Projekti

Filtriraj po tematskih sklopih

Filtriraj po kategorijah

Filtriraj po projektih

project-disco-djndsajt.jpg

DISCO je nov dogodek v regiji, ki spodbuja kritično mišljenje in aktivizem ter zagovarja digitalne pravice. Prva DISCO konferenca s podnaslovom “Civilna družba na novo osmišlja tehnološki napredek” se bo osredotočila na transformativno moč angažirane civilne družbe. Preko navdihujočih pravnih bitk in aktivističnih kampanj do inženirskih prebojev bomo raziskovali alternativne načine razmišljanja o ideji tehnološkega napredka. Številni navdihujoči govorci in govorke pa nas bodo spodbudili, da preoblikujemo obstoječ diskurz o digitalni suverenosti.

24. oktober 2023

project-zbori-obcank-FB.jpg

Med 10. in 12. majem 2023 smo v sodelovanju s poljskimi predavatelji iz organizacije Center for Blue Democracy v Kranjski Gori gostili usposabljanje za organizacijo in vodenje zborov občank_ov. Zbori občank_ov so mednarodno vse bolj razširjen in priznan način vključevanja javnosti v delo lokalne oblasti. Tovrstni zbori morajo biti dobro in kakovostno zasnovani, izvajati pa se morajo z zaupanjem, lahkoto in veseljem. Udeleženke_ci so na delavnici spoznali postopek organizacije zborov občank_ov v skladu s t. i. oblikovalskim razmišljanjem (design thinking).

12. maj 2023

video-tedxmaja.png

Maja je bila povabljena na TedX Ajdovščina, kjer je imela predstavitev z naslovom Zakaj se moramo v šolah manj učiti in več razmišljati. Skozi lastno izkušnjo učenja kritičnega razmišljanja v kontekstu debatnih tekmovanj je publiko prepričala, da se mišljenja da naučiti. Ljudje se sicer razmišljanju radi ognemo, toda v šoli bi nas vanj morali prisiliti. To bi bilo veliko bolje, kot da nas silijo v učenje letnic in formul. Bolje za nas, se razume, ne pa tudi za tiste, ki izkoriščajo našo nesposobnost kritičnega mišljenja in lenobo za svoje interese.

3. januar 2019

Naroči se na Občasnik, naš mesečni novičnik

Občasnik vsak mesec prinaša izbor naših razmišljanj, projektov, javnih pojavljanj in sodelovanj ter priporočil. Je kratek, a poln vsebine, udaren, a nevsiljiv – in vedno pride ob pravem času.

video-copywrong.png

Video je predstavitev stališč v zvezi z evropsko reformo avtorskega prava. Pridružili smo se množici pravnikov, akademikov in avtorjev, ki so problematizirali nekatere predvidene rešitve in opozarjali na stvari, ki niso bile dovolj dobro dorečene, jih je bilo mogoče zaobiti ali pa jih interpretirati glede na partikularne interese. Video je služil tudi kot napovednik dogodka na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je bil med govorci tudi Žiga. Razložil in razdelal je stališče proti sprejemu direktive v predlagani obliki.

6. september 2018

video-pdfcee.png

Objavljamo posnetek Filipovega predavanja na Personal Democracy Forumu 2018 v Gdansku z naslovom Are Androids in the Government a Dystopia by Design? Razpravljal je o strojni inteligenci, o tem, kako jo misliti, kako misliti tehnološki nadzor. Navedel je točke, kjer smo v tem smislu najbolj ranljivi, in ponudil možne načine obrambe proti grožnjam. Nevarnosti nadzora je razdelil na zvočne, vizualne, lokacijske, digitalne in tiste, ki so posledica direktnih politik, izpostavil pa nujnost celovitega razmisleka o upravljanju strojne inteligence.

20. junij 2018

video-protisovrastvu.png

Na protestih Brez strahu. Proti politiki sovraštva. je govoril tudi Filip, ki je bil v dnevih pred protestom žrtev vulgarnega spletnega nadlegovanja zaradi svojega nastopa na POP TV v podporo protestom. Zbrano množico je nagovoril s srčkom na majici, z balonom v obliki srčka in s srčkom, ki ga je oblikoval s prsti. Odgovor na sovražnen diskurz po njegovo skratka ni v tem, da "bi nacija enkrat okrog kepe," ampak v odpiranju varnih, sproščenih prostorov miru, zabave in refleksije. In še zakulisna informacija: kasneje je tudi plesal :)

31. maj 2018

video-parlameterlaunch.png

December se je leta 2016 za nas začel še posebej veselo; splavili ter javnosti v rabo in nadaljnji razvoj smo prepustili naš dotlej največji in najpomembnejši projekt, Parlameter. V samostojno življenje smo ga po več mesecih napornega dela pospremili z dogodkom v napolnjeni Stari elektrarni, kjer so projekt predstavili Žiga, Tadej in Filip, njegov obstoj in zainteresirano javnost pa je pozdravil tudi tedanji predsenik Državnega zbora Slovenije, Milan Brglez. Celoten dogodek smo prenašali v živo prek spleta, še vedno pa si je mogoče ogledati posnetek.

5. december 2016

Za nadaljnje neodvisno delovanje potrebujemo tudi tvojo podporo!

Podpri nas!
video-djnd-eva.png

Na konferenci Aktivno državljanstvo in politična participacija v organizaciji Za in proti, zavoda za kulturo dialoga, sta v panelu Participiram, torej sem sodelovala tudi Eva in Filip. Eva je v dvajsetminutnem prispevku predstavila Danes je nov dan. Govorila je o vzniku projekta Predlogi v kontekstu medijskih očitkov protestom, da nimajo politične vsebine. Odkar so Predlogi odprli internetni prostor politični aktivaciji in pokazali, da ljudje niso le "proti", pač pa znajo argumentirano artikulirati tudi "za", pa se inštitut osredotoča zlasti na transparentnost in nadzor.

1. maj 2014

video-online-participacija.png

Na konferenci Aktivno državljanstvo in politična participacija v organizaciji Za in proti, zavoda za kulturo dialoga, sta v panelu Participiram, torej sem sodelovala tudi Eva in Filip. Filip je v petnajstminutnem prispevku govoril o spletni politični participaciji. Ponudil je vpogled v to, kako govorimo in razmišljamo o spletni participaciji, premislil kontekst in specifike interneta v primerjavi z drugimi mediji, svoj prispevek pa je sklenil z nekaj lekcijami, ki smo se jih na Danes je nov dan naučili na lastni koži.

1. maj 2014

video-tedxziga.png

Žiga je bil povabljen na TedX FDV, kjer je imel predstavitev O moči internetnih skupnosti. Z ilustrativnimi primeri (od štetja zamaškov do skupnostnega prevajanja) je prisotnim prikazal potencial, ki se skriva v skupnosti. Pozval je k organiziranju in solidarnosti ter predvsem k razumevanju sodobnega časa in prostora. Slednji terja nove oblike demokracije, bolj neposredne načine politične participacije in odločanja, ter opolnomočenje in aktivacijo angažiranih prebivalcev interneta. Video je posnetek celotnega kratkega predavanja na Fakulteti za družbene vede.

27. junij 2013