Usposabljanje: zbori občank_ov

Zbori občank_ov so mednarodno vse bolj razširjen in priznan način vključevanja javnosti v delo lokalne oblasti. Danes je nov dan v sodelovanju s poljsko organizacijo Center for Blue Democracy vabi na usposabljanje za organizacijo in vodenje zborov občank_ov.


Kdaj in kje?

Datum in čas: usposabljanje se bo začelo v sredo, 10. maja 2023, ob 10.00 in bo trajalo do petka, 12. maja 2023, do 16.30.

Lokacija: dogodek bomo izvedli v Hotelu Kompas v Kranjski Gori.


O zborih občank_ov

Zbore občank_ov slovenski pravni red razume kot način posvetovanja občine s svojimi prebivalci_kami. Na žalost zbori občank_ov, ki jih organizirajo občine, prevečkrat temeljijo na enostranskih predstavitvah in ne dialogu, proces organiziranja dogodka ni transparenten ter vključujoč, zaključki posveta pa niso zavezujoči za odločevalce_ke.

Medtem zbori občank_ov oz. citizens’ assemblies v mednarodnem okolju v zadnjih 15 letih postajajo vedno bolj priljubljeni, kot inovativno metodo vključevanja prebivalk_cev v delovanje njihove skupnosti pa jih med drugim prepoznavata OECD in Svet Evrope. Modela se poslužuje tudi EU – ta je pred kratkim zaključila Konferenco o prihodnosti Evrope, ki je temeljila na različnih odprtih in vključujočih demokratičnih zborih prebivalk_cev.

Zbori občank_ov so lahko vzvod bolj demokratičnega in vključujočega delovanja občin, z vključevanjem tradicionalno nezainteresiranih in izključenih skupin prebivalk_cev pa lahko vodijo do boljših politik. Gre za metodo, ki išče soglasje in konsenz, s čimer je lahko protiutež nezaupanju in političnim delitvam, ki prežemajo družbeni prostor.

Zbore prebivalk_cev je organiziralo že več evropskih držav, redno pa jih organizirajo tudi mnoge regije in občine. Čas je, da zbori občank_ov postanejo orodje demokracije tudi pri nas!


O usposabljanju

Usposabljanje je namenjeno vsem, ki se ukvarjate z demokracijo in participacijo ter vas zbori občank_ov zanimajo. Namen tridnevnega dogodka je usposobiti sedanje in prihodnje (so)organizatorke_je zborov občank_ov. Predavatelji iz organizacije Center for Blue Democracy so z dolgoletnim podpiranjem in vodenjem deliberativnih procesov nabrali bogate izkušnje, ki so jih pripeljale do razvoja lastne metodologije, to pa zdaj predstavljajo širši skupnosti tistih, ki želijo tudi sami organizirati zbore občank_ov. Njihov cilj je, da so vsi tovrstni zbori dobro zasnovani, da upoštevajo visoke standarde kakovosti ter da se izvajajo z zaupanjem, lahkoto in veseljem. Glavni del usposabljanja je torej namenjen krepitvi znanj in zmožnosti za uresničitev tega cilja.


Komu je usposabljanje namenjeno?

Usposabljanja se lahko udeležijo vsi_e člani_ce organizacij in skupin, ki bi si želeli izvesti in voditi zbore občank_ov – tako tistim, ki že imajo izkušnje na tem področju, kot tudi tistim, ki se s tovrstnimi aktivnostmi še niso srečali. Na usposabljanje pa se lahko prijavite tudi neodvisni_e posamezniki_ce, ki se zavzemate za demokratične inovacije in sistemske reforme za večjo vključenost občank_ov v demokratične procese.


Zakaj se pridružiti?

Na delavnici boste lahko spoznali postopek organizacije zborov občank_ov v skladu s tako imenovanim oblikovalskim razmišljanjem (design thinking). Za nekatere bo to povsem nova izkušnja, drugi_e pa lahko nadgradite svoje znanje in razširite obstoječe izkušnje. To je tudi priložnost, da spoznate druge organizatorje_ke zborov občank_ov oziroma tiste, ki želijo to še postati, s tem pa dobite dodaten navdih za lastno delo. Poleg praktičnih vidikov organizacije zborov ter vrednot in načel, ki ta proces navdihujejo, se bomo na usposabljanju osredotočili tudi osebno rast in izboljšanje mehkih veščin. Dogodek bo potekal v sproščenem, prijateljskem in neformalnem vzdušju, v katerem bo učenje podprto z razpravami, vizualnimi prikazi, skupinskimi vajami, miselnimi eksperimenti in podobnimi orodji.


Format dogodka

Usposabljanje bo potekalo tri dni, v tem času pa se bomo poglobili v vprašanja kaj, zakaj in kako se lotiti organizacije ter koordinacije zborov občank_ov. Udeležence_ke bomo v tem času opremili z znanjem, veščinami in odnosi, ki so v skladu z našo metodologijo potrebni za uspešno vodenje tovrstnih zborov. Med drugim bomo obravnavali naslednje teme:

