Soglašam z uporabo piškotkov

Parlameter

Spletno orodje za faktično utemeljevanje kritiziranja čez poslance in/ali slavospeve njihovi prizadevnosti. Pretvarjanje porazgubljenih javnih podatkov v organizirane informacije, številke in grafe. Nulti korak za opolnomočen premik od pavšalne sodbe, da so "vsi isti" k identifikaciji podobnosti in razlik, ki uporabnike opremi z izhodišči za vsebinsko interpretacijo.

Parlameter poganja več kot

270 000

vrstic kode

Agrument

Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih. Z lupo beremo drobni tisk, z markerjem osvetljujemo opombe pod črto, dešifriramo oklepaje, funkcije in drugo družbenopolitično matematiko. Kolektivni projekt 15+ članskega uredništva.

število napisanih besed

189961

BOTRI SOVRAŠTVA

Kampanja proti normalizaciji sovraštva v obliki oglaševanja podjetij v medijih, ki razpihujejo nestrpnost. Oglase nekaterih kršiteljev javne odgovornosti, etičnih standardov in dobrega okusa smo preoblikovali tako, da neposredno sporočajo tisto, kar so doslej podpirali le implicitno. In glej ga, zlomka, kar naenkrat jim ni bilo več popolnoma vseeno.

Odzval se je

1

predsednik vlade

ŽICAR

Spletna igrificirana kampanja ob 3. obletnici bodeče žice na naši meji s Hrvaško, ki te postavi v begunske čevlje in te na odisejadi proti varnemu življenju sooči s serijo ovir, nevarnosti in frustracij. Ne glede na to, kakšno srečo imaš z izogibanjem bombam, oblastem in morskim psom, te na Schengenski meji s trdnjavo Evropo čaka kot britev ostra žica.

V dveh tednih je preko Kolpe poskušalo

več kot 2000

virtualnih beguncev

STANOVANJE = SANJE?

Izdelali smo interaktivno spletno mesto, kjer smo vizualizirali in v kontekst posameznikovega dohodka postavili podatke iz raziskave, ki jo je pripravil Inštitut za študije stanovanj in prostora v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede in Inštitutom za politike prostora.

Spletno stran je obiskalo

45 000

ljudi

PARTICIPATIVNI PRORAČUN

Pred lokalnimi volitvami smo se lotili kampanje, s katero smo od županskih kandidatov pridobivali zaveze o implementaciji participativnega proračuna v primeru njihove izvolitve.

V 1. krogu lokalnih volitev smo prejeli

274

zavez

IZDELAVA ČIPOV ZA MERJENJE KVALITETE ZRAKA

Delavnico, kjer so srednješolci in študentje izdelovali senzorje za merjenje kvalitete zraka, so v okviru Meet & Code organizirali in v prostorih DJND izvedli naši programerji. Poudarek je bil na samostojnem delu in razumevanju vseh korakov in vidikov - od strojnega do programskega.

Postavili smo

12

senzorjev

VARNO IN ŠIFRIRANO NA INTERNET

Delavnico, kjer so osnovnošolci spoznavali osnove kriptografije, so v okviru Meet & Code organizirali in v prostorih DJND izvedli naši programerji. Poudarek je bil na razumevanju enkripcije na internetu, kar so prikazali in razložili na konkretnih primerih za vsakdanjo rabo.

Med udeleženci

50 %

deklet

Parlametar.hr

Parlameter, odprtokodno orodje za lažje spremljanje dela v parlamentu, je doživelo uspešno migracijo čez južno mejo. Predstavljamo Parlametar, ki nadzoruje in v kontekst postavlja hrvaške poslance!

 

2.

inštalacija Parlametra

daJmir

Peticija z zahtevo po odstavitvi Damirja Črnčeca z mesta državnega sekretarja. Ker sovražni govor in nestrpnost do kulturne raznolikosti nimata kaj iskati v državnem aparatu, pa četudi sta zdaj utišana, cenzurirana, nadzorovana ... ali zakamuflirana v strokovnost.

Doslej podpisalo

{{counter}}

oseb

MEDIJSKI BESEDOGLED

Pri poskusni implementaciji preiskovalne metode SCAN na govore gostov oddaje Odmevi smo opravili tehnološki del posla: razvili smo pametno digitalno semantično orodje, ki se z rabo uči, ter postavili spletno platformo za analize, raziskovalci z EBSI pa so poskrbeli za interpretacijo izbranih primerov govorov gostov Odmevov.

