Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

S kreteni v karanteni

Na svetu skoraj ni države, ki je ni prizadela pandemija. Najpogostejši ukrep proti koroni je karantena in močno omejevanje gibanja; stanje, ki zgolj hrani družbeno patologijo, ki ogroža več kot polovico prebivalstva.

Če so moški bolj izpostavljeni hudemu poteku bolezni, pa ženske, poleg koronavirusa, ogrožajo nasilni partnerji. Po zadnjih dostopnih podatkih zaradi femicida na leto umre 87 000 žensk.

Nasilje nad ženskami v družini je – zaradi karantene – v porastu po vsem svetu. Zgolj v Veliki Britaniji se je število feminicidov podvojilo, v Italiji je tip ubil partnerko, ker naj bi ga okužila s koronavirusom, kljub temu, da so bili njeni testi negativni. V Mehiki je že pred pandemijo vsak dan umrlo več kot 5 žensk.

Čas karantene bi zatorej veljalo izkoristiti za naslavljanje problemov patriarhalne družbe, ki vzgaja mačistične kretene, ki ženske razumejo kot svojo last. Tudi zdaj bi morali zagotoviti varne točke, magari v hotelih. Le tako bi res lahko zaščitili vse ranljive skupine.


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Medijski udar

Orbanizacija Slovenije se kljub epidemiji nadaljuje s polno paro. Ključnega pomena za učinkovito pranje možganov in vpliv na javno mnenje v neliberalni demokraciji so mediji in tega se Janša z ekipo dobro zaveda.

Po tem, ko si je SDS podredila državni Siol, sta sedaj na vrsti STA in RTV Slovenija. Institucijo nacionalne televizije Janševi vojaki načrtno rušijo že vrsto let, v zadnjem času pa so napade in zavajanje prek družbenih medijev še zaostrili. S tem si je vladajoča garnitura pripravila teren za zamenjavo nadzornikov sveta RTV, prek katerega želijo prevzeti popolno kontrolo nad javnim medijem.

Ob zatiskanju oči njihovih "liberalnih" koalicijskih partnerjev in skrivnostni prihajajoči noveli zakona o medijih se zdi, da bo Janši ugrabitev medijev tokrat uspela. Lahko se zgodi, da bo 24ur oziroma Pop TV kmalu ostal edini kolikor toliko kredibilen "mainstream" medij v državi – dokler se tudi ta ne pridruži višegrajskemu medijskemu aparatu, kar se z menjavo lastnika verjetno že dogaja.


Umazani Kitajci in njihove srednjeveške tržnice

Paul McCartney je kritično javnost v radijskem intervjuju razburil z izjavo, da upa, "da kitajska vlada pove svojim državljanom, da je jesti netopirje malo srednjeveško in da naj se takšne tržnice zaprejo".

T.i. "wet markets" niso nič drugega kot tržnice za prodajo mesa, kjer zaradi nezmožnosti hlajenja živali pogosto ohranjajo žive, da je meso ob nakupu sveže. Beatlu ne bi škodilo vsaj malo kulturnega relativizma: podobne tržnice obstajajo po celem svetu. Nenazadnje tudi na Zahodu jastoge radi kažemo žive na ledu.

Misel, da morajo Kitajci zapreti svoje "srednjeveške tržnice s katastrofalno higieno", je torej precej rasistična, povezava s Covid-19 pa za zdaj nedokazana. To pa ni vse: boomer z vsaj 100 milijoni pod palcem je izrazito privilegiran, zato ni čudno, da ni pomislil, da mnoge skupnosti (pa ne le v Aziji) prodajajo divje meso zato, ker drugače ne morejo preživeti.

Da – živalsko industrijo bo treba ustaviti povsod, ne le na Kitajskem. A ne pozabimo, da za mnoge meso ni izbira!


Korona kaos

Zaprtje države je številnim študentom, ki so odvisni od študentskega dela, odvzelo zaslužek in jih čez noč pahnilo na rob preživetja. Politika jim je zato v prvem kriznem paketu obljubila 150 evrov solidarnostnega dodatka, a se z izplačili precej zapleta. Za uveljavljanje pomoči naj bi upravičenci do jutri izpolnili posebno vlogo, ki pa je dostopna šele od danes. Trenutno je spletna stran z vlogo preobremenjena in le občasno deluje, se pa vsaj zdi, da je bil odpravljen datum za oddajo obrazca. Kdaj bodo študenti prejeli nakazilo, ni znano.

V celotni situaciji je najbolj pomenljiv molk Študentske organizacije Slovenije, ki stoično spremlja birokratski cirkus novih in novih ovir med študenti in obljubljenimi 150 €. Tiho sodelovanje študentskih funkcionarjev z vlado je pogosto nagrajeno z udobno službo. ŠOS bi študentom v stiski lahko pomagal tudi z lastnimi sredstvi in posebnim kreditom, a tega očitno ne želijo narediti.


Donald Trump, hvala za ček <3

V Sloveniji nam izkoriščanje javnih občil za partikularne politične cilje ni tuje. Na Pod črto so ugotovili, da so leta 2018 trije župani mestnih občin (Janković, Šrot in Popovič) izkoristili občinsko glasilo za potrebe predvolilne kampanje. Janševa garnitura, že dolgo znana po prizadevanjih, da si podredi medije, v svojem prvem mesecu vladanja ni ugrabila le Telekomovega portala Siol; še mnogo bolj brezsramno zlorabo javnega kanala si je privoščila, ko je kar na uradnem Twitter profilu Kriznega štaba RS delila odkrito sovražno vsebino.

Njihov vzornik (ni težko opaziti, da se komuniciranja učijo od Trumpa), pa je šel te dni še korak dlje ter privatiziral sporočilo na čekih za pomoč državljanom med epidemijo. Čeprav bodo sredstva ravno zaradi naknadnega prilagajanja čekov prišla do državljanov kasneje, kot bi sicer, bo učinek na povprečnega volivca verjetno ogromen ("Trump nam je dal denar!").

Samo opozorilo, da se ne boste čudili, če naslednji korona paket pride v SDS kuverti ...