Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Zeleno, a v vedno manj odtenkih

Zeleno je moderno, milenijsko in vse bolj usmerja trg. Vsepovsod so police z organskimi produkti in debata o klimatskih spremembah ne kaže več neke oddaljene, abstraktne prihodnosti. Eko je tukaj in zdaj - in še dobro, saj so tukaj in zdaj tudi posledice tisočletij našega ekološkega hedonizma.

V svoji veri v neodvisnost ljudje zanemarjamo pomen živali in stabilne narave za preživetje. Zadnja leta se govori o šestem izumrtju - prvem, ki je delo naših rok, in morda zadnjem, ki ga bomo doživeli. Z rastjo prebivalstva in potrošnjo virov nam je uspelo izbrisati 83 % divjih sesalcev in polovico globalne flore.

Ne le to; predvsem z masovno živinorejo tudi selektivno določamo, katera vrsta preživi. Med preostalimi pticami je na svetu 70 % rejnih, med sesalci je le še 4 % divjih vrst. Z rejo pa se večajo tudi obdelovalne površine za krmo.

Da bi siv distopični svet ostal fikcija, pa verjetno ne bo dovolj le spremeniti kaj jemo in kupujemo, temveč, med drugim, radikalno zmanjšati potrošnjo!


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Ne #metoo, zakaj ne raje #himtoo?!

Če ne že prej, je po Kavanaughovem pričanju pred ameriškim Senatom očitno, da za njegovo obrambo stoji - Trump. S pomočjo Fox News zgodbo spinata v napad, orkestriran z demokratske strani s Hillary in Billom Clintonom ter G. Sorošem na čelu. 

Ne gre torej za obtožbe zdaj že treh žensk, pač pa za sodniški sedež, ki ga demokrati hočejo zase, za Hillaryjino togoto glede neizvolitve ter za Billovo maščevanje z dvajsetletno zamudo. Tovrstno uokvirjanje pozornost preusmeri s profesorice Ford na Kavanaugha in ga postavi v vlogo žrtve napada demokratov, zato mu republikanci ne morejo odreči podpore, demokrati pa resnost obtožb banalizirajo s porogom.

Pri nas sorodno taktiko spopadanja z obtožbami obvlada domača politična srenja z Janšo na čelu, ki očitke proti sebi še posebej pridno označuje za politično zaroto. Ubadamo se s korupcijo, orožjem, sovražnim govorom, žrtev spolnega nadlegovanja pa pri nas menda skoraj ni. Ko pa že so, pa jih hitro pošejmamo in tako utišamo vse naslednje.


Stanovanjska loterija

Prejšnji teden so z žrebom na ljubljanskem Javnem stanovanjskem skladu določili 30 mladih, ki bodo postali najemniki občinskih neprofitnih stanovanj. Trideset nepremičnin nikakor ne rešuje stanovanjske problematike v Ljubljani, so pa organizatorji z loterijo natančno "zadeli" občutke mnogih, ki iščejo dom v prestolnici.

Samo v zadnjem letu se je povprečna cena kvadratnega metra dvignila za skoraj 1000 €; to pa je tako ali tako relevantno samo za kreditno sposobne, kar večina mladih, ujetih v prekarnih delovnih razmerjih, ni. Absurdno visoke so tudi najemnine, pomanjkanje najemnih stanovanj in visoko povpraševanje pa postavljata vso moč v najemnem razmerju v roke najemodajalca.

Airbnb in Booking, ki manjšata število dostopnih stanovanj, sta vsekakor del problema, zato pozdravljamo poostren nadzor Geodetske uprave nad nepremičninami, ki se oddajajo v turistični najem. Vendar boljši nadzor potrebujemo na celotnem trgu nepremičnin, predvsem pa manjka - državna stanovanjska politika!


Hitreje na dolge proge

Novi svetovni rekorder v moškem maratonu s časom 2:01:39 je postal Eliud Kipchoge. Kot zadnji trije nosilci tega naslova je tudi on Kenijec; njegovi rojaki že desetletja kraljujejo v disciplinah na dolge proge, večina pa jih prihaja iz enega samega ljudstva, Kalenjin, ki šteje pet milijonov ljudi.

Teorije o kenijskem tekaškem uspehu predlagajo najrazličnejše vzroke, od prehrane preko dolgih peš poti v šolo do visokih nadmorskih višin. Večinoma so slabo podprte z dokazi, še največ raziskav omenja obliko telesa in indeks telesne mase, a o potencialnih genetskih razlikah je belcem lahko hitro neprijetno govoriti. Verjetno gre za kombinacijo vplivov več dejavnikov, kjer so kulturno deterministične razlage enako rasistične kot biologicistične: kdor v mladosti prestane boleč iniciacijski obred, ne da bi trenil, se morda kasneje tudi s športnimi napori sooči podobno brezkompromisno. Vsekakor pa je povedno, da se o, denimo, slovenskih plezalskih uspehih nihče ne sprašuje na podoben način.


"Kršitve človekovih pravic zavestno nisem omenjal ..."

Nedavno se je v New Yorku odvijalo zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov. Večini se je med skupščino v spomin vtisnil predvsem bizaren nastop "Amerike", a besedo je v nočnih urah dobila tudi "Slovenija".

Pahor je med drugim navrgel, da je Slovenija zavezana spoštovanju človekovih pravic in da njihovega uresničevanja ne sme ogroziti niti izredno stanje v državi ali družbi ... Ironično je Slovenija ena izmed držav, ki človekove pravice tepta prav zaradi namišljenega izrednega stanja. Paranoično strašenje prejšnje ministrice za notranje zadeve o izrednem stanju zaradi migracij se dejansko preslikava v dejanja na terenu, kjer policija sistematično krši pravico do azila. Ministrstvo takšne prakse ne le dopušča, ampak celo racionalizira.

Pahor je po nastopu povedal, da pred svetovnimi voditelji zavestno ni omenjal arbitraže. No, morda je iz svojega govora prav tako zavestno izpustil zadnje slovenske kršitve človekovih pravic ... Saj menda ne misli, da bo drugače pod Marjanom?