Kam gre Evropa?

25. april 2024

Temelj Evropske unije bi morale biti nedeljive in univerzalne vrednote, kot so pravna država, demokracija, enakopravnost in solidarnost. Vendar nam že površen pregled evropske politike razkrije, kako malo je treba, da politiki_čarke* nanje povsem pozabijo. Še bolj pa nas lahko skrbi pogled v prihodnost. Po Evropi se krepijo skrajno desna populistična gibanja, ki s sejanjem strahu, sovraštva in delitev v državah članicah nabirajo politične točke – zdaj pa se jim občutne pridobitve nasmihajo še v Evropskem parlamentu.

Drži sicer, da uveljavljeni politični establišment pred vsakimi evropskimi volitvami izkorišča strah pred vdorom radikalnih idej v evropske institucije – nevarnost, ki za liberalne in desnosredinske stranke izgine takoj, ko sklenejo svoje zdaj že tradicionalne evropske koalicije. A tokrat so okoliščine drugačne. Skrajna desnica lahko po nekaterih napovedih osvoji celo več kot četrtino mest v Parlamentu – in čeprav sredina javno še zavrača povezovanje s populisti in evroskeptiki, bi lahko ti prvič resno vplivali na prihodnji razvoj Unije.

Kljub njihovemu negodovanju lahko velik delež zaslug za vzpon skrajne desnice v Evropi pripišemo prav liberalnim in desnosredinskim (evropskim) strankam. Namesto da bi se proti sovražnemu populizmu borile s socialno usmerjenimi politikami, ki bi prinesle oprijemljive koristi za vsakdanja življenja ljudi, so se v želji po pridobivanju glasov in ohranjanju svojega položaja tudi same obračale vse bolj v desno.

Tako so tradicionalno bolj sredinske stranke posvojile protimigrantsko retoriko, sprejemale neoliberalne gospodarske ukrepe, nasprotovale socialnim politikam in podobno. Ob vsem tem so pogosto še demonizirale levico in tako postale nekakšen trojanski konj skrajno desnih idej – vse bolj se je namreč normaliziral desničarski diskurz in krepila moč nacionalističnih gibanj.

Trenutno je največji talec te situacije tako imenovani zeleni prehod, saj ga že zdaj zavračajo (ali pa najmanj upočasnjujejo) tiste “zmerne” političarke, ki so ga še do včeraj navajale v svojih programih. Pri tem gre najverjetneje za politično preračunavanje – povsem mogoče je, da bodo glasovi populističnih strank pomembno vplivali na sestavljanje nove koalicije, zato bi njihova naklonjenost marsikomu prišla še kako prav. Ob tem si ni težko zamisliti, kako utegnejo v naslednjih petih letih izgledati politike, ki se dotikajo migracij, “nacionalne varnosti” in drugih področij, ki pomembno vplivajo na človekove pravice.

A vsaj v tem trenutku so vse to le domneve, katerih uresničitev še lahko preprečimo. Jasno pa je, da nas čakajo izjemno pomembne volitve. Tudi zato bomo v naslednjih dneh in tednih na Danes je nov dan izvajale številne aktivnosti, s katerimi ti bomo pomagale ugotoviti, h kakšni evropski prihodnosti stremijo domače stranke ter katere liste oziroma kandidatke se najbolj ujemajo s tvojimi prepričanji.

Kam torej gre Evropa? Upamo, da na to vprašanje 9. junija odgovoriš tudi ti.

* V besedilu uporabljene slovnične oblike se enakovredno nanašajo na vse spolne identitete.

 
BODI NA TEKOČEM

Prijavi se na naš Občasnik!

Danes je nov dan novice

Preveri, kaj smo počeli pretekli mesec

Pripravljamo volilno aplikacijo Izvoli.eu

Do evropskih volitev je le še nekaj več kot mesec dni. Da bo lahko tvoja odločitev čim bolj premišljena, bomo kmalu predstavile volilno aplikacijo Izvoli.eu, ki ti bo pomagala ugotoviti, s katero listo se tvoja politična stališča najbolj ujemajo. Številne zanimive in poučne informacije o volitvah in evropski politiki na splošno pa najdeš tudi na platformi skupajsmo.eu, ki jo je razvil Evropski parlament.

Izvoli.eu
Glasuj na evropskih volitvah, kjer koli boš

Če boš 9. junija izven kraja stalnega prebivališča, imaš prijateljico v bolnišnici ali pa babico v domu za starejše, a si vseeno želite soodločati o prihodnosti Evropske unije, ste lahko brez skrbi. Glasujete lahko kjer koli, le dovolj zgodaj morate ukrepati. Da bo udeležba lažja, smo pripravile poseben volilni vodič ter zemljevida OMNIA in predčasnih volišč.

project-vodic-EU-og.jpg
Pridruži se nam na pikniku za demokracijo

Skupaj z zavodom za kulturo dialoga Za in proti že nekaj časa ugotavljamo, katera ključna evropska vprašanja so pred volitvami najpomembnejša mladim. Kot eno zadnjih aktivnosti pred volitvami bomo v soboto, 11. maja, popoldne organizirali še piknik za demokracijo, na katerem bo mogoče poleg prijetnega druženja ob hrani prisluhniti tudi zanimivim razpravam na temo aktivnega državljanstva in prihodnosti EU.