Orodje se je učilo

10

mesecev

SESTAVIVLADO.SI

Oglasi za delo, na podlagi katerih bi v idealni Sloveniji zaposlili ministrice in ministre, so delo široke civilnodružbene in nevladniške koalicije. Dovolj je iskanja ministrstev za lakomne pretendente, poiščimo raje pravšnje - strokovne, vsebinske in etične - kadre za ministrstva!

V civilnodružbeni koaliciji je

22

organizacij

Rešimo internet

Kampanja za svoboden in avtonomen internet ob načrtovani reformi avtorskega prava Evropskega parlamenta. Sama reforma je krvavo potrebna, vanjo pa so se vtihotapili 4 problematični členi, ki ščitijo založnike, ogrožajo pa pošteno uporabo, citiranje, izobraževanje in raziskovanje, celo linkanje in meme. Na to je bilo potrebno opozoriti tudi slovenske evroposlance!

Peticijo podpisalo

skoraj 3000

ljudi

Politični portret

Gre za prevod in nadgradnjo odprtokodnega projekta politiscales. Test ponuja 117 vprašanj, ki posameznika umeščajo vzdolž 8 vrednotnih osi. Na test je odgovorila tudi večina političnih strank, ki kandidirajo na parlamentarnih volitvah 2018, zato lahko uporabnik svoja stališča tudi primerja z njihovimi odgovori.

Spletno mesto je obiskalo

več kot 30 000

ljudi

Predvolilni spot ESZDÉESZ

Gre za parodično predelavo uradnega predvolilnega spota stranke SDS. V odziv na medijska razkritja o nelegalnem financiranju kampanje SDS s strani z Orbánom povezanih madžarskih podjetij smo se odločili na nedopustnost zaobhajanja domače volilne zakonodaje opozoriti s prevodom nagovora stranke v - madžarščino.

Poskusov cenzure s strani SDS

2

zaenkrat

Uporabljaj Facebook

Prevedli in na lastni domeni objavili smo odprtokodno spletno mesto Sign up for Facebook, ki uporabnike opozarja na načine, kako Facebook zlorablja njihovo zaupanje glede podatkov, ki mu jih dajejo. Gre za pregled in razlago tega, do katerih naših podatkov ta storitev dostopa, katere shranjuje in kako z njimi pomaga oglaševalcem.

Od ideje do izvedbe

5 ur

kura.si

Odzvali smo se na povabilo Društva za zaščito živali Ljubljana in sodelovali v kampanji proti baterijski reji jajc. V okviru projekta smo izdelali spletno igro kura.si in postavili platformo za peticijo, ki od trgovcev zahteva, da prenehajo prodajati na tak način pridobljena jajca.

Doslej zbranih že

13411

podpisov

humans.vote

S projektom humans.vote smo sodelovali na blockchain hackatonu Future Hack. Šlo je za 48-urni programerski maraton, v katerem smo skodirali varno odprtokodno blockchain rešitev za digitalne volitve oz. vsakršno odločanje na podlagi glasovanja.

V 2 dneh in nočeh spisali

6000+

vrstic kode

Ahmad mora ostati

Objavili smo peticijo Ambasade Rog, ki je od Ministrstva za notranje zadeve zahtevala, da ustavi deportacijo sirskega begunca Ahmada Šamija. Pritisk javnosti je bil dovolj za dvodnevno zamrznitev, v četrtek, 16. novembra, pa je vlada odločila, da mora Šami kljub vsemu oditi.

Podpisalo

4256

ljudi

Razglednica z Visa

Testna uporaba metode SCAN, ki jo skupaj z EBSI digitaliziramo in ponovno premišljamo za potrebe prihajajočega projekta Detektor lisic. Poseg v rumeno medijsko krajino in dokaz, da tudi med izjavami tipa rekla-kazala obstajajo razlike.

Na FB deljeno

702

krat

Ali je že grafit?

Julija 2017 so na Kongresnem trgu v nedostojnem in nedopustnem prepletu cerkvenih in državniških slovesnosti odkrili Spomenik žrtvam vseh vojn. Na dveh betonskih blokih, enakih po prostorni in različnih po videzu, ni niti jasnega sporočila niti plezalskih oprimkov. Mi pa smo začeli čakati na grafit ...

Grafit smo dočakali po

226

dneh

Break Free Slovenija

Peticija za Vlado RS, v kateri jo skupaj s široko koalicijo nevladnih partnerjev pozivamo, da zaviha rokave na področju trajnostne in zelene energije. Javni denar naj namesto v energetske dinozavre usmerja v odgovoren prehod iz fosilnih goriv na trajnostno pridobivanje energije, poskrbi za zaposlene v tem sektorju, spodbuja samooskrbo z energijo in vzpostavi infrastrukturo za elektrifikacijo prometa z obnovljivimi viri.

