Projekti

Filtriraj po tematskih sklopih

Filtriraj po kategorijah

Filtriraj po projektih

project-airbnb-og_5EaPIT3.jpg

V Sloveniji je odsotnost regulacije kratkoročnega oddajanja nepremičnin privedla v stanovanjsko katastrofo. V Ljubljani je na primer na voljo skoraj trikrat več stanovanj za kratkoročni kot za dolgoročni najem. Airbnb in podobne spletne platforme iz mesta izrinjajo lokalno prebivalstvo, saj lastniki_ce zasledujejo čim večji dobiček in stanovanj raje ne oddajajo tistim, ki jih potrebujejo za dom. S kampanjo Airbnb, pejt domov! od odločevalk_cev zahtevamo strogo regulacijo področja.

27. maj 2024

V medijih: Airbnb, pejt domov! Ilustracija monopoli plošče s hiškami, kockami, klobukom, denarjem, figuricami. Napis Stanovanja za ljudi, ne zaslužek v oblačku.

S kampanjo Airbnb, pejt domov! smo v času javne razprave o osnutku novega zakona o gostinstvu opozarjali na škodljive posledice nereguliranega kratkoročnega oddajanja nepremičnin prek spletnih platform, kot sta Airbnb in Booking. Poleg komunikacijskih aktivnosti smo predlagali tudi določene zaostritve zakona, o našem delu pa so poročali številni mediji.

27. maj 2024

Naroči se na Občasnik, naš mesečni novičnik

Občasnik vsak mesec prinaša izbor naših razmišljanj, projektov, javnih pojavljanj in sodelovanj ter priporočil. Je kratek, a poln vsebine, udaren, a nevsiljiv – in vedno pride ob pravem času.

project-nov-dan-og_2.jpg

Po letu delovanja smo prenovili platformo Nov dan in jo spremenili v agregat novic, tako da lahko vse sveže objave sodelujočih neodvisnih ustvarjalcev vsebin odslej prebiraš na enem mestu. Pri projektu sodelujejo Oštro, Boris Vezjak, Domen Savič in portal Mešanec, v prihodnosti pa načrtujemo nabor še razširiti. Dodaj si Nov dan v zaznamek in izboljšaj svojo medijsko dieto, ustvarjalce pa lahko podpreš preko našega sistema donacij.

7. februar 2024

project-Carmia_OG_ANG.jpg

Gre za spletno interaktivno zgodbo, namenjeno mladim, ki je nastala pod okriljem projekta Carmia, pri katerem smo sodelovali z Mirovnim inštitutom. Uporabnik_ca je na igrificiran način soočen_a z različnimi življenjskimi situacijami, za njihovo uspešno razrešitev pa zbira točke. Vsebino za igro je prispeval Mirovni inštitut, mi pa smo jo razvili in tudi grafično opremili. Kako dobro se znajdeš v reševanju vsakodnevnih zagat, lahko tudi ti preveriš na povezavi.

13. december 2023

project-image.png

V sodelovanju z Oštrim smo v okviru njihovega raziskovalnega projekta Lov na stanovanja ustvarili igrico, ki smo jo razvili posebej za uporabo na pametnih telefonih, na Oštru pa so poskrbeli za vsebino in oblikovanje. Igra na dostopen in zabaven način predstavlja zaskrbljujoča dejstva, ki jih je o stanju na stanovanjskem trgu pri nas razkrila raziskava. Obišči povezavo in še sam_a vrzi kocko.

11. december 2023

V sodelovanju z Oštro.

project-mislimetar.png

Gre za mobilno aplikacijo, ki služi kot zabavno in poučno orodje za promoviranje kritičnega razmišljanja in medijske pismenosti med mladimi. Aplikacija deluje na podlagi sedmih interaktivnih vsebinskih modulov, sestavljenih iz videov, besedil, slik in vprašanj za uporabnike_ce. Koncept in vsebino so razvili v naši partnerski organizaciji Zašto ne, mi pa smo prispevali razvoj aplikacije.

22. september 2023

V sodelovanju z Zašto ne?.

Za nadaljnje neodvisno delovanje potrebujemo tudi tvojo podporo!

Podpri nas!
project-odprtiracuniNVO.jpg

Odprti računi so brezplačna aplikacija, namenjena nevladnim organizacijam, ki si prizadevajo za večjo finančno transparentnost. S pomočjo intuitivnega in prijaznega uporabniškega vmesnika lahko vnesejo svoje podatke in naložijo datoteke, orodje pa jih sistematizira ter pregledno in jasno predstavi. Izrišejo se grafi in tabele, izračunajo razmerja (npr. med najvišjo in najnižjo plačo, med vplačanim in porabljenim državnim denarjem …), na seznamu se zvrstijo aktualni projekti. Ker je za nevladne organizacije ključna valuta zaupanje javnosti, se je zanj vredno potruditi. Z izdelavo brezplačnega orodja smo večino truda prispevali mi, nevladniki pa ga morajo samo še uporabljati …

4. maj 2023

project-download.jpg

V sklopu evropske kampanje Our Food Our Future smo za Focus razvili interaktivno spletno igro, v kateri si mora uporabnik z izbiranjem okoljsko dobrih in preskakovanjem slabih sestavin na hitro sestaviti trajnosten obrok. Koncept in igralne mehanike smo zastavili skupaj z naročnikom, z ilustracijami se je na projekt vključil naš redni zunanji sodelavec Stokto, mi pa smo igro tudi sprogramirali.

12. april 2023

V sodelovanju s Focus.

project-download.png

V sklopu iniciative Glas ljudstva smo razvili Volitvomat, ki je volivkam in volivcem na lokalnih volitvah na najboljši možen način olajšal odločitev. Volitvomat je namreč spletno orodje, ki omogoča preverbo ujemanja stališč kandidatk in kandidatov ter volivk in volivcev. Deluje tako, da se opredelimo glede navedenih trditev, o katerih so se že prej opredelili kandidati in kandidatke, Volitvomat pa nam pove, kdo ima našim najbolj podobna politična prepričanja. Vprašanja vsakič znova pripravi konzorcij nevladnih in civilnodružbenih organizacij, združen v iniciativo Glas ljudstva, pošljemo pa jih vsem, ki kandidirajo na volitvah. Več odgovorov, kot prejmemo, boljši je lahko volilni nasvet Volitvomata, vendar najbolj skrajno desni kandidati (tudi ko se pretvarjajo, da to niso) običajno ne odgovorijo niti na naš poziv, kaj šele na poslana vprašanja.

17. november 2022

V sodelovanju z Glas ljudstva.