Kulturne fronte

26. marec 2024

Bližajo se evropske volitve in naša desnica odpira novo poglavje v kulturni vojni. Tudi v tokratnem predvolilnem obdobju nas čaka obilo manipulacij in laži, skoncentriranih v zdaj za SDS že značilni protimigrantski retoriki, povezani z domnevnim ogrožanjem "krščanskih vrednot”. Letos pa je stranka, kot kaže, svoj repertoar obogatila še z metodami ameriškega anti-woke konservatizma.

S svežim zagonom sovraštva, ki ga na družbenih omrežjih bljuvata podpredsednica podmladka SDS Zala Klopčič in njena kolegica, kandidatka SDS za evropsko poslanko Karin Planinšek, poleg migracij izkoriščajo teme, kot so feminizem, transspolnost in istospolna usmerjenost. Pri tem je značilno, da skušajo v brezno svojega toksičnega diskurza zvleči izobraževalne ustanove in ustvarjalce_ke* medijskih vsebin, nato pa gonjo parazitsko podaljševati, ko so se žrtve primorane javno braniti pred obtožbami. Kaj je bolj učinkovito kot propagandna zgodba, ki traja en dan? Umetno ustvarjen škandal, ki se v več poglavjih vleče tedne.

Taktika za SDS seveda ni popolnoma nova – nenazadnje je pionir tovrstne anti-woke (beri: neofašistične) retorike pri nas ravno njihov poslanec Branko Grims. Za spremembo pa tokrat “moralno” zgražanje ne prihaja iz ust zagrenjenega starega moškega, temveč s strani mladih punc, ki z milimi pogledi učinkovito kanalizirajo strah, ranljivost in gnus. Kaj imajo algoritmi na družbenih omrežjih še raje kot golo jezo? Uganile ste.

Po tem, ko smo bitko za Twitter praktično že izgubile, saj ga je sovražen diskurz popolnoma prevzel, se je fronta ideoloških spopadov premaknila na video vsebine. Če smo se SDS-u pri njihovih TikTok začetkih lahko le kremžljivo smejale, je dve leti kasneje zgodba povsem drugačna, saj njihov podmladek kanal na bolj ali manj prikrite načine uspešno kolonizira. Levica pa se z njimi težko kosa v še eni pomembni areni – na YouTubeu, kjer s posnemanjem trendov in vedno bolj dodelano produkcijo hitro rastejo novi profili.

Tekma za postavljanje agende evropskih volitev je tako v polnem zagonu. Kot ponavadi desnica odgovorov na resnične materialne stiske prebivalstva, kot so zdravstvena in stanovanjska kriza, inflacija ali prekarnost, nima. Pravzaprav jih niti ne rabi, saj so te teme pač preveč dolgočasne za površinsko komuniciranje po nareku družbenih omrežij. Zdi se, da vprašanje ni več, ali bo njihov zimzeleni recept za mobilizacijo množic – hujskanje in strašenje pred drugačnostjo – uspešen. Vprašanje je, kako uspešen?

* V besedilu uporabljene slovnične oblike se enakovredno nanašajo na vse spolne identitete.

 
BODI NA TEKOČEM

Prijavi se na naš Občasnik!

Danes je nov dan novice

Preveri, kaj smo počeli pretekli mesec

Zaupaj nam svoje najemniške težave!

Po dobrem letu delovanja ministrstva za solidarno prihodnost ni videti pravih učinkov na stanovanjskem področju. V sklopu Najemniškega SOS zato še vedno svetujemo najemnicam, od odločevalk pa zahtevamo ustrezne rešitve. Ker želimo dokazati, da ne gre le za težave peščice, te vabimo k deljenju svojih najemniških težav.

Deli svoje najemniške izkušnje! Na desni je kolaž fotografij hiš na rumenem ozadju.
Mlade sprašujemo, katere evropske politike so jim pomembne

Ker se bližajo evropske volitve, smo začele razvijati volilno aplikacijo Izvoli.eu, s pomočjo katere boš lahko ugotovila, katere kandidatke so najbližje tvojim stališčem. Ker želimo v proces oblikovanja vprašanj vključiti tudi mlade, vse tiste med 15. in 29. letom starosti vabimo k reševanju spletnega vprašalnika o ključnih področjih, na katere vpliva EU. Izjave, ki bodo prejele največ glasov, bodo vključene v aplikacijo.