Več kot

5250

podpisov

Ne bomo odnehali

Peticija za varuhinjo človekovih pravic, v kateri jo pozivamo, naj Zakon o tujcih vloži v ustavno presojo. Funkcijo varuha razumemo kot zavezo k spoštovanju človekovih pravic mimo pragmatičnih, ekonomskih ali ideoloških interesov. Ni dopustno, da Zakon o tujcih, o čigar neustavnosti in neskladnosti z mednarodnimi pravnimi okvirji, so se izrekle številne domače nevladne organizacije, pa tudi tuje institucije, toliko časa po sprejetju v DZ tako dolgo čaka na to, da se mu posvetijo v uradu varuhinje.

Več kot

1310

podpisov

Lahko še ustavimo konje?

Spletni poziv predsedniku Pahorju, naj svoje funkcije ne razume kot birokrat, pač v dobro človekovih pravic z njo eksperimentira. Vsak človek je odgovoren, da v okviru svojih moči poskuša preprečiti eklatantne kršitve človekovih pravic, človek, katerega funkcija je utemeljena na simbolni integriteti, pa še toliko bolj.

Poslano že

826

krat

Misliti drugačne heroje

8. novembra 2016 ni bil črn le dan zato, ker so Američani izvolili Trumpa, ampak tudi zato, ker bi na ta dan Aaron Swartz, če bi bil še živ, dopolnil 30 let. Danesjenovdanovci smo izkoristili priložnost selitve v novo pisarno in se na svoj način poklonili spominu na spletnega aktivista ter borca za odprto kodo in podatke.

ogledov na družb. omrežjih

več kot 43 tisoč

Proglas "sovraštvo"

Vizualni razmislek ob Mladininem razpisu za proglas na temo sovraštvo, ki enega najbolj ikoničnih predosamosvojitvenih sloganov postavi v sodoben kontekst. Če je bila lastna nacionalna država takrat razumljena kot pogoj za demokratično emancipacijo in odpiranje svetu, je danes, ko je multikulti prilično mrtev, ograjena tvorba, ki prebivalce zapira v lastne vrtičke, druge pa pušča zunaj.

od ideje do izvedbe

2 uri

Največji uspehi študentske politike

Pregled največjih malverzacij, lumparij in ostalih “uspehov” študentske politike v zadnjih 20 letih. Na eni strani nenavadne pogodbe, vrtoglavi honorarji in vprašljive investicije, na drugi pa izogibanje javnemu nadzoru in državni reviziji.

poslanih mejlov

več kot 3000

Prostovid

Kritični študentski komentarji stanja slovenskega prostora v obliki nasprotujočih si vizij prihodnosti, postavljeni na spletni ogled iz udobnega naslanjača. Sporočilo je jasno: vsi smo soodgovorni za bodoč videz okolice!

št. predstavljenih krajev

9

Alternacija

V tvitih politikov in strank smo besede begunec, migrant itn. zamenjali z besedo žid in z vizualno zasnovo spletne kampanje namignili na nekaj vsem znanih spornih simbolov, da bi bilo jasno: od odkrite fašistične propagande jih loči le še beseda!

na Facebooku deljeno

1620-krat

Žar brez utvar

Re-akcija ob vnovičnem prikazu cesarjeve golote ali zakaj je Pahor slab predsednik. Namesto, da bi prižgali televizijski PR žar, smo mu na internetu raje podkurili z vsebinsko kritiko. Stanje pečenosti: gotof!

na družbenih omrežjih deljeno

1805-krat

Čas je ZA: Janez Janša

Zadnji prc pred volilnim molkom ali lažne novice iz Noriškega kraljestva: kraljevič je ZA! Provokativna politična satira ali vpogled v paralelno realnost, kjer je Gargamela pobruhal samorog.

doseg videa na FB

92,556

Neenakost

Neenakost za začetnike oz. zakaj problem "razvitih" družb ni pomanjkanje, pač pa prevelike materialne razlike med njihovimi prebivalci. Interaktivna izkušnja, po kateri vam bo vse jasno, pa malo tudi slabo.

