Skupnost in solidarnost

S tkanjem solidarnostnih mrež pomagamo ustvarjati močne skupnosti. S tehnološko infrastrukturo in digitalnimi veščinami krepimo civilno družbo. Soustvarjamo bolj sočuten svet – in splet.

Na Danes je nov dan vemo, da moč skupnosti presega seštevek posamičnih moči, zato gradimo zavezništva z različnimi organizacijami, kolektivi, mrežami, iniciativami in posameznimi osebami ter podpiramo njihove kampanje. V številna domača in mednarodna sodelovanja prinašamo poglobljeno znanje o tematikah, s katerimi se ukvarjamo, specifične veščine s področij družbeno odgovornega razvoja in programiranja, digitalne promocije ter analiziranja internetnih trendov, pa tudi nekaj norčavosti in humorja.

Prakticiramo ter javno spodbujamo vključevalen in solidaren način dela in življenja, ki stremi k preseganju neenakosti na podlagi osebnih ali družbenih okoliščin, kot so razredna, etnična ali verska pripadnost, socioekonomski status, barva kože, spolna identiteta in spolna usmerjenost, telesna oviranost in telesni videz, starost idr., predvsem pa k premoščanju verig izkoriščanja, ki izhajajo iz intersekcij oziroma križanj neenakosti.

Skupnost in solidarnost - steber delovanja. Ilustracija rib v morju, ki delujejo kot ena riba. Okoliso barčica, rak, alge.
project-airbnb-og_5EaPIT3.jpg

V Sloveniji je odsotnost regulacije kratkoročnega oddajanja nepremičnin privedla v stanovanjsko katastrofo. V Ljubljani je na primer na voljo skoraj trikrat več stanovanj za kratkoročni kot za dolgoročni najem. Airbnb in podobne spletne platforme iz mesta izrinjajo lokalno prebivalstvo, saj lastniki_ce zasledujejo čim večji dobiček in stanovanj raje ne oddajajo tistim, ki jih potrebujejo za dom. S kampanjo Airbnb, pejt domov! od odločevalk_cev zahtevamo strogo regulacijo področja.

27. maj 2024

V medijih: Airbnb, pejt domov! Ilustracija monopoli plošče s hiškami, kockami, klobukom, denarjem, figuricami. Napis Stanovanja za ljudi, ne zaslužek v oblačku.

S kampanjo Airbnb, pejt domov! smo v času javne razprave o osnutku novega zakona o gostinstvu opozarjali na škodljive posledice nereguliranega kratkoročnega oddajanja nepremičnin prek spletnih platform, kot sta Airbnb in Booking. Poleg komunikacijskih aktivnosti smo predlagali tudi določene zaostritve zakona, o našem delu pa so poročali številni mediji.

27. maj 2024

project-nov-dan-og_2.jpg

Po letu delovanja smo prenovili platformo Nov dan in jo spremenili v agregat novic, tako da lahko vse sveže objave sodelujočih neodvisnih ustvarjalcev vsebin odslej prebiraš na enem mestu. Pri projektu sodelujejo Oštro, Boris Vezjak, Domen Savič in portal Mešanec, v prihodnosti pa načrtujemo nabor še razširiti. Dodaj si Nov dan v zaznamek in izboljšaj svojo medijsko dieto, ustvarjalce pa lahko podpreš preko našega sistema donacij.

7. februar 2024

project-Carmia_OG_ANG.jpg

Gre za spletno interaktivno zgodbo, namenjeno mladim, ki je nastala pod okriljem projekta Carmia, pri katerem smo sodelovali z Mirovnim inštitutom. Uporabnik_ca je na igrificiran način soočen_a z različnimi življenjskimi situacijami, za njihovo uspešno razrešitev pa zbira točke. Vsebino za igro je prispeval Mirovni inštitut, mi pa smo jo razvili in tudi grafično opremili. Kako dobro se znajdeš v reševanju vsakodnevnih zagat, lahko tudi ti preveriš na povezavi.

13. december 2023

project-image.png

V sodelovanju z Oštrim smo v okviru njihovega raziskovalnega projekta Lov na stanovanja ustvarili igrico, ki smo jo razvili posebej za uporabo na pametnih telefonih, na Oštru pa so poskrbeli za vsebino in oblikovanje. Igra na dostopen in zabaven način predstavlja zaskrbljujoča dejstva, ki jih je o stanju na stanovanjskem trgu pri nas razkrila raziskava. Obišči povezavo in še sam_a vrzi kocko.