Ilustracija z evropskimi zvezdami, lističi z vprašaji, kljukicami in x, z roko narisanim zadovoljnim emoji obrazom in nezadovoljnim emoji obrazom.
Transparenten prikaz finančnega delovanja občin in nevladnih organizacij

Odkar smo razvile aplikacijo Odprti računi, ta občankam v že več kot petindvajsetih občinah omogoča enostaven in razumljiv vpogled v proračun, več kot dvajsetim nevladnim organizacijam pa uporabnici prijazno prikazovanje njihovega finančnega poslovanja in projektnega vodenja. Ker namestitev ne zahteva programerskega znanja, hkrati pa je brezplačna, k uporabi vabimo vse občine in organizacije.

project-OR-obcine.jpg
Akt o umetni inteligenci ni dovolj ambiciozen pri zaščiti človekovih pravic

Evropske poslanke so nedavno potrdile akt o umetni inteligenci, ki ureja uporabo in razvoj umetne inteligence v EU. Čeprav zakonodaja predstavlja pomemben korak k regulaciji področja in prinaša nekatere varovalke, opozarjamo, da na številnih področjih ne stori dovolj za zaščito človekovih pravic.

project-ai-akt-poziv-fb.jpg
EU naj zavrne zakonodajo, ki uvaja rasno profiliranje

S štiriinosemdesetimi civilnodružbenimi organizacijami pozivamo poslanke Odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, naj zavrnejo spremembe Zakonika o schengenskih mejah. Nova različica namreč uvaja škodljiv sistem "upravljanja migracij" znotraj schengenskega območja, ki ogroža temeljne človekove pravice.

Grafika z emotikoni, ki ponazarjajo množični nadzor in rasno profiliranje

Izpostavljeno

Priporočamo, svetujemo, vabimo, opozarjamo in še kaj drugega

Naslovna grafika shoda, na katerem je bela golobica s palestinsko zastavo

V nedeljo, 7. aprila, bo minilo točno 6 mesecev od začetka izraelskih napadov na Gazo in zaostritve genocida, ki sicer traja že desetletja. Zato se nam na ta dan pridruži na Vseslovenskem shodu za svobodno Palestino, ki bo potekal na Trgu republike od 16.30 dalje. Tam bomo med drugim zahtevale sankcije proti Izraelu, hkrati pa zbirale oblačila in obutev za dobrodelno dražbo.

Zid z grafitom, ki pravi, da je ženski mesto v revoluciji

Na Danes je nov dan je vsak dan 8. marec, 8. marca pa je bil še malo bolj 8. marec. Ob mednarodnem dnevu žensk se je zato Eva skupaj z drugimi sodelavkami portala Disenz na kratko poklonila tudi prejšnjim generacijam feministk.

Ilustracija Facebookovega logotipa in sodniškega kladiva.

Kolegice iz poljskih organizacij Społeczna Inicjatywa Narkopolityki in Panoptykon Foundation so dosegle pomembno zmago proti korporaciji Meta. Poljsko sodišče je namreč odločilo, da spletne platforme ne smejo samovoljno blokirati uporabnic in brisati njihovih vsebin. V prispevku preberi, kaj prinaša prelomna sodba, ki je rezultat petletnega boja proti tehnološkemu gigantu.

Naslovna grafika serije Črna škatla, na kateri je popačen obraz v škatli

Algoritmi, ki pripeljejo do kazenskih pregonov; novi načini boja proti starim boleznim; umetna inteligenca kot uteha v najhujših trenutkih. V poslušanje priporočamo novo serijo podkastov časnika The Guardian z imenom The Black Box, ki v osmih zgodbah raziskuje stik med človekom in tehnološkim razvojem, ki ga prinaša umetna inteligenca.

Napis iz githuba

Na spletu delujejo številna podjetja, ki kupujejo in prodajajo osebne podatke. Čeprav bi te moral pred tovrstnimi praksami varovati GDPR, pa v praksi ni vedno tako. Če želiš svoje podatke izbrisati iz nekaterih baz, ti lahko pri tem pomaga Big Ass Data Broker Opt-Out List. Proces je sicer nekoliko zamuden, a predstavlja dober začetek na poti proti zasebnosti.

Naslovnica knjige The Good Robot: Why Technology Needs Feminism s futuristično ilustracijo

Zbornik, ki sta ga uredili Eleanor Drage in Kerry McInerney, avtorici podkasta The Good Robot , prinaša prispevke, ki skušajo odgovoriti na vprašanji, kaj je "dobra tehnologija" in kako nam lahko feminizem pomaga pri prizadevanjih zanjo.

Grafika hekerja, sestavljena iz ničel in enic

Če v ChatGPT vneseš podobo, ustvarjeno s pomočjo računalniških znakov – znano tudi kot umetnost ASCII – lahko očitno ugotoviš tudi, kako ponerediti denar. Raziskovalke poročajo, da dekodiranje preprostih “sličic” jezikovnim modelom povzroči toliko težav, da podajajo tudi škodljive odgovore, s tem pa so odprle še eno razpravo o varnosti in zanesljivosti umetnointeligenčnih sistemov.