Projekti

Filtriraj po tematskih sklopih

Filtriraj po kategorijah

Filtriraj po projektih

Parlameter Trbovlje. Na levi je logotip Parlametra Trbovlje, na desni je moder okvir, v ozadju se vidi aplikacija.

Instalacijo občinske različice Parlametra smo v občini Trbovlje opravili skupaj z občino, zato je odpiranje občinskih podatkov še bistveno lažje kot sicer. Parlameter Občine Trbovlje z zbiranjem, analiziranjem, strukturiranjem ter vizualizacijo podatkov na uporabnicam in uporabnikom prijazen način pomaga pri spremljanju najrazličnejših vidikov delovanja občinskega sveta. Občanke in občani imajo zdaj enostaven vpogled v prisotnost svetnikov in svetnic na sejah, število zastavljenih vprašanj ter v njihova glasovanja. Analizirati je mogoče tudi delovanje posameznih občinskih klubov. Vse informacije so predstavljene v obliki kartic, ki jih je enostavno deliti ali vdelati na druga spletna mesta.

1. april 2024

Parlameter Medvode. Na levi je logotip Parlametra Medvode, na desni je moder okvir, v ozadju se vidi aplikacija.

Instalacijo občinske različice Parlametra smo v občini Medvode opravili skupaj z občino, zato je odpiranje občinskih podatkov še bistveno lažje kot sicer. Parlameter Občine Medvode z zbiranjem, analiziranjem, strukturiranjem ter vizualizacijo podatkov na uporabnicam in uporabnikom prijazen način pomaga pri spremljanju najrazličnejših vidikov delovanja občinskega sveta. Občanke in občani imajo zdaj enostaven vpogled v prisotnost svetnikov in svetnic na sejah, število zastavljenih vprašanj ter v njihova glasovanja. Analizirati je mogoče tudi delovanje posameznih občinskih klubov. Vse informacije so predstavljene v obliki kartic, ki jih je enostavno deliti ali vdelati na druga spletna mesta.

1. november 2023

Parlameter Ajdovščina. Na levi je logotip Parlametra Ajdovščina, na desni je moder okvir, v ozadju se vidi aplikacija.

Instalacijo občinske različice Parlametra smo v občini Ajdovščina opravili skupaj z občino, zato je odpiranje občinskih podatkov še bistveno lažje kot sicer. Parlameter Občine Ajdovščina z zbiranjem, analiziranjem, strukturiranjem ter vizualizacijo podatkov na uporabnicam in uporabnikom prijazen način pomaga pri spremljanju najrazličnejših vidikov delovanja občinskega sveta. Občanke in občani imajo zdaj enostaven vpogled v prisotnost svetnikov in svetnic na sejah, število zastavljenih vprašanj ter v njihova glasovanja. Analizirati je mogoče tudi delovanje posameznih občinskih klubov. Vse informacije so predstavljene v obliki kartic, ki jih je enostavno deliti ali vdelati na druga spletna mesta.

1. december 2022

Naroči se na Občasnik, naš mesečni novičnik

Občasnik vsak mesec prinaša izbor naših razmišljanj, projektov, javnih pojavljanj in sodelovanj ter priporočil. Je kratek, a poln vsebine, udaren, a nevsiljiv – in vedno pride ob pravem času.

project-OPLEN-OG.png

Lendavski Parlameter je nastal v sodelovanju z lokalnim medijem Lendavainfo in predstavlja tretjo instalacijo našega vsestranskega orodja za odpiranje podatkov v občinah. Parlameter Občine Lendava z zbiranjem, analiziranjem, strukturiranjem ter vizualizacijo podatkov na uporabnicam in uporabnikom prijazen način pomaga pri spremljanju najrazličnejših vidikov delovanja občinskega sveta. Občanke in občani imajo zdaj enostaven vpogled v prisotnost svetnikov in svetnic na sejah, število vprašanj, ki so jih zastavili_e, kako so glasovali_e in koliko besed so izrekli_e. Analizirati je mogoče tudi delovanje posameznih občinskih klubov, npr. z vidika njihove notranje (ne)enotnosti. Kot so uporabnice in uporabniki Parlametra že vajene_i, so vse informacije predstavljene v obliki kartic, ki jih lahko enostavno delijo ali vdelajo na svoja spletna mesta.

