Projekti

Filtriraj po tematskih sklopih

Filtriraj po kategorijah

Filtriraj po projektih

Zaščitimo varno spletno komunikacijo za otroke in odrasle! s pripisom Pošlji poziv tudi ti! Na desni so ikone za povečevalno steklo, človečka, ki je brez ust, govorni oblaček s ... in znakom za nevarnost.

Poziv odločevalcem, da zavrnejo predlog Sveta EU glede preprečevanja spolne zlorabe otrok, ker s prisilnim soglasjem uveljavlja nezakonit množični nadzor nad spletnimi komunikacijami.

12. junij 2024

project-brigade2-OG.jpg

Gre za nadaljevanje projekta iz leta 2021, ki je odmevno raziskoval lažne profile na omrežju Twitter. Omrežje se je vmes preimenovalo v X, zamenjal lastnika in omejil uporabo programskega vmesnika (API), kar je naše nadaljnje raziskave otežilo oziroma nas prisililo v prilagoditve. V drugem delu raziskave smo tako predstavili analizo časa sledenja, da bi ugotovili, če so posamezni politični profili pridobivali nove sledilce na pričakovan način (linearna rast) ali pa je morda njihovo število sledilcev poskočilo nenadoma in v specifičnih obdobjih.

24. april 2024

project-disco-djndsajt.jpg

DISCO je nov dogodek v regiji, ki spodbuja kritično mišljenje in aktivizem ter zagovarja digitalne pravice. Prva DISCO konferenca s podnaslovom “Civilna družba na novo osmišlja tehnološki napredek” se bo osredotočila na transformativno moč angažirane civilne družbe. Preko navdihujočih pravnih bitk in aktivističnih kampanj do inženirskih prebojev bomo raziskovali alternativne načine razmišljanja o ideji tehnološkega napredka. Številni navdihujoči govorci in govorke pa nas bodo spodbudili, da preoblikujemo obstoječ diskurz o digitalni suverenosti.

24. oktober 2023

Naroči se na Občasnik, naš mesečni novičnik

Občasnik vsak mesec prinaša izbor naših razmišljanj, projektov, javnih pojavljanj in sodelovanj ter priporočil. Je kratek, a poln vsebine, udaren, a nevsiljiv – in vedno pride ob pravem času.

project-mislimetar.png

Gre za mobilno aplikacijo, ki služi kot zabavno in poučno orodje za promoviranje kritičnega razmišljanja in medijske pismenosti med mladimi. Aplikacija deluje na podlagi sedmih interaktivnih vsebinskih modulov, sestavljenih iz videov, besedil, slik in vprašanj za uporabnike_ce. Koncept in vsebino so razvili v naši partnerski organizaciji Zašto ne, mi pa smo prispevali razvoj aplikacije.

22. september 2023

V sodelovanju z Zašto ne?.

project-ai-akt-poziv-fb.jpg

S pomočjo sopodpisanih organizacij smo pozvali Ministrstvo za digitalno preobrazbo RS, druga pristojna ministrstva, Vlado RS in Državni zbor RS, naj se ob pripravi posodobljenega stališča države do Akta o umetni inteligenci zavzame za zaščito pravic marginaliziranih ljudi, tujk_cev, migrantk_ov, begunk_cev, iskalk_cev azila in drugih oseb z neurejenim migrantskim statusom. Funkcionarjem smo sporočili, da od njih pričakujemo spoštovanje in zaščito človekovih pravic.

6. september 2023

project-brigade.jpg

V drugi polovici leta 2020 smo opravili raziskavo 24 lažnih Twitter profilov, ki objavljajo razdvajajoče ali sovražne vsebine in jih omenjajo oz. ritvitajo tudi slovenski desničarski politiki. Izsledke analize smo objavili v začetku leta 2021 in obtem naleteli na velik medijski in javni interes, pa tudi odpor. Predstavili smo nedvoumne dokaze, da gre res za lažne profile, ter izdelali grafe, ki prikazujejo različne aspekte njihove aktivnosti, dokaze o kraji identitet pa smo posredovali tudi Twitterju.

4. februar 2021

V sodelovanju s Pod črto, @ObjaveIzKleti in Virostatiq.

project-meetandcode2.png

Druga od delavnic v okviru Meet & Code 2018 je bila namenjena dijakom in študentom, na njej pa so pod mentorstvom naših programerjev izdelovali senzorje za merjenje kvalitete zraka. Sestavili so čip, ki meri število prašnih delcev (PM2,5 in PM10) v zraku, temperaturo in vlago. Poudarek je bil na samostojnem delu in razumevanju vseh korakov in vidikov – od strojnega do programerskega. Nekaj senzorjev je že inštaliranih po Sloveniji, njihovo lokacijo pa vizualiziramo na posebnem spletnem mestu.

1. oktober 2018

Za nadaljnje neodvisno delovanje potrebujemo tudi tvojo podporo!

Podpri nas!
project-meetandcode1.png

Prva delavnica, ki so jo naši programerji izvedlji v okviru Meet & Code 2018, je bila namenjena starejšim osnovnošolcem. Poudarek je bil na razumevanju enkripcije na internetu, kar smo prikazali na konkretnih primerih za vsakdanjo rabo. Na hitro smo preleteli ključne koncepte, nato pa s pomočjo enostavnih eksperimentov poskušali dešifrirati kriptirana sporočila. Pomembnost spletne enkripcije smo pojasnili na konkretnih primerih, ki so nam pomagali udeležence prepričati, da je varnost na internetu še kako pomembna.

1. oktober 2018

video-copywrong.png

Video je predstavitev stališč v zvezi z evropsko reformo avtorskega prava. Pridružili smo se množici pravnikov, akademikov in avtorjev, ki so problematizirali nekatere predvidene rešitve in opozarjali na stvari, ki niso bile dovolj dobro dorečene, jih je bilo mogoče zaobiti ali pa jih interpretirati glede na partikularne interese. Video je služil tudi kot napovednik dogodka na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je bil med govorci tudi Žiga. Razložil in razdelal je stališče proti sprejemu direktive v predlagani obliki.

6. september 2018

project-botrisovrastva.png

Kampanja proti normalizaciji sovraštva v obliki oglaševanja podjetij v medijih, ki razpihujejo nestrpnost. Oglase nekaterih kršiteljev javne odgovornosti, etičnih standardov in dobrega okusa smo preoblikovali tako, da neposredno sporočajo tisto, kar so dotlej podpirali le implicitno. Ko smo podjetja izpostavili kot neposredne pokrovitelje sovraštva, jim kar naenkrat ni bilo več popolnoma vseeno, nekateri so ukrepali korektno, drugi so nam začeli groziti. Botri sovraštva so h komentarju vzpodbudili tudi predsednika vlade.

1. september 2018