št. obiskovalcev

2162 v 48h

OMNIA zemljevid

Interaktiven zemljevid Omnia volišč ZA tiste, ki so bili na dan referenduma o spremembi definicije zakonske zveze, na izletu ali na obisku pri mami.

doseg na FB

18,237

Best of: referendumsko soočenje

S takimi zvezdami ni težko biti dober režiser: izreži/prilepi trolanje za spremljavo neprespani noči po večernem bistroumju na nacionalki, ki je v studio povabila izbrano druščino nasprotnikov spremembe definicije zakonske zveze. Venček domačih.

ogledi videa na FB

312,463

Želim glasovati ZA, toda ...

Mrkih pogledov in naveličanih jezikov glede samega referenduma o redefiniciji zakonske zveze, pa vendar: treba je bit' za! Vodič po postopkih za vse, ki iz različnih razlogov ne morejo glasovati kot ostali.

število razloženih postopkov

10

Je to vandalizem?

Preizpraševanje koncepta vandalizma, kot ga definira interes kapitala. Kaj je vandalizem: kolesarjenje čez center mesta ali slabo vzdrževanje in pomanjkanje kolesarskih stez? Naj povedo ljudje!

število definicij vandalizma

56

Slep splet

Kampanja za večjo spletno vključenost slepih in slabovidnih, ki opozarja, da ni opravičila za šlampasto kodo, vsiljive oglase in ignoranco. Projekt študentov Univerze v Ljubljani pod mentorstvom starih DJND mačk/-ov.

na Facebooku deljeno

160-krat

Zgrešena tarča

Kaj storiš, ko si nacionalka tik pred začetkom veljave predvolilne zakonodaje vzame pravico do "uredniške politike", ki pa se je ne čuti dolžna pojasniti? Pišeš jim.

bralcev pisma prvi dan

9k

(s)laughter

Video, koncipiran in posnet za Radical Democracy Video Challenge, v katerem žrtve nasilnega diskurza izgovarjajo besede svojih krvnikov. Tragikomična viralna uspešnica.

število ogledov videa

13k

Heartbleed

Zahteva po takojšnji naslovitvi spletne varnostne grožnje, ki je ogrozila številne zasebne podatke na strani ponudnikov raznovrstnih spletnih storitev. Opozarjanje odgovornih ter zbiranje odzivov.

od ideje do izvedbe

11 h

Et tu, B(o)rute?

Orodje, ki maši luknje v političnem spominu. Spletni opomnik za raznovrstno angažirano rabo, spisan na dah ob imenovanju nove KPK in njenega predsednika. Zlati Diggit lavreat 2014.

število objav v medijih

8

NOV ŠOU

Spletna kampanja za statutarne spremembe ŠOU v smeri njene opredelitve kot institucije javnega prava ter s tem povezanim večjim nadzorom nad njenim delovanjem.

volilna udeležba zvišana za

1200 %

Homojbog

Video intervencija proti kontraproduktivni pokroviteljski drži do LGBTQ skupnosti. Grobe ulične samo-deklaracije prepoznavnih ljudi. Proti vzdrževanju razlik med »nami« in »njimi«.

skupno število ogledov

26k

dan za študentsko organiziranje

Delavnica o možnostih in pasteh študentskega organiziranja, razmislek o pravnem statusu ŠOS in ŠOU, financiranju, politiziranju, razpetostjo med skupnimi in partikularnimi interesi.

predsednik ŠOS po dogodku ostal

133 min

K4zazmeri

Peticija za ohranitev kluba K4 kot prostora progresivne in neodvisne kulturne ter glasbene produkcije ter Zavoda K6/4 kot neprofitne in odprte urbane platforme za sodobne umetniške prakse.

število podpisov

2465

Dan za vodo

Delavnica o poskusih privatizacije vodnih virov in iskanju bolj demokratičnih načinov upravljanja s skupnim, ki je izšla neposredno iz uporabniškega predloga na portalu.

število podpisov slovenske peticije

21k

Predlogi

Platforma, kjer se je vse začelo. Orodje za spletno participacijo in digitalno demokracijo, skupnostno odločanje, debato in organizacijo delovnih procesov. Trenutno v predalu.

število glasov

12k

Harlem shake

Lokalizirana verzija svetovne viralne obsesije s kančkom domače politične satire, inovativne rabe univerzitetnih prostorov in obilico veselja do življenja. Danes je nor dan.

število ogledov videa

7434

Za konopljo

Prvi poskusi zbiranja podpisov za parlamentarno obravnavo zakona o legalizaciji konoplje. Prepričljiva kampanja z za leto 2012 avantgardnimi prijemi spletnega komuniciranja.

obiskovalcev v desetih dneh

33k