Projekti

Filtriraj po tematskih sklopih

Filtriraj po kategorijah

Filtriraj po projektih

project-vodic-EU-og.jpg

Kot je na DJND že v navadi, smo tudi letos pripravili vodič po volilnih postopkih za vse, ki iz različnih razlogov na evropskih volitvah in referendumih ne morejo glasovati kot ostali. Namenjen je zdomcem, ljudem s telesno oviranostjo, tistim, ki bodo na dan D nekje drugje v Sloveniji, skratka vsem, ki ne bodo glasovali standardno. Volilne vodiče pripravljamo, ker verjamemo v pomembnost politične participacije in jo aktivno spodbujamo.

20. maj 2024

project-izvoli-djnd.jpg

Za lažjo odločitev na volitvah v Evropski parlament smo v sodelovanju z mednarodno mrežo VoteMatch Europe pripravili spletno aplikacijo izvoli.eu. Aplikacija vsebuje 30 trditev, do katerih so se opredelile skoraj vse liste, ki kandidirajo na volitvah, stališče do njih pa lahko zavzamejo tudi uporabniki ter na podlagi stopnje ujemanja izvejo, kateri politični opciji so vsebinsko najbližje. Na podobne vprašalnike so odgovarjale tudi stranke, ki na evropskih listah nastopajo v drugih državah članicah, zato lahko uporabniki preverijo tudi, kam se glede na stališča uvrščajo v širšem evropskem kontekstu.

8. maj 2024

Ilustracija ljudi, ki držijo v rokah znake za glasovanje (palec gor, palec dol).

Odprtokodna platforma Consul je namenjena izvajanju participativnega proračuna v različnih organizacijah. Namestili smo jo tudi v občini Trebnje, ki je svoje občanke in občane povabila k soodločanju o porabi občinskega denarja. Uvajanje participativnega proračuna veča transparentnost občinskih financ, aktivno vključuje prebivalstvo v odločanje o skupni prihodnosti in na podlagi skupnostnih predlogov izboljšuje življenje v občini.

1. april 2024

Naroči se na Občasnik, naš mesečni novičnik

Občasnik vsak mesec prinaša izbor naših razmišljanj, projektov, javnih pojavljanj in sodelovanj ter priporočil. Je kratek, a poln vsebine, udaren, a nevsiljiv – in vedno pride ob pravem času.

Parlameter Trbovlje. Na levi je logotip Parlametra Trbovlje, na desni je moder okvir, v ozadju se vidi aplikacija.

Instalacijo občinske različice Parlametra smo v občini Trbovlje opravili skupaj z občino, zato je odpiranje občinskih podatkov še bistveno lažje kot sicer. Parlameter Občine Trbovlje z zbiranjem, analiziranjem, strukturiranjem ter vizualizacijo podatkov na uporabnicam in uporabnikom prijazen način pomaga pri spremljanju najrazličnejših vidikov delovanja občinskega sveta. Občanke in občani imajo zdaj enostaven vpogled v prisotnost svetnikov in svetnic na sejah, število zastavljenih vprašanj ter v njihova glasovanja. Analizirati je mogoče tudi delovanje posameznih občinskih klubov. Vse informacije so predstavljene v obliki kartic, ki jih je enostavno deliti ali vdelati na druga spletna mesta.

1. april 2024

Ilustracija ljudi, ki držijo v rokah znake za glasovanje (palec gor, palec dol).

Odprtokodna platforma Consul je namenjena izvajanju participativnega proračuna v različnih organizacijah. Namestili smo jo tudi v Mestni občini Novo mesto, ki je svoje občanke in občane povabila k soodločanju o porabi občinskega denarja. Uvajanje participativnega proračuna veča transparentnost občinskih financ, aktivno vključuje prebivalstvo v odločanje o skupni prihodnosti in na podlagi skupnostnih predlogov izboljšuje življenje v občini.

1. marec 2024

Ilustracija ljudi, ki držijo v rokah znake za glasovanje (palec gor, palec dol).

Odprtokodna platforma Consul je namenjena izvajanju participativnega proračuna v različnih organizacijah. Namestili smo jo tudi v občini Tržič, ki je svoje občanke in občane povabila k soodločanju o porabi občinskega denarja. Uvajanje participativnega proračuna veča transparentnost občinskih financ, aktivno vključuje prebivalstvo v odločanje o skupni prihodnosti in na podlagi skupnostnih predlogov izboljšuje življenje v občini.

1. marec 2024

project-nov-dan-og_2.jpg

Po letu delovanja smo prenovili platformo Nov dan in jo spremenili v agregat novic, tako da lahko vse sveže objave sodelujočih neodvisnih ustvarjalcev vsebin odslej prebiraš na enem mestu. Pri projektu sodelujejo Oštro, Boris Vezjak, Domen Savič in portal Mešanec, v prihodnosti pa načrtujemo nabor še razširiti. Dodaj si Nov dan v zaznamek in izboljšaj svojo medijsko dieto, ustvarjalce pa lahko podpreš preko našega sistema donacij.

7. februar 2024

Za nadaljnje neodvisno delovanje potrebujemo tudi tvojo podporo!

Podpri nas!
project-Carmia_OG_ANG.jpg

Gre za spletno interaktivno zgodbo, namenjeno mladim, ki je nastala pod okriljem projekta Carmia, pri katerem smo sodelovali z Mirovnim inštitutom. Uporabnik_ca je na igrificiran način soočen_a z različnimi življenjskimi situacijami, za njihovo uspešno razrešitev pa zbira točke. Vsebino za igro je prispeval Mirovni inštitut, mi pa smo jo razvili in tudi grafično opremili. Kako dobro se znajdeš v reševanju vsakodnevnih zagat, lahko tudi ti preveriš na povezavi.

13. december 2023

project-image.png

V sodelovanju z Oštrim smo v okviru njihovega raziskovalnega projekta Lov na stanovanja ustvarili igrico, ki smo jo razvili posebej za uporabo na pametnih telefonih, na Oštru pa so poskrbeli za vsebino in oblikovanje. Igra na dostopen in zabaven način predstavlja zaskrbljujoča dejstva, ki jih je o stanju na stanovanjskem trgu pri nas razkrila raziskava. Obišči povezavo in še sam_a vrzi kocko.

11. december 2023

V sodelovanju z Oštro.

project-OR-obcine.jpg

Odprti računi za občine so brezplačna aplikacija, s pomočjo katere lahko občine krepijo zaupanje občank_ov v svoje delovanje, saj jim omogoča enostavno proaktivno finančno transparentnost. Treba je le vnesti podatke, aplikacija pa jih sistematizira in prikaže na javnosti prijazen in razumljiv način. Tako lahko vsaka občina brez programerskega znanja in z malo vloženega časa bistveno izboljša proračunsko transparentnost.

1. november 2023