Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Okoljsko čistih avtomobilov ni

Promet prispeva četrtino izpustov toplogrednih plinov. V Sloveniji se je količina emisij v 26 letih kar dvakratno povečala. Logično rešitev problema prevelikih izpustov v prometu bi lahko predstavljala električna vozila, a žal so ta (še vedno) problematična z več vidikov.

Le 14 % evropske elektrike je pridobljene iz obnovljivih virov. Povedano drugače: električni avtomobili delujejo na "umazano" elektriko in tako v ozračje izpustijo več CO2 od njihovih dizelskih bratov. Življenjska doba baterij je trenutno še prekratka, da bi zaradi tega lahko govorili o zmanjšanem ogljičnem odtisu.

Poleg tega so električni avtomobili dragi, njihova cena pa v naslednji dekadi ne bo bistveno upadla, ker naj bi se padanje cen litijevih baterij ustavilo. Nakup električnih in hibridnih vozil bo ostal v domeni bogatih, ki že danes s subvencijami kupujejo "eko" vozila in odpustke za svoj življenjski slog.

Le kakovosten sistem javnih prevozov lahko zagotovi do okolja prijaznejši jutri ter vključujočo družbo!


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Je čas za novo Zlovenijo?

Se še spomnite Zlovenije, legendarnega bloga izpod anonimnih prstov, kamor si lahko poslal zajem zaslona, ko si na družbenih omrežjih naletel na najhujšo obliko sovražnega govora, usmerjenega proti beguncem?

Zlovenija že 4 leta miruje, kar pa ne pomeni, da verbalni ekstremisti ne bruhajo več sovraštva. V ponedeljek je odpadel Studio City, ker je pretekli teden umrla novinarka Zdenka Jagarinec, partnerica voditelja Marcela Štefančiča. Ve se, za kakšne ideje Marcel navija, tako da je jasno, da na radikalni desnici ne bomo našli fanov oddaje, a da bomo na Twitterju priča pravi veselici, nas je vendarle šokiralo.

Se v tej družbi res ne strinjamo več niti okoli osnovnih manir? Je, v za nekoga tako težkih trenutkih, res tako težko biti tiho? Tale tvit sta denimo retvitala Janez Janša, dvakratni premier države, in Vinko Vasle, bivši direktor Radia Slovenija. Janez je ritvit zdaj sicer že umaknil, a sledi ostajajo na botu, ki Janezova sporočila ritvita za tiste, ki jih je blokiral.


Merito iluzija

Peter Buttigieg je star 37 let, šolan tako na Harvardu kot Oxfordu, govori 8 jezikov. Je idealen ameriški zet in idealen kandidat demokratov za predsednika. Je pameten. In ta "pametnost" omogoča elitam, da neenakost zamaskirajo kot meritokracijo. S to retoriko je nekdo uspešen, ker se je veliko učil, ne pa zato, ker se je rodil v zgornjem 0,1 % kapitalizmu naklonjeni družbi. "Tapametni" si zaslužijo več od ostalih. Tovrstna kultura "pametnosti" je družbeni darvinizem za liberale, Davos pa služi kot idealen primer: "brihtne" elite se zberejo in dokazujejo, da lahko rešujejo svet.

Mladi in delavski razred še vedno vidijo svojega zastopnika (odrešitelja) v kandidatih kot je Mayor Pete. Novega Obamo. Fetišiziranje pametnosti deluje sveže in progresivno, a istočasno spodkopava dejansko emancipacijsko politiko.

No, nam se na srečo ni treba ubadati s pastmi meritokracije. Prisegamo na bodisi neškodljive birokrate, malomeščanske poštenjake, insta influenserje ali domoljubne demagoge


Zaobidenje zakonodaje

Nedavno je Gospodarska Zbornica Slovenije (GZS) podjetnikom svetovala, kako lahko znižajo naraščajoče stroške dela zaradi novoletnega povišanja minimalne plače. Nasvet je preprost: delodajalci naj začnejo dodatke izplačevati kot del osnovne plače. Po predlogu GZS bi delodajalci vse trajne dodatke in dodatke za skupno delovno dobo preprosto "prelili" v osnovno plačo in se s tem izognili dvigu plač. Na predlog so se že odzvali nekateri sindikati, ki so delavce opozorili, na kaj naj bodo pozorni ob načrtovanih spremembah.

GZS sicer že od samega začetka opozarja, da naj bi dvig minimalne plače negativno vplival na slovensko gospodarstvo. A navkljub podobnim dvigom v preteklih letih statistični trendi ne potrjujejo katastrofalnih napovedi. Boj za ohranitev statusa quo (čim) nižjih plač je zdaj sicer že del železnega repertoarja GZS. Upajmo, da bodo sindikati tokrat izkoristili priložnost in ob napovedanih klestenjih zmobilizirali čim večje število delavcev!


Kitajski vpliv na globalno zabavno industrijo

Medtem, ko se v Hongkongu že skoraj 6 mesecev odvijajo protesti proti kitajski nadvladi, ne smemo pozabiti, da predsednik Xi Jinping že dolgo poskuša z različnimi prijemi (tudi z vplivanjem na medije in izobraževalne sisteme) povečati globalni vpliv svoje države.

Leta 2000, ko je Kitajska vstopila v WTO, je ameriški predsednik Clinton napovedal, da bo odprto trgovanje približalo Kitajsko zahodnim vrednotam. Izkazalo se je, da razkorak med "Zahodom" in "Vzhodom" sploh ni tako velik: najpomembnejša "zahodna vrednota" je kapitalizem, na katerem sloni neizprosni ekonomski sistem te "komunistične" velesile. 

Kitajska danes bolj kot z neposredno politiko na svet vpliva s trgovino in ekonomskimi povezavami. To lahko opazimo tudi v zabavni industriji. Dostop do milijarde potrošnikov prepriča prenekaterega založnika, da posluje v skladu s pravili, ki jih je postavila kitajska oblast – od filmov in video iger do stripov ter aplikacij, nič ni varno pred dolgo roko Jinpingove cenzure.