Projekti

Filtriraj po tematskih sklopih

Filtriraj po kategorijah

Filtriraj po projektih

project-vodic-EU-og.jpg

Kot je na DJND že v navadi, smo tudi letos pripravili vodič po volilnih postopkih za vse, ki iz različnih razlogov na evropskih volitvah in referendumih ne morejo glasovati kot ostali. Namenjen je zdomcem, ljudem s telesno oviranostjo, tistim, ki bodo na dan D nekje drugje v Sloveniji, skratka vsem, ki ne bodo glasovali standardno. Volilne vodiče pripravljamo, ker verjamemo v pomembnost politične participacije in jo aktivno spodbujamo.

20. maj 2024

Omnia vodič. Zemljevid Slovenije na desni z ikonami za volišče, na levi piše "Kje lahko glasujem, če bom na dan glasovanja na volitvah v Evropski parlament in referendumih na izletu?" Spodaj piše Zemljevid OMNIA volišč.

OMNIA volišča, ki volivcem in volivkam omogočajo, da se udeležijo volitev, četudi so na volilno nedeljo izven okraja svojega stalnega bivališča, so organizirana po vsej državi. Da bi spodbudili participacijo na volitvah in olajšali dostop do njih, smo za evropske volitve in referendume, ki so potekali vzporedno z njimi, leta 2024 pripravili preprost interaktiven vodič po OMNIA voliščih. Ker morajo volivke in volivci svojo namero o glasovanju na OMNIA volišču napovedati v naprej, smo zemljevidu dodali še navodila, kako to storiti.

20. maj 2024

Naroči se na Občasnik, naš mesečni novičnik

Občasnik vsak mesec prinaša izbor naših razmišljanj, projektov, javnih pojavljanj in sodelovanj ter priporočil. Je kratek, a poln vsebine, udaren, a nevsiljiv – in vedno pride ob pravem času.

Zemljevid predčasnih volišč. Na desni je zemljevid z oznakami za volišča. Na levi piše: "Kam na predčasno glasovanje za volitve v Evropski parlament in referendume?"

Zemljevid predčasnih volišč je eno od spletnih orodij, s katerimi volivke in volivce aktivno spodbujamo, da opravijo svojo državljansko dolžnost. Za volitve v evropski parlament in vzporedne referendume, ki so potekali junija 2024, smo med drugim pripravili enostaven interaktiven zemljevid predčasnih volišč. Na zemljevidu smo prikazali vsa predčasna volišča, uporabniki pa so lahko s klikom na sebi najbližjega izvedeli več podrobnosti o njem.

20. maj 2024

project-izvoli-djnd.jpg

Za lažjo odločitev na volitvah v Evropski parlament smo v sodelovanju z mednarodno mrežo VoteMatch Europe pripravili spletno aplikacijo izvoli.eu. Aplikacija vsebuje 30 trditev, do katerih so se opredelile skoraj vse liste, ki kandidirajo na volitvah, stališče do njih pa lahko zavzamejo tudi uporabniki ter na podlagi stopnje ujemanja izvejo, kateri politični opciji so vsebinsko najbližje. Na podobne vprašalnike so odgovarjale tudi stranke, ki na evropskih listah nastopajo v drugih državah članicah, zato lahko uporabniki preverijo tudi, kam se glede na stališča uvrščajo v širšem evropskem kontekstu.

8. maj 2024

Ilustracija ljudi, ki držijo v rokah znake za glasovanje (palec gor, palec dol).

Odprtokodna platforma Consul je namenjena izvajanju participativnega proračuna v različnih organizacijah. Namestili smo jo tudi v občini Trebnje, ki je svoje občanke in občane povabila k soodločanju o porabi občinskega denarja. Uvajanje participativnega proračuna veča transparentnost občinskih financ, aktivno vključuje prebivalstvo v odločanje o skupni prihodnosti in na podlagi skupnostnih predlogov izboljšuje življenje v občini.

1. april 2024

Ilustracija ljudi, ki držijo v rokah znake za glasovanje (palec gor, palec dol).

Odprtokodna platforma Consul je namenjena izvajanju participativnega proračuna v različnih organizacijah. Namestili smo jo tudi v Mestni občini Novo mesto, ki je svoje občanke in občane povabila k soodločanju o porabi občinskega denarja. Uvajanje participativnega proračuna veča transparentnost občinskih financ, aktivno vključuje prebivalstvo v odločanje o skupni prihodnosti in na podlagi skupnostnih predlogov izboljšuje življenje v občini.

1. marec 2024

Za nadaljnje neodvisno delovanje potrebujemo tudi tvojo podporo!

Podpri nas!
Ilustracija ljudi, ki držijo v rokah znake za glasovanje (palec gor, palec dol).

Odprtokodna platforma Consul je namenjena izvajanju participativnega proračuna v različnih organizacijah. Namestili smo jo tudi v občini Tržič, ki je svoje občanke in občane povabila k soodločanju o porabi občinskega denarja. Uvajanje participativnega proračuna veča transparentnost občinskih financ, aktivno vključuje prebivalstvo v odločanje o skupni prihodnosti in na podlagi skupnostnih predlogov izboljšuje življenje v občini.

1. marec 2024

project-zbori-obcank-FB.jpg

Med 10. in 12. majem 2023 smo v sodelovanju s poljskimi predavatelji iz organizacije Center for Blue Democracy v Kranjski Gori gostili usposabljanje za organizacijo in vodenje zborov občank_ov. Zbori občank_ov so mednarodno vse bolj razširjen in priznan način vključevanja javnosti v delo lokalne oblasti. Tovrstni zbori morajo biti dobro in kakovostno zasnovani, izvajati pa se morajo z zaupanjem, lahkoto in veseljem. Udeleženke_ci so na delavnici spoznali postopek organizacije zborov občank_ov v skladu s t. i. oblikovalskim razmišljanjem (design thinking).

12. maj 2023

project-deliberative-democracy-pub.jpg

Gre za zbornik, ki je nastal v sodelovanju z Evropsko mrežo političnih fundacij (ENOP) in Skupščino evropskih regij (AER) in s podporo EU. V njem s pomočjo dobrih praks implementacije instituta t. i. zborov občank_ov razpravljamo o možnostih reševanja problemov, ki zadevajo sodobne družbe: od podnebnega zloma do spolne neenakosti. Izčrpen pregled dobrih praks se zaključi s konkretnimi priporočili za izvajanje novih modelov demokratične deliberacije.

14. marec 2023