 1. Demokratično razmišljanje – kakšen pomen imajo posvetovanja in državljanska opolnomočenost, kakovost in količina v demokratičnih procesih ter podpora odločevalk_cev? Zanimalo nas bo tudi razmerje med demokracijo in dobrim upravljanjem, spraševali pa se bomo še o tem, kaj sploh je demokracija.
 2. Standardi in vodila pri organizaciji zborov – kakšni naj bodo standardi in načela pri organizaciji ter vodenju zborov občank_ov, kako jih vključiti na različnih stopnjah tega procesa in kakšno vlogo imajo z vidika verodostojnosti?
 3. Struktura upravljanja zborov – kakšne so naloge in odnosi med skupino za oblikovanje, skupino za usklajevanje, skupino za spodbujanje in skupino za monitoring zborov občank_ov?
 4. Vloge v zborih občank_ov – kakšne so pravice in odgovornosti ter kako pridobiti člane_ice skupščine, opazovalce_ke, strokovnjake_inje, priče ter druge deležnike_ce?
 5. Pregled nad procesom organizacije zborov – kakšne so faze in časovni okvir za: pošiljanje vabil, naključen izbor članov_ic in njihovo usposabljanje ter učno, deliberativno in fazo pregleda? Kako oblikovati pravilnik?
 6. Izbira tem zborov – kakšno je razmerje med temo zbora in časovnico, kako določiti kriterije za izbor teme, kako izvesti postopek izbire?
 7. Ustanovitev zbora občank_ov – koliko članic_ov naj ima zbor, kako jih povabiti, katere so različne metode naključnega izbora, kako zagotoviti transparentnost postopka in kakšna so merila stratifikacije?
 8. Faza usposabljanje članic_ov – kako naj poteka priprava članic_ov na postopek izbire, kako oblikovati poskusni zbor kot uvodno vajo?
 9. Učna faza – kako identificirati ustrezne strokovnjake_inje in kako komunicirati z njimi, kako iskati prave deležnike_ce in kako komunicirati z njimi ter kako oblikovati učni program?
 10. Deliberativna faza – kakšna so načela posvetovanja, kako pridobiti osnovne informacije o skupinskih procesih? Kako zagotoviti najboljše delo skupin – opolnomočenje, odgovornost in znanje? Kako potekajo pregled, razprava in spreminjanje predlaganih priporočil ter kako sprejeti odločitve in predstaviti rezultate?
 11. Promocija in komunikacija – kako promovirati zbore občank_ov v tradicionalnih in družbenih medijih? Kakšen jezik in katere načine komuniciranja uporabljati?
 12. Nadaljnje ukrepanje – kako implementirati rezultate in kako izvajati nadzor nad postopkom implementacije?

Več informacij o temi in usposabljanju

Za vse, ki vas zanima udeležba na usposabljanju, a niste povsem prepričani, da je ta dogodek namenjen vam, oziroma želite izvedeti več o programu, bomo izvedli predhodno predstavitev. Ta bo potekala v sredo, 8. marca, ob 11. uri prek spleta.

Za prijavo na predstavitev usposabljanja nam pišite na e-naslov mateo@danesjenovdan.si, in sicer najkasneje do ponedeljka, 6. marca.


Usposabljanje bodo vodili

Dr. Marcin Gerwin – je strokovnjak za deliberativno demokracijo in trajnostni razvoj. Koordinira organizacijo Center for Blue Democracy, pobudo za deliberativno demokracijo z globalnim dosegom. Diplomiral je iz politologije, tema njegove doktorske disertacije pa je bila trajnostni razvoj v kontekstu globalnih izzivov. Oblikuje državljanske skupščine in nove oblike demokracije. Je avtor knjig “Citizens’ Assemblies: Guide to democracy that works”, “Deliberative Café: An Easy to Organise Citizens' Asssembly”, ”Deliberative Democracy: Waldenia Model”, ”Citizens' Chamber: A Blueprint for New Democracy”, in ”European Citizens' Assembly: A New Model for Decision-Making”.

Zuzanna Nowak – diplomirala je iz mednarodnih odnosov s specializacijo iz diplomacije in konzularnih odnosov. Je usposobljena moderatorka z več kot sedmimi leti izkušenj pri oblikovanju in vodenju izobraževalnih ter deliberativnih procesov z uporabo neformalne metodologije. V različnih vlogah, kot strokovna svetovalka, soustvarjalka, moderatorka in drugo, podpira zbore državljank_ov na Poljskem in zunaj nje. Njeno največje poklicno veselje je pomagati ljudem, da se počutijo opolnomočene in da uresničijo svoje cilje (ter da izdeluje lepe plakate). V zasebnem življenju je umetnica, študentka joge in strastna kuharica.

Eva Mackeviča – je strokovnjakinja z več kot petimi leti izkušenj na področju vodenja projektov, specializirana za izobraževalne in participativne projekte. Koordinirala in vodila je zborovanje državljanov v Poznanu, s Svetom Evrope pa sodeluje kot oblikovalka procesov v projektu "Krepitev participativne demokracije in človekovih pravic" v Gruziji. Zanimajo jo reševanje konfliktov, državljansko udejstvovanje in pravni pristop k sistemskim spremembam.


Jezik

Celotno usposabljanje bo potekalo v angleščini.


Program

Sreda, 10. maja, od 10.00 do 16.30 (z eno uro odmora za kosilo)

Četrtek, 11. maja, od 10.00 do 16.30 (z eno uro odmora za kosilo)

Petek, 12. maja, od 10.00 do 16.30 (z eno uro odmora za kosilo)


Cena

Udeležba na usposabljanju je brezplačna, udeleženci_ke pa si morajo sami kriti potne stroške in stroške nastanitve.


Nastanitev

Za vse udeležence smo pripravili posebno ponudbo za nastanitev v Hotelu Kompas, ki so jo lahko ogledate TUKAJ.


Registracija

Za registracijo obiščite spodnjo povezavo: https://www.eventbrite.ie/e/training-camp-for-coordinators-of-citizens-assemblies-kranjska-gora-tickets-551288778577.

Registracija je odprta do zapolnitve kapacitet.


Dodatne informacije

Za vsa vprašanja nas kontaktirajte na e-naslov mateo@danesjenovdan.si.