakonit množični nadzor nad spletnimi komunikacijami.

12. junij 2024

Naroči se na Občasnik, naš mesečni novičnik

Občasnik vsak mesec prinaša izbor naših razmišljanj, projektov, javnih pojavljanj in sodelovanj ter priporočil. Je kratek, a poln vsebine, udaren, a nevsiljiv – in vedno pride ob pravem času.

project-airbnb-og_5EaPIT3.jpg

V Sloveniji je odsotnost regulacije kratkoročnega oddajanja nepremičnin privedla v stanovanjsko katastrofo. V Ljubljani je na primer na voljo skoraj trikrat več stanovanj za kratkoročni kot za dolgoročni najem. Airbnb in podobne spletne platforme iz mesta izrinjajo lokalno prebivalstvo, saj lastniki_ce zasledujejo čim večji dobiček in stanovanj raje ne oddajajo tistim, ki jih potrebujejo za dom. S kampanjo Airbnb, pejt domov! od odločevalk_cev zahtevamo strogo regulacijo področja.

27. maj 2024

V medijih: Airbnb, pejt domov! Ilustracija monopoli plošče s hiškami, kockami, klobukom, denarjem, figuricami. Napis Stanovanja za ljudi, ne zaslužek v oblačku.

S kampanjo Airbnb, pejt domov! smo v času javne razprave o osnutku novega zakona o gostinstvu opozarjali na škodljive posledice nereguliranega kratkoročnega oddajanja nepremičnin prek spletnih platform, kot sta Airbnb in Booking. Poleg komunikacijskih aktivnosti smo predlagali tudi določene zaostritve zakona, o našem delu pa so poročali številni mediji.

27. maj 2024

project-vodic-EU-og.jpg

Kot je na DJND že v navadi, smo tudi letos pripravili vodič po volilnih postopkih za vse, ki iz različnih razlogov na evropskih volitvah in referendumih ne morejo glasovati kot ostali. Namenjen je zdomcem, ljudem s telesno oviranostjo, tistim, ki bodo na dan D nekje drugje v Sloveniji, skratka vsem, ki ne bodo glasovali standardno. Volilne vodiče pripravljamo, ker verjamemo v pomembnost politične participacije in jo aktivno spodbujamo.

20. maj 2024

Za nadaljnje neodvisno delovanje potrebujemo tudi tvojo podporo!

Podpri nas!
Omnia vodič. Zemljevid Slovenije na desni z ikonami za volišče, na levi piše "Kje lahko glasujem, če bom na dan glasovanja na volitvah v Evropski parlament in referendumih na izletu?" Spodaj piše Zemljevid OMNIA volišč.

OMNIA volišča, ki volivcem in volivkam omogočajo, da se udeležijo volitev, četudi so na volilno nedeljo izven okraja svojega stalnega bivališča, so organizirana po vsej državi. Da bi spodbudili participacijo na volitvah in olajšali dostop do njih, smo za evropske volitve in referendume, ki so potekali vzporedno z njimi, leta 2024 pripravili preprost interaktiven vodič po OMNIA voliščih. Ker morajo volivke in volivci svojo namero o glasovanju na OMNIA volišču napovedati v naprej, smo zemljevidu dodali še navodila, kako to storiti.

20. maj 2024

Zemljevid predčasnih volišč. Na desni je zemljevid z oznakami za volišča. Na levi piše: "Kam na predčasno glasovanje za volitve v Evropski parlament in referendume?"

Zemljevid predčasnih volišč je eno od spletnih orodij, s katerimi volivke in volivce aktivno spodbujamo, da opravijo svojo državljansko dolžnost. Za volitve v evropski parlament in vzporedne referendume, ki so potekali junija 2024, smo med drugim pripravili enostaven interaktiven zemljevid predčasnih volišč. Na zemljevidu smo prikazali vsa predčasna volišča, uporabniki pa so lahko s klikom na sebi najbližjega izvedeli več podrobnosti o njem.

20. maj 2024

project-izvoli-djnd.jpg

Za lažjo odločitev na volitvah v Evropski parlament smo v sodelovanju z mednarodno mrežo VoteMatch Europe pripravili spletno aplikacijo izvoli.eu. Aplikacija vsebuje 30 trditev, do katerih so se opredelile skoraj vse liste, ki kandidirajo na volitvah, stališče do njih pa lahko zavzamejo tudi uporabniki ter na podlagi stopnje ujemanja izvejo, kateri politični opciji so vsebinsko najbližje. Na podobne vprašalnike so odgovarjale tudi stranke, ki na evropskih listah nastopajo v drugih državah članicah, zato lahko uporabniki preverijo tudi, kam se glede na stališča uvrščajo v širšem evropskem kontekstu.

8. maj 2024