11. december 2023

V sodelovanju z Oštro.

project-mislimetar.png

Gre za mobilno aplikacijo, ki služi kot zabavno in poučno orodje za promoviranje kritičnega razmišljanja in medijske pismenosti med mladimi. Aplikacija deluje na podlagi sedmih interaktivnih vsebinskih modulov, sestavljenih iz videov, besedil, slik in vprašanj za uporabnike_ce. Koncept in vsebino so razvili v naši partnerski organizaciji Zašto ne, mi pa smo prispevali razvoj aplikacije.

22. september 2023

V sodelovanju z Zašto ne?.

project-odprtiracuniNVO.jpg

Odprti računi so brezplačna aplikacija, namenjena nevladnim organizacijam, ki si prizadevajo za večjo finančno transparentnost. S pomočjo intuitivnega in prijaznega uporabniškega vmesnika lahko vnesejo svoje podatke in naložijo datoteke, orodje pa jih sistematizira ter pregledno in jasno predstavi. Izrišejo se grafi in tabele, izračunajo razmerja (npr. med najvišjo in najnižjo plačo, med vplačanim in porabljenim državnim denarjem …), na seznamu se zvrstijo aktualni projekti. Ker je za nevladne organizacije ključna valuta zaupanje javnosti, se je zanj vredno potruditi. Z izdelavo brezplačnega orodja smo večino truda prispevali mi, nevladniki pa ga morajo samo še uporabljati …

4. maj 2023

project-download.jpg

V sklopu evropske kampanje Our Food Our Future smo za Focus razvili interaktivno spletno igro, v kateri si mora uporabnik z izbiranjem okoljsko dobrih in preskakovanjem slabih sestavin na hitro sestaviti trajnosten obrok. Koncept in igralne mehanike smo zastavili skupaj z naročnikom, z ilustracijami se je na projekt vključil naš redni zunanji sodelavec Stokto, mi pa smo igro tudi sprogramirali.

12. april 2023

V sodelovanju s Focus.

project-download.png

V sklopu iniciative Glas ljudstva smo razvili Volitvomat, ki je volivkam in volivcem na lokalnih volitvah na najboljši možen način olajšal odločitev. Volitvomat je namreč spletno orodje, ki omogoča preverbo ujemanja stališč kandidatk in kandidatov ter volivk in volivcev. Deluje tako, da se opredelimo glede navedenih trditev, o katerih so se že prej opredelili kandidati in kandidatke, Volitvomat pa nam pove, kdo ima našim najbolj podobna politična prepričanja. Vprašanja vsakič znova pripravi konzorcij nevladnih in civilnodružbenih organizacij, združen v iniciativo Glas ljudstva, pošljemo pa jih vsem, ki kandidirajo na volitvah. Več odgovorov, kot prejmemo, boljši je lahko volilni nasvet Volitvomata, vendar najbolj skrajno desni kandidati (tudi ko se pretvarjajo, da to niso) običajno ne odgovorijo niti na naš poziv, kaj šele na poslana vprašanja.

17. november 2022

V sodelovanju z Glas ljudstva.

project-rtvjezakon_3cmzjax.jpg

Kot prijatelji referendumske kampanje ZA svobodno, strokovno, sodobno in samostojno javno televizijo smo izdelali spletno mesto, kjer smo pregledno zbrali vse relevantne informacije, odgovorili na najpogosteje zastavljena vprašanja in ljudi pozvali k udeležbi. Kampanja, ki so jo sicer organizirale organizacije Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja ter Zavod za kulturo raznolikosti Open, je bila uspešna – na referendum se je odpravilo več kot 41 % upravičenk_cev, od tega pa jih je več kot 62 % glasovalo ZA potrditev novele zakona.

10. november 2022

project-stop-your-government.png

Da bi mladim približali aktivizem in delovanje nevladnih organizacij, smo skupaj s partnerji Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, Crna kuća in Gong razvili interaktivno spletno igro Ustavi vlado (orig. Stop Your Government). V igri lahko igralec_ka izbere enega od treh različnih scenarijev (delavske in reproduktivne pravice ter varstvo okolja) ter se preizkusi v organizaciji protestov, medijskih in referendumskih kampanj. Med igro mora sprejemati odločitve, na podlagi katerih kampanja uspe ali propade, na poti pa mu/ji pomagajo tudi naključna srečanja in dogodki. Igra nudi dober vpogled v dogajanje na aktivističnem terenu, skupaj z zmagami in porazi, ki ga nujno spremljajo, zato upamo, da bo na pot civilnodružbene aktivacije spodbudila čim več mladih.

8. november 2022