Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Virus populizma

Sloveniji bojda nezadržno grozi koronavirus COVID-19, ki je konec lanskega leta začel razsajati na Kitajskem. Virus naj bi se širil bliskovito, kar plaši tako gospodarstvenike kot turistične magnate. Razsajanje bolezni pa očitno mnogi že izkoriščajo za kovanje poceni političnega kapitala. Vlada RS je hitro sklicala sejo Sveta za nacionalno varnost. Na njej pričakovano niso ugotovili nič novega, je pa Vlada kot možnost "rešitve" problema že napovedala zapiranje meje, četudi še nismo zaznali niti enega primera okužbe. Italijanske oblasti nam že sedaj svetujejo, da uvedemo izredni nadzor vseh potnikov na Brniškem letališču ...

Strankam je z razmahom koronavirusa sekira padla v med. Širjenje virusa je zelo težko nadzirati, razmere pa so idealne za napenjanje političnih mišic in ustvarjanje izrednih stanj. Načrti zajezitve epidemije so jasni, a to politikov ne ovira pri strašenju ljudi. Najhujša posledica virusa tako ne bodo oboleli, pač pa razmah poceni političnega populizma.


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Karneval homofobije v Lijepi naši

Pustni čas mnogi izkoristijo zato, da se vsaj za en dan lahko vživijo v kar koli so si kadar koli pač želeli biti, kar je ponavadi neškodljivo, zabavno in morda celo terapevtsko. Ne pa zmeraj.

Trudeau je lani skoraj izgubil volitve, ker so mediji izbrskali osemnajst let staro sliko, na kateri je denimo našemljen v stereotipno temnopolto figuro. Maska je bila