Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Šrilanka na robu kolapsa

Situacija na Šrilanki je že dolgo časa zelo problematična, saj državo že desetletja upravljajo skorumpirani politiki, ki s pomočjo nacionalizma, populizma in avtoritarizma "skrbijo" za izjemno slabe življenjske razmere.

Ljudem je končno prekipelo in protesti proti politični dinastiji Rajapaksa so izbruhnili po vsej državi. Po skoraj dveh desetletjih zgrešenih reform, kot je na primer znižanje davčne stopnje, se Šrilanka sooča z izjemno visoko inflacijo. Državne rezerve v tuji valuti so zdesetkane, prebivalci pa občutijo pomanjkanje goriva, zdravil in papirja. Zaradi pomanjkanja slednjega so bili do nadaljnjega prestavljeni celo zaključni izpiti.

Vsakodnevni električni mrki so zdaj že večletna stalnica. Politično in ekonomsko krizo sta še dodatno poglobila velikonočni napad leta 2019 in pandemija. Prvi je še povečal versko in etnično nestrpnost, druga pa ustavila primarno gospodarsko dejavnost – turizem. Šrilanka potrjuje, da je avtoritarni populizem pot v pogubo.


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Združeni smo močnejši!

Amazon nasprotuje sindikaliziranju svojih zaposlenih, češ da bi probleme raje reševali direktno, predvsem pa naj sindikat ne bi bil združljiv s kulturo inovacije. Seveda so to le visokoleteče parole, ki zakrivajo problematične prakse, s katerimi korporacija aktivno posega v pravice delavcev; tudi v tisto do sindikaliziranja. Zato je skepsa ob novici, lansirani 1. aprila, da se bodo newyorški delavci Amazona le lahko organizirali, simptomatična.

A zdi se, da vendarle ne gre za prvoaprilsko šalo: trudu Bezosa in njegovih vazalov navkljub so uslužbenke skladišča v Staten Islandu večinsko izglasovale, da jih naj v bodoče predstavlja Amazon Labor Union. Gre za mlad sindikat, ki ga je ustanovil nekdanji zaposleni, ki ga je Amazon odpustil, ker je protestiral proti neustreznim delovnim pogojem med pandemijo. 

Upati je, da bodo dobremu zgledu in zaletu sledile tudi druge organizacijske enote Amazona, saj tudi v tem primeru velja, da bo sindikat močan le toliko, kolikor članstva bo imel za sabo.


Ramadan mubarak!

Začenja se ramadan. Muslimanski sveti mesec od vernikov zahteva postenje od zore do mraka, pa tudi abstiniranje od razvad, kot je kajenje, ter telesnih užitkov, kot je spolnost. V veliko muslimanskih državah se temu prilagaja tudi ekonomija: skrajšan je delovni čas, restavracije so v času posta zaprte. Ramadan pa seveda predstavlja tudi čas množičnega romanja v Meko in Medino.

Po dveh letih omejitev, povezanih s pandemijo, bo Savdska Arabija spet gostila romarje z dobršnega dela sveta. Država je prejšnji mesec ukinila večino omejitev in ukrepov za zajezitev virusa: ostaja le še obveznost nošnje mask v zaprtih prostorih. Tako so ukinili zahtevo po fizičnem distanciranju, pa tudi po predložitvi negativnega covid-19 testa ob vstopu v državo.

Savdska Arabija ima sicer okoli 70 % polno cepljenega prebivalstva, tako da si opuščanje pandemičnih omejitev lažje privošči; to pa ne velja za nekatere druge države, ki ob ramadanu ravno tako sproščajo ukrepe, čeprav nimajo zaslombe v precepljenosti.


Tisti, ki bodo zboleli manj kot 4 dni pred volitvami, bodo ostali brez glasovalne pravice

To, da v Sloveniji ne znamo, ne zmoremo in nočemo zagotoviti izvrševanja volilne pravice vsem, ki bodo zboleli po 20. aprilu, je simptomatično. Kot vlada tudi ni znala izkoristiti poletja 2020, da bi preprečili jesensko zaprtje šol, in kot koronavirus še danes hromi osnovno in preventivno zdravstveno oskrbo. 

DVK na to, da oboleli s kovidom ne bodo mogli voliti, odgovarja, da je “na vseh volitvah določeno število tistih volivk in volivcev, ki se volitev ne morejo udeležiti”. To seveda drži, vendar je izjava pri nekaj več kot 2500 pozitivnih osebah na dan izjemno cinična. Poleg tega nas jeseni čaka še dvoje volitev in verjetno tudi veliko višje število okuženih. Medtem so od začetka pandemije na Nizozemskem, Češkem in v Izraelu omogočili glasovanje iz avta, v Veliki Britaniji pa lahko bolni glasujejo preko pooblaščene osebe. 

Če že tistih na položajih moči ne zanima vaša volilna pravica, vsaj sami poskrbite, da boste lahko volili. Razen če zbolite po 20. 4., tokrat res ni izgovorov!


"[S]ovražniki [...] so netoleranca, fanaticizem, diktatura grabežljivosti in diskriminacija."

15. marca letos je Tibetanski center za človekove pravice in demokracijo (TCHRD) poročal o samosežigu popularnega tibetanskega pevca Tsewanga Norbuja. Leta 2017 je bil Norbu, takrat star 21 let, v kitajskem televizijskem šovu, podobnem bitki talentov, eden od devetih finalistov. Znan je bil kot skladatelj mnogih lastnih hitov (npr. Tsampa), vendar v zgodovino odhaja zapisan kot 158. (znani) Tibetanec, ki se je iz protesta proti kitajski vladi samosežgal. TCHRD poroča, da so v trenutku po Norbujevem samosežigu kitajske varnostne sile "skočile v akcijo" in pevca odnesle z mesta sežiga. Umrl je nekaj dni kasneje.

Zaradi stroge kitajske cenzure je nemogoče pridobiti fotografije ali videoposnetke dogodka, pevčeva Weibo stran pa gosti obvestilo: "Uporabnik je trenutno prepovedan zaradi kršitev relevantnih zakonov in regulacij."

Samosežig mladega Tibetanca, "ki je imel vse", pa postavlja kitajske izjave, ki za samosežige krivijo individualne psihološke težave in revščino, na laž.