Projekti

Filtriraj po tematskih sklopih

Filtriraj po kategorijah

Filtriraj po projektih

project-airbnb-og_5EaPIT3.jpg

V Sloveniji je odsotnost regulacije kratkoročnega oddajanja nepremičnin privedla v stanovanjsko katastrofo. V Ljubljani je na primer na voljo skoraj trikrat več stanovanj za kratkoročni kot za dolgoročni najem. Airbnb in podobne spletne platforme iz mesta izrinjajo lokalno prebivalstvo, saj lastniki_ce zasledujejo čim večji dobiček in stanovanj raje ne oddajajo tistim, ki jih potrebujejo za dom. S kampanjo Airbnb, pejt domov! od odločevalk_cev zahtevamo strogo regulacijo področja.

27. maj 2024

project-vodic-EU-og.jpg

Kot je na DJND že v navadi, smo tudi letos pripravili vodič po volilnih postopkih za vse, ki iz različnih razlogov na evropskih volitvah in referendumih ne morejo glasovati kot ostali. Namenjen je zdomcem, ljudem s telesno oviranostjo, tistim, ki bodo na dan D nekje drugje v Sloveniji, skratka vsem, ki ne bodo glasovali standardno. Volilne vodiče pripravljamo, ker verjamemo v pomembnost politične participacije in jo aktivno spodbujamo.

20. maj 2024

Omnia vodič. Zemljevid Slovenije na desni z ikonami za volišče, na levi piše "Kje lahko glasujem, če bom na dan glasovanja na volitvah v Evropski parlament in referendumih na izletu?" Spodaj piše Zemljevid OMNIA volišč.

OMNIA volišča, ki volivcem in volivkam omogočajo, da se udeležijo volitev, četudi so na volilno nedeljo izven okraja svojega stalnega bivališča, so organizirana po vsej državi. Da bi spodbudili participacijo na volitvah in olajšali dostop do njih, smo za evropske volitve in referendume, ki so potekali vzporedno z njimi, leta 2024 pripravili preprost interaktiven vodič po OMNIA voliščih. Ker morajo volivke in volivci svojo namero o glasovanju na OMNIA volišču napovedati v naprej, smo zemljevidu dodali še navodila, kako to storiti.

20. maj 2024

Naroči se na Občasnik, naš mesečni novičnik

Občasnik vsak mesec prinaša izbor naših razmišljanj, projektov, javnih pojavljanj in sodelovanj ter priporočil. Je kratek, a poln vsebine, udaren, a nevsiljiv – in vedno pride ob pravem času.

Zemljevid predčasnih volišč. Na desni je zemljevid z oznakami za volišča. Na levi piše: "Kam na predčasno glasovanje za volitve v Evropski parlament in referendume?"

Zemljevid predčasnih volišč je eno od spletnih orodij, s katerimi volivke in volivce aktivno spodbujamo, da opravijo svojo državljansko dolžnost. Za volitve v evropski parlament in vzporedne referendume, ki so potekali junija 2024, smo med drugim pripravili enostaven interaktiven zemljevid predčasnih volišč. Na zemljevidu smo prikazali vsa predčasna volišča, uporabniki pa so lahko s klikom na sebi najbližjega izvedeli več podrobnosti o njem.

20. maj 2024

project-brigade2-OG.jpg

Gre za nadaljevanje projekta iz leta 2021, ki je odmevno raziskoval lažne profile na omrežju Twitter. Omrežje se je vmes preimenovalo v X, zamenjal lastnika in omejil uporabo programskega vmesnika (API), kar je naše nadaljnje raziskave otežilo oziroma nas prisililo v prilagoditve. V drugem delu raziskave smo tako predstavili analizo časa sledenja, da bi ugotovili, če so posamezni politični profili pridobivali nove sledilce na pričakovan način (linearna rast) ali pa je morda njihovo število sledilcev poskočilo nenadoma in v specifičnih obdobjih.

