Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Heroji ali zlikovci našega časa?

V Gani dostavljajo zdravila, na Havajih so odkrili rožo, ki naj bi bila izumrla, v Siriji se nanje zanašajo pri iskanju al-Baghdadija, v kalifornijskem mestu Chula Vista se odzivajo na nujne klice, v Univerzitetnem kliničnem centru Maryland pa so konec aprila prvi uspešno presadili ledvico, ki jo je dostavil dron. Lepo je videti, da se brezpilotna letala uporabljajo za namene, nasprotne tistim, za katere so bila najprej razvita.

Droni so vedno bolj dostopni in posledično čedalje bolj razširjeni. V ZDA jih je bilo že pred več kot enim letom registriranih čez milijon. To pa prinaša zelo različne posledice. Startupi sanjajo brezpilotne taksije, Britanci vsled vseh težav z droni razmišljajo o uvedbi plačljive registracije (kot jo poznajo denimo že ZDA), kraljevi milenijci pa zasebnost branijo z opozarjanjem na prepoved preletavanja. Če bodo droni res dokončno zavladali nebu, bi lahko bila najboljša poslovna ideja naslednjega desetletja to, kako jih učinkovito in varno sklatiti na tla.


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Normalizacija kaosa

Clinton si je leta 1998 nakopal ustavno obtožbo z lažjo o aferi, Johnson stoletje prej z rasizmom, danes pa ZDA predseduje Trump, ki ga preiskujejo od prvega dne, bremeni pa ga tudi več kot 20 obtožb za spolne napade.

Zidove v glavah poskuša prenesti na mejo, privošči si izstop iz podnebnega sporazuma, muslimansko prepoved in otroke v kletkah. S stopnjevanjem standardov dovoljenega raste prag konvencionalnega in, kot je Trump normaliziral mizoginijo, rasizem in ksenofobijo, je Evropa je normalizirala trumpizem. Ta se ne kaže le v vzponu alt-right strank, protimigrantskih politikah ali predstavnikih demokracije ob boku ekstremistov. Uteleša se v vsakdanjem diskurzu.

A ni se začelo s Trumpom. Tudi brez njega normaliziramo mnogo nedopustnega; pri nas je normalno, da je več kot 3000 ljudi brez doma. Da 268000 oseb živi pod pragom revščine. Je pa fenomen Make America great again (MAGA) kampanje ustvaril ozračje, v katerem je samo preizkušanje mej postalo norma. Se bomo uprli skušnjavi?


Preko skrajne desnice do bolj progresivne Evrope?

Na nedeljskih volitvah v Španiji so slavili socialisti (po naše bolj socialdemokrati): Pedro Sanchez si z 29 odstotki sicer ni uspel izboriti večine, vendar si lahko obeta dokaj enostavno sestavo koalicije, suvereno pa verjame tudi v idejo manjšinjske vlade. Vikend je bil uspešen tudi za skrajno desno stranko Vox, ki je dobila 24 sedežev. Tako bo prvič po skoraj 40 letih v španskem parlamentu sedela skrajna desnica.

Konflikt glede neodvisnosti Katalonije je bil razlog za razpis predčasnih volitev, pa tudi glavna tema volilnih kampanj in razlog, da je Ljudska stranka tako izgubila. To je veliko volivcev potegnilo skrajno v desno, še več pa se jih je očitno ustrašilo, da bi odločanje prešlo v roke nacionalistov in podprlo socialiste.

Španske volitve so dobra napoved za prihajajoče volitve v EP. Čeprav mnoge skrbi vzpon skrajne desnice, slednja očitno slabi predvsem EPP. Ker se z evroskeptiki pač ne da v koalicijo, to morda pomeni, da brez novih progresivnih sil ne bo mogoče vladati ...


O učinkovitosti spletne cenzure

Ekipa iz Georgia Institute of Technology je pred kratkim zaključila študijo posledic prve velike čistke sovražnega govora na Redditu - gre za prvo večje brisanje skupnosti, ki so bile odprto sovražne, med njimi tudi najbolj znani r/CoonTown in r/fatpeoplehate. Raziskovalci so opazovali uporabnike, ki so bili prej aktivni na zdaj prepovedanih subredditih, zanimalo pa jih je, koliko sovražnega govora sproducirajo, kam so se prestavili in ali lahko na subredditih, na katere so migrirali, opazimo porast sovražnega govora.

Sovražni govor pri uporabnikih naj bi po čistki upadel za 80 - 90 %. Subredditi, ki so medse sprejeli uporabnike prepovedanih subredditov, pa so le za kratek čas trpeli porast sovražnega govora. Takšna raziskava sicer ni dovolj, da začnemo masovno zapirati spletne skupnosti, je pa dobra popotnica za internetno prihodnost. Izkaže se namreč, da je za preprečevanje sovražnega govora na internetu dovolj že kakšna bolj zagrizena moderatorka, tudi če za njo ne stojijo sodišča.


Airbnb te gleda

Delitvena ekonomija pomembno vpliva na naša življenja, za največje spremembe sta poskrbela Airbnb in Uber. Zaradi dobička željnih lastnikov stanovanj, ki jih kratkoročno oddajajo turistom, ta večini postajajo nedostopna.

O težavah, ki jih za lokalce prinaša Airbnb, in o brezsramnem bogatenju korporacij, in njihovem "inovativnem poslovnem modelu" lahko preberemo veliko. Kaj pa se zgodi, če kot uporabniki s storitvijo nismo zadovoljni ali smo bili zavedeni z lažnimi ocenami in profili gostiteljev?

V ZDA je več uporabnikov imelo težave s skritimi kamerami v sobah in kopalnicah, kar grobo posega v zasebnost gostov. V primeru tovrstnih zlorab Airbnb ponudnika nastanitve odstrani, gostu povrne stroške, kazenske odgovornosti pa podjetje ne prevzema, ker je zgolj "posrednik" stanovanj, in ne lastnik ali upravljalec.

Airbnb se očitno požvižga na varnost in zasebnost svojih uporabnikov, saj lahko kršitelji ustvarijo nove lažne profile in z oddajanjem še naprej goljufajo - vse za dobro (o)ceno!