Glasujmo za mir, človekove pravice in okolje

27. maj 2024

Čeprav se zdijo Evropska unija in njene institucije precej oddaljene od “navadnih” ljudi, imajo na naša življenja, morda pa še bolj na življenja naših zanamk*, velik vpliv. Če se volitev ne udeležimo, odločitev prepustimo drugim, če pa se jih udeležimo in bodisi glasujemo neveljavno ali pa svoj glas namenimo kakšni stranki, ki volitev ne jemlje resno, pa prav tako.

Nič od tega (NOT) ni prva satirična politična stranka – številnim bizarnim stališčem nekaterih drugih strank in njihovih predstavnic ter satiričnemu ozadju aktualnega obrambnega ministra navkljub pa je prva domača. Neresnim strankam redko uspe na volitvah, je pa leta 1991 Poljska stranka prijateljev piva (PPPP), katere politični program je sprva predstavljal predvsem promocijo pitja piva, osvojila 16 sedežev v Sejmu. Na predsedniških volitvah v Srbiji je leta 2017 tretje mesto osvojil Ljubiša Preletačević, vodja stranke SPN oz. Sarmu probo nisi. Nemška Die PARTEI, ki je že 10 let prisotna v Evropskem parlamentu, si prizadeva za ponovno izgradnjo Berlinskega zidu, šolski odmor za napolitanke, napad na Lihtenštajn, pa tudi zmanjšanje delovnega časa in prenovo zdravstvenega zavarovanja. Nič od tega v podobni maniri volivkam in volivcem obljublja zmago na Evrosongu, mir na svetu in brezplačno kopanje v toplicah, varuha človekovih pravic in zagovornika enakih možnosti pa bosta nadomestila fikus in okrasni paradižnik.

Nič od tega je na žrebu za vrstni red na glasovnicah evropskih volitev zadela jackpot: dodeljeno ji je bilo zadnje mesto. V trenutku, ko našo družbo preveva nezaupanje v politiko in vsesplošna zagrenjenost na to temo, je njena najbolj učinkovita kampanja – nevidnost. Bolj kot na glasove za svoj satirični program namreč lahko računa na neobveščene glasove, naperjene proti ostalim, ki mislijo, da (ne) glasujejo, za, no, nič od tega.

Ne glede na našo morebitno moralno vzvišenost, intelektualno superiornost, nezainteresiranost ali pa nihilistično vsegliharski pogled na politiko pa niti neudeležba na volitvah niti ciničen pristop k njim – vsaj dokler živimo v demokraciji – ne moreta prinesti želenih sprememb. Zato se je treba volitev udeležiti in glasovati ZA tiste vsebine, ki se nam zdijo najbolj pomembne. Na Danes je nov dan smo v sodelovanju z mednarodno mrežo VoteMatch Europe pripravile aplikacijo Izvoli.eu, s katero lahko preveriš, s katero domačo (pa tudi evropsko) listo se tvoja politična prepričanja najbolj ujemajo. Vse odgovore in pojasnila strank – sodelovale so vse razen SLS – lahko preveriš sama, nekaj vsebinskih poudarkov pa sledi.

Proti patriarhatu se je prepričljivo postavilo 5 strank: Levica, SD, Svoboda, Vesna in Zeleni Slovenije. To smo preverjale z vprašanji o politiki “samo ja pomeni ja”, pravici do splava in pravici do izbire tretje možnosti spola pri zapisu v potnem listu. SDS je edina stranka, ki je proti pravici do splava, NSi pa je do tega vprašanja nevtralna.

Glasujmo za odprto družbo, rezultati iz aplikacije Izvoli.eu.

V odprto migracijsko politiko najbolj verjameta Levica in SD, ki sta se strinjali, da bi EU morala olajšati priseljevanje kvalificiranih delavk, pa tudi, da prosilke za azil ne bi smele čakati na zunanjih mejah EU. Na nasprotnem polu sta SDS in Resni.ca, vse ostale stranke pa so za priseljevanje kvalificiranih delavk, a hkrati tudi za ali nevtralne (Nič od tega, Vesna) glede obravnave prosilk za azil na zunanjih mejah EU.

Stališče strank do zelenih politik smo preverjale z vprašanji o plačevanju podjetij za izpuste CO2, nujnosti označbe vpliva na okolje na embalaži živil in zahtevi za podreditev ostalih politik reševanju podnebne krize. Do določene mere bi prednost zelenim pred ekonomskimi politiki dale vse razen strank Resni.ca in SDS. Levica, Nič od tega, SD, Vesna in Zeleni Slovenije so popolnoma na strani okolja, izpostaviti pa velja, da Svoboda omahuje glede prioritiziranja podnebnih politik pred ostalimi.

Na vprašanje, zakaj se Slovenija ni pridružila Irski, Norveški in Španiji, ki bodo že maja priznale Palestino, pa morda lahko odgovorimo s pomočjo stališč strank do nadaljnje prodaje orožja Izraelu. Večina jih je namreč proti, pričakovano jo podpirata NSi in SDS, molčijo pa Zeleni Slovenije in, kdo bi si mislil, SD, stranka, iz katere prihaja naša zunanja ministrica Tanja Fajon, ki, čeprav ne vidi razloga za odlašanje priznanja, tega še vedno ni uresničila.

* V besedilu uporabljene slovnične oblike se enakovredno nanašajo na vse spolne identitete.

 
BODI NA TEKOČEM

Prijavi se na naš Občasnik!