Ilustracija množice ljudi, ki imajo piknik v parku
Političarkam ponovno gledamo pod prste

Skupaj s kolegicami iz centra za preiskovalno novinarstvo Oštro smo na platformi Obljuba dela dolg ponovno začele spremljati in ocenjevati stanje vladnih zavez. Na spletnem mestu že lahko najdeš nekaj svežih analiz in preveriš, katere obljube so izpolnjene, katere se trenutno izvajajo in na katere je koalicija pozabila.

Nadziraj delo politikov! Obljuba dela dolg
Kakšno je stanje na najemnem trgu?

V sklopu Najemniškega SOS smo izvedle serijo mini anket in ugotavljale, kako pogoste so pri nas najbolj pereče najemniške težave. Osredotočile smo se na nenapovedano vstopanje najemodajalk, diskriminacijo na najemnem trgu in vračilo varščine, rezultati pa so najmanj zaskrbljujoči. Če se tudi ti soočaš s podobnimi stiskami, se lahko vedno obrneš na nas.

Rezultati ankete: Na podlagi katere osebne okoliščine si bil_a diskriminiran_a? Oblački z napisi: Ko sem stanovanje iskala visoko noseča in samska ...; Da sem moški. Oddaja samo ženskam.; Kolegu so zavrnili ogled, ker nista s punco imela avta.
Že prebiraš in podpiraš kakovostne vsebine?

Na platformi Nov dan lahko preprosto prebiraš vse prispevke sodelujočih neodvisnih medijskih projektov, hkrati pa jih z mesečno naročnino v višini 5 evrov tudi neposredno podpreš. Da bi ti še nekoliko olajšale spremljanje vsebin, smo pred kratkim uredile tudi RSS.

Nov dan platforma zajem zaslona, ki prikazuje seznam novic.

Izpostavljeno

Priporočamo, svetujemo, vabimo, opozarjamo in še kaj drugega

Napis "have i been pwned? Check if you have an account that has been compromised in a data breach." na modrem ozadju

Te zanima, ali so bili tvoji osebni podatki, kot sta e-naslov in geslo, ukradeni v katerem od kibernetskih napadov ter objavljeni na internetu? To lahko preprosto preveriš na spletnem mestu Have I Been Pwned, nato pa sprejmeš ustrezne zaščitne ukrepe!

Stena z obilico nadzornih kamer

Na vsakem koraku nas spremljajo kamere tako javnih kot zasebnih akterk. V zavodu Državljan D zato začenjajo s kampanjo “Osvobodimo Ljubljano!”, s katero Mestno občino Ljubljana pozivajo k ureditvi tega področja. V sklopu aktivnosti v sredo, 8. maja 2024, ob 11. uri. vabijo na javno razpravo.

Fotografija množice s protesta

Naomi Klein in Vincent Bevins, avtorica in avtor dveh nedavno izdanih progresivnih del, v svojem pogovoru razpravljata, zakaj se kljub številnim ljudskim gibanjem in protestom po vsem svetu, ki so zaznamovali preteklo desetletje, krize kapitalizma še vedno poglabljajo.

Slika povsem uničene Gaze.

Izraelska vojska z uporabo sistema Lavender izbira človeške tarče v Gazi, nato pa jih sistematično bombardira na njihovih domovih. Poročilo izraelsko-palestinskih medijev +972 Magazine in Local Call med drugim razkriva pomanjkanje nadzora, pristransko razvrščanje in število dovoljenih civilnih žrtev brez primere.

Fotografija rož plezalk in visečih rož na digitalni enoti

V zadnjih letih in desetletjih se je internet razvil v vse bolj centraliziran prostor, ki ga je mogoče primerjati z monokulturnim oziroma industrijskim kmetijstvom. Ali bi ga lahko z uporabo pristopov, ki jih poznamo s področja ekologije, ponovno prerodile in ga tako naredile bolj odpornega? Preveri v prispevku.

Ilustracija ogromnega očesa na nebu, ki nadzoruje osebe na poti.

Grški informacijski pooblaščenec je tamkajšnje ministrstvo za azil in migracije zaradi kršitve zakonodaje o varovanju osebnih podatkov prosilk za azil pri uporabi pametnih nadzornih sistemov kaznoval z rekordno globo 175.000 evrov. Upamo, da bo kazen vodila do ustreznih sprememb in boljše zaščite človekovih pravic.