17. november 2022

V sodelovanju z Lendavainfo.

project-OG.png

V občini Hrastnik smo opravili drugo instalacijo občinske različice Parlametra. Za razliko od MOL se je hrastniška občina dejavno vključila proces, zato je bil proces odpiranja občinskih podatkov še bistveno lažji kot v Ljubljani. Parlameter Občine Hrastnik z zbiranjem, analiziranjem, strukturiranjem ter vizualizacijo podatkov na uporabnicam in uporabnikom prijazen način pomaga pri spremljanju najrazličnejših vidikov delovanja občinskega sveta. Občanke in občani imajo zdaj enostaven vpogled v prisotnost svetnikov in svetnic na sejah, število vprašanj, ki so jih zastavili_e, kako so glasovali_e in koliko besed so izrekli_e. Analizirati je mogoče tudi delovanje posameznih občinskih klubov, npr. z vidika njihove notranje (ne)enotnosti. Kot so uporabnice in uporabniki Parlametra že vajene_i, so vse informacije predstavljene v obliki kartic, ki jih lahko enostavno delijo ali vdelajo na svoja spletna mesta.

6. oktober 2022

V sodelovanju z Občino Hrastnik.

project-Parlameter_MOL.jpg

Parlameter Mestne občine Ljubljana je prva občinska različica orodja Parlameter, sprva narejenega za spremljanje dela v državnem zboru. Parlameter MOL tako z zbiranjem, analiziranjem, strukturiranjem ter vizualizacijo podatkov na uporabnicam in uporabnikom prijazen način pomaga pri spremljanju najrazličnejših vidikov delovanja mestnega sveta naše največje občine. Občanke in občani imajo zdaj enostaven vpogled v prisotnost svetnikov in svetnic na sejah, število vprašanj, ki so jih zastavili_e, kako so glasovali_e in koliko besed so izrekli_e. Analizirati je mogoče tudi delovanje posameznih občinskih klubov, npr. z vidika njihove notranje (ne)enotnosti. Kot so uporabnice in uporabniki Parlametra že vajene_i, so vse informacije predstavljene v obliki kartic, ki jih lahko enostavno delijo ali vdelajo na svoja spletna mesta.

18. januar 2022

project-NDEKS-OG-slika_Hh6spLW.jpg

Pristopili smo k mednarodni raziskavi v okviru projekta Regionalni indeks odprtosti, ki ga koordinira regionalna mreža nevladnih organizacij Action SEE. Poskrbeli smo za analizo transparentnosti Državnega zbora Republike Slovenije, ki se je skozi celovito primerjavo pet različnih faktorjev (transparentnost, dostopnost, integriteta poslancev, učinkovitost DZ, odprti podatki) izkazal za drugega najbolj odprtega v regiji. Ta rezultat je sicer videti vzpodbuden, a prostora za izboljšave je še veliko – po kriteriju integritete poslancev smo namreč na katastrofalnem predzadnjem mestu v regiji.

28. september 2021

Za nadaljnje neodvisno delovanje potrebujemo tudi tvojo podporo!

Podpri nas!
Parlametar Bosna in Hercegovina. Na levi je moder okvir, v ozadju se deloma vidi spletno mesto Parlametar, na desni je Parlametar logotip.

Bošnjaška različica Parlametra je zaživela dve leti po slovenskem izvirniku, in sicer s pomočjo partnerske nevladne organizacije Zašto ne, ki ga tudi vzdržuje. Parlametar lajša spremljanje dela v Parlamentarni skupščini Bosne in Hercegovine, tako da analizira govore in glasovanja ter podatke pretvarja v razumljive in uporabnikom prijazne informacije. Omogoča tudi iskanje po odlokih in aktih, glasovanjih, poslanskih skupinah, poslancih in poslankah ter njihovih govorih v skupščini.

1. april 2019

Parlametar Hrvaška. Na levi je rdeč okvir, v ozadju se deloma vidi spletno mesto Parlametar, na desni je Parlametar logotip.

Hrvaška različica Parlametra je zaživela dve leti po slovenskem izvirniku, in sicer s pomočjo partnerske nevladne organizacije GONG, ki ga tudi vzdržuje. Parlametar lajša spremljanje dela v hrvaškem saboru, tako da analizira govore in glasovanja ter podatke pretvarja v razumljive in uporabnikom prijazne informacije. Omogoča tudi iskanje po odlokih in aktih, glasovanjih, poslanskih skupinah, poslancih in poslankah ter njihovih govorih v saboru.

1. september 2018

video-parlameterlaunch.png

December se je leta 2016 za nas začel še posebej veselo; splavili ter javnosti v rabo in nadaljnji razvoj smo prepustili naš dotlej največji in najpomembnejši projekt, Parlameter. V samostojno življenje smo ga po več mesecih napornega dela pospremili z dogodkom v napolnjeni Stari elektrarni, kjer so projekt predstavili Žiga, Tadej in Filip, njegov obstoj in zainteresirano javnost pa je pozdravil tudi tedanji predsenik Državnega zbora Slovenije, Milan Brglez. Celoten dogodek smo prenašali v živo prek spleta, še vedno pa si je mogoče ogledati posnetek.

5. december 2016