24. april 2024

project-download.png

V sklopu iniciative Glas ljudstva smo razvili Volitvomat, ki je volivkam in volivcem na lokalnih volitvah na najboljši možen način olajšal odločitev. Volitvomat je namreč spletno orodje, ki omogoča preverbo ujemanja stališč kandidatk in kandidatov ter volivk in volivcev. Deluje tako, da se opredelimo glede navedenih trditev, o katerih so se že prej opredelili kandidati in kandidatke, Volitvomat pa nam pove, kdo ima našim najbolj podobna politična prepričanja. Vprašanja vsakič znova pripravi konzorcij nevladnih in civilnodružbenih organizacij, združen v iniciativo Glas ljudstva, pošljemo pa jih vsem, ki kandidirajo na volitvah. Več odgovorov, kot prejmemo, boljši je lahko volilni nasvet Volitvomata, vendar najbolj skrajno desni kandidati (tudi ko se pretvarjajo, da to niso) običajno ne odgovorijo niti na naš poziv, kaj šele na poslana vprašanja.

17. november 2022

V sodelovanju z Glas ljudstva.

project-pp-kampanja-2022.png

Ker se sami z uvajanjem participativnega proračuna na lokalno raven odločanja ukvarjamo že dalj časa, smo lokalne volitve izkoristili za ponovno predstavitev in kampanjo tega mehanizma odločanja. Pred volitvami smo kontaktirali vse kandidate_ke za župane_je in jih povprašali o njhovem stališču glede participativnega proračuna. Enako kot že v prejšnjem mandatu, smo na spletnem mestu zbrali vse zaveze kandidatk in kandidatov, da bodo v primeru zmage uvedle_i participativni proračun v svoji občini, tako da so lahko volivke in volivci enostavno preverili, kateri kandidati in kandidatke v njihovi občini verjamejo v ta izjemno dragocen neposreden način demokratičnega odločanja.

15. november 2022

Za nadaljnje neodvisno delovanje potrebujemo tudi tvojo podporo!

Podpri nas!
project-rtvjezakon_3cmzjax.jpg

Kot prijatelji referendumske kampanje ZA svobodno, strokovno, sodobno in samostojno javno televizijo smo izdelali spletno mesto, kjer smo pregledno zbrali vse relevantne informacije, odgovorili na najpogosteje zastavljena vprašanja in ljudi pozvali k udeležbi. Kampanja, ki so jo sicer organizirale organizacije Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja ter Zavod za kulturo raznolikosti Open, je bila uspešna – na referendum se je odpravilo več kot 41 % upravičenk_cev, od tega pa jih je več kot 62 % glasovalo ZA potrditev novele zakona.

10. november 2022

project-stop-your-government.png

Da bi mladim približali aktivizem in delovanje nevladnih organizacij, smo skupaj s partnerji Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska, Crna kuća in Gong razvili interaktivno spletno igro Ustavi vlado (orig. Stop Your Government). V igri lahko igralec_ka izbere enega od treh različnih scenarijev (delavske in reproduktivne pravice ter varstvo okolja) ter se preizkusi v organizaciji protestov, medijskih in referendumskih kampanj. Med igro mora sprejemati odločitve, na podlagi katerih kampanja uspe ali propade, na poti pa mu/ji pomagajo tudi naključna srečanja in dogodki. Igra nudi dober vpogled v dogajanje na aktivističnem terenu, skupaj z zmagami in porazi, ki ga nujno spremljajo, zato upamo, da bo na pot civilnodružbene aktivacije spodbudila čim več mladih.

8. november 2022

project-vodic-rtv-OG.png

Pred državnozborskimi in obema krogoma predsedniških volitev ter tudi pred referendumskim trojčkom v letu 2022 smo večino svojih moči usmerili v spodbujanje volilne udeležbe in informirane participacije. Tako smo med drugim spet prilagodili svoje preverjeno orodje Cefizelj in za volivke in volivce pripravili vsakič nov interaktiven volilni vodič. Spletna aplikacija je posameznikom in posameznicam na enostaven ter pregleden način pokazala, kako oddati svoj glas tudi, če se volitev niso mogli udeležiti na razpisan datum ali pa niso mogli do svojega domačega volišča.

7. november 2022