Danes je nov dan novice

Preveri, kaj smo počeli pretekli mesec

Airbnb, pejt domov!

Platforme za kratkoročno oddajanje nepremičnin, kot sta Airbnb in Booking, poglabljajo stanovanjsko krizo. Čeprav naj bi vlada letos uredila področje, nas skrbi, da bo dovolila preveč izjem. Zato začenjamo s kampanjo Airbnb, pejt domov!, s katero bomo ozaveščale o težavah s kratkoročnim najemom in zahtevale ustrezne rešitve. Zahtevaj regulacijo kratkoročnega najema!

Airbnb, pejt domov!
Ugotovi, s katero stranko se najbolj ujemaš!

Če še ne veš, za koga voliti na prihajajočih evropskih volitvah, ti lahko pri odločitvi pomaga aplikacija Izvoli.eu. Stranke oz. liste so se opredelile do 30 trditev – opredeli se še ti in ugotovi, s katerimi se najbolj ujemaš, potem pa si oglej še stališča vseh strank do ključnih evropskih vprašanj. Obišči Izvoli.eu!

Izvoli.eu
Glasuj na volitvah in referendumih, kjer koli boš!

Če boš v nedeljo, 9. junija, izven kraja stalnega prebivališča, imaš prijatelja v bolnišnici ali babico v domu za starejše, pa se vseeno želite udeležiti volitev in referendumov, ste lahko brez skrbi. Glasujete lahko na različne načine. Da boste lažje poiskale vam najprimernejšega, uporabite interaktiven volilni vodič ter zemljevida OMNIA in predčasnih volišč.

Naslov Želim glasovati na volitvah v Evropski parlament in referendumih 9. 6. 2024, toda ..., ilustracija z roko, ki oddaja glasovnico.
Z občinami izvajamo participativne proračune

V zadnjih mesecih smo vzpostavile kar štiri nove spletne platforme Consul za izvajanje participativnega proračuna, in sicer z občinami Trebnje, Nova Gorica, Novo mesto in Tržič. Če tvoja občina ne izvaja participativnega proračuna, lahko na našem spletnem mestu preveriš, ali je bila to ena od predvolilnih obljub, in od župana oz. županje zahtevaš, naj jo izpolni!

Zakaj je uvedba participativnega proračuna pomembna za demokracijo? Trije okvirčki z ilustracijami in razlogi: Grajenje skupnosti, povečanje aktivnega sodelovanja javnosti, okrepitev prepoznavanja javnega dobrega.

Izpostavljeno

Priporočamo, svetujemo, vabimo, opozarjamo in še kaj drugega

Soočenje kandidatov in kandidatk za Evropski parlament.

Ob izzivih militarizacije družbe, vse hujši podnebni krizi in kršenju človekovih pravic moramo od kandidatov in kandidatk za evropske poslance in poslanke zahtevati, da jasno izrazijo svoja stališča o prihodnosti Evropske unije. Zato se udeleži javnega soočenja, ki bo potekalo v torek, 28. maja, ob 17. uri na Trgu republike.

My voice my choice podoba z znakom za srček.

Pridruži se kampanji My Voice, My Choice in od Evropske komisije zahtevaj, da uredi področje reproduktivnih pravic v celotni Evropski uniji. Oddaja podpisa je čisto preprosta – vpisati moraš le svoje ime, priimek in EMŠO.

Objava za PDAF z datumom 04-05 June, ki poziva k registraciji z napisom Register now

Palestinska organizacija 7amleh bo junija gostila svoj letni forum digitalnega aktivizma. Tokratni dogodek bo obravnaval uporabo sistemov umetne inteligence in tehnologij za prepoznavanje obrazov med vojno ter množični nadzor družbenih gibanj. Forum lahko spremljaš tudi na spletu, registracija pa je brezplačna.

Slika povsem uničene Gaze.

Društvo Humanitas zbira sredstva za palestinsko družino iz Gaze, ki živi v Sloveniji in si želi na varno pripeljati še svoje preostale družinske člane in članice. Preberi njihovo zgodbo in jim pomagaj!

Parada ponosa Ljubljana 2024, 15. junij. V ozadju je fotografija s pretekle parade.

Društvo Parada ponosa v soboto, 15. junija, organizira že tradicionalno Parado ponosa v Ljubljani. Pridruži se dogodku, če pa želiš prevzeti vlogo podporne osebe (mladim) LGBTIQ+ osebam oz. vlogo mediatorke med policijo in osebami, ki bi se na dogodku morda znašle v težavah, se prijavi tukaj.

Propadajoča siva stavba je videti kot v 3D načrtu na svetlo rdečem ozadju. 0 in 1 predstavljata podatke, ki tečejo skozi okna in vrzeli v strehi.

Mestna občina Ljubljana je leta 2022 na območje ljubljanske tržnice namestila 40 nadzornih kamer. V zavodu Državljan D zdaj ugotavljajo, da je nadzor netransparenten in nejasen, hkrati pa krši številne pravice prebivalk in obiskovalk mesta. Preberi raziskavo in podpiši peticijo za zakonsko ureditev področja!

Ikona, ki ponazarja izgled brskalnika

Google je nedavno napovedal, da bo v rezultate spletnega iskanja vključil tudi povzetke, ustvarjene z umetno inteligenco. Za bolj spoštljivo in človeku prijazno uporabniško izkušnjo priporočamo, da ga nadomestiš s plačljivim iskalnikom Kagi, če pa želiš tudi v prihodnje uporabljati Google, ti klik na gumb Web dovoli iskati samo po – internetu.