Projekti

Filtriraj po tematskih sklopih

Filtriraj po kategorijah

Filtriraj po projektih

project-vodic-EU-og.jpg

Kot je na DJND že v navadi, smo tudi letos pripravili vodič po volilnih postopkih za vse, ki iz različnih razlogov na evropskih volitvah in referendumih ne morejo glasovati kot ostali. Namenjen je zdomcem, ljudem s telesno oviranostjo, tistim, ki bodo na dan D nekje drugje v Sloveniji, skratka vsem, ki ne bodo glasovali standardno. Volilne vodiče pripravljamo, ker verjamemo v pomembnost politične participacije in jo aktivno spodbujamo.

20. maj 2024

Naroči se na Občasnik, naš mesečni novičnik

Občasnik vsak mesec prinaša izbor naših razmišljanj, projektov, javnih pojavljanj in sodelovanj ter priporočil. Je kratek, a poln vsebine, udaren, a nevsiljiv – in vedno pride ob pravem času.

Omnia vodič. Zemljevid Slovenije na desni z ikonami za volišče, na levi piše "Kje lahko glasujem, če bom na dan glasovanja na volitvah v Evropski parlament in referendumih na izletu?" Spodaj piše Zemljevid OMNIA volišč.

OMNIA volišča, ki volivcem in volivkam omogočajo, da se udeležijo volitev, četudi so na volilno nedeljo izven okraja svojega stalnega bivališča, so organizirana po vsej državi. Da bi spodbudili participacijo na volitvah in olajšali dostop do njih, smo za evropske volitve in referendume, ki so potekali vzporedno z njimi, leta 2024 pripravili preprost interaktiven vodič po OMNIA voliščih. Ker morajo volivke in volivci svojo namero o glasovanju na OMNIA volišču napovedati v naprej, smo zemljevidu dodali še navodila, kako to storiti.

20. maj 2024

Zemljevid predčasnih volišč. Na desni je zemljevid z oznakami za volišča. Na levi piše: "Kam na predčasno glasovanje za volitve v Evropski parlament in referendume?"

Zemljevid predčasnih volišč je eno od spletnih orodij, s katerimi volivke in volivce aktivno spodbujamo, da opravijo svojo državljansko dolžnost. Za volitve v evropski parlament in vzporedne referendume, ki so potekali junija 2024, smo med drugim pripravili enostaven interaktiven zemljevid predčasnih volišč. Na zemljevidu smo prikazali vsa predčasna volišča, uporabniki pa so lahko s klikom na sebi najbližjega izvedeli več podrobnosti o njem.

20. maj 2024

project-izvoli-djnd.jpg

Za lažjo odločitev na volitvah v Evropski parlament smo v sodelovanju z mednarodno mrežo VoteMatch Europe pripravili spletno aplikacijo izvoli.eu. Aplikacija vsebuje 30 trditev, do katerih so se opredelile skoraj vse liste, ki kandidirajo na volitvah, stališče do njih pa lahko zavzamejo tudi uporabniki ter na podlagi stopnje ujemanja izvejo, kateri politični opciji so vsebinsko najbližje. Na podobne vprašalnike so odgovarjale tudi stranke, ki na evropskih listah nastopajo v drugih državah članicah, zato lahko uporabniki preverijo tudi, kam se glede na stališča uvrščajo v širšem evropskem kontekstu.

8. maj 2024

project-download.png

V sklopu iniciative Glas ljudstva smo razvili Volitvomat, ki je volivkam in volivcem na lokalnih volitvah na najboljši možen način olajšal odločitev. Volitvomat je namreč spletno orodje, ki omogoča preverbo ujemanja stališč kandidatk in kandidatov ter volivk in volivcev. Deluje tako, da se opredelimo glede navedenih trditev, o katerih so se že prej opredelili kandidati in kandidatke, Volitvomat pa nam pove, kdo ima našim najbolj podobna politična prepričanja. Vprašanja vsakič znova pripravi konzorcij nevladnih in civilnodružbenih organizacij, združen v iniciativo Glas ljudstva, pošljemo pa jih vsem, ki kandidirajo na volitvah. Več odgovorov, kot prejmemo, boljši je lahko volilni nasvet Volitvomata, vendar najbolj skrajno desni kandidati (tudi ko se pretvarjajo, da to niso) običajno ne odgovorijo niti na naš poziv, kaj šele na poslana vprašanja.

17. november 2022

V sodelovanju z Glas ljudstva.

Za nadaljnje neodvisno delovanje potrebujemo tudi tvojo podporo!

Podpri nas!
project-kvizle-rtv-OG2.jpg

Kvizle je interaktiven spletni kviz, ki je v zadnjih tednih pred referendumom o spremembi zakona o RTV uporabnike in uporabnice vsak dan soočil s petimi vprašanji, s pomočjo katerih so lahko preverili svoje poznavanje razmer na javni Radioteleviziji Slovenija. Slednjo je že v tako slabi kondiciji popolnoma zlomila intenzivna politizacija, ki je gazila po programu s totalitarnim škornjem. Vsakodnevno smo bili priče ukinjanju uspešnih oddaj, grožnjam novinarjem in novinarkam, zaposlovanju nestrokovnih, a politično “ustreznih” kadrov ter arogantnemu odnosu vodstva. Zato smo volivke in volivce s pomočjo prijateljev in prijateljic na zabaven način spomnili na bizarne pripetljaje in absurdne odločitve, ki so zaznamovale zadnje mesece na RTV ter jim tako pomagali sprejeti odgovorno referendumsko odločitev. Kvizle je podobno kot uspešna igra Wordle igralke in igralce spodbujal k vsakodnevnemu igranju, saj so lahko pravilnost odgovorov preverili šele naslednji dan in tako nadaljevali svoj niz ter se z njim pobahali na družbenih omrežjih.

14. november 2022

project-rtvjezakon_3cmzjax.jpg

Kot prijatelji referendumske kampanje ZA svobodno, strokovno, sodobno in samostojno javno televizijo smo izdelali spletno mesto, kjer smo pregledno zbrali vse relevantne informacije, odgovorili na najpogosteje zastavljena vprašanja in ljudi pozvali k udeležbi. Kampanja, ki so jo sicer organizirale organizacije Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja ter Zavod za kulturo raznolikosti Open, je bila uspešna – na referendum se je odpravilo več kot 41 % upravičenk_cev, od tega pa jih je več kot 62 % glasovalo ZA potrditev novele zakona.

10. november 2022

project-vodic-rtv-OG.png

Pred državnozborskimi in obema krogoma predsedniških volitev ter tudi pred referendumskim trojčkom v letu 2022 smo večino svojih moči usmerili v spodbujanje volilne udeležbe in informirane participacije. Tako smo med drugim spet prilagodili svoje preverjeno orodje Cefizelj in za volivke in volivce pripravili vsakič nov interaktiven volilni vodič. Spletna aplikacija je posameznikom in posameznicam na enostaven ter pregleden način pokazala, kako oddati svoj glas tudi, če se volitev niso mogli udeležiti na razpisan datum ali pa niso mogli do svojega domačega volišča.

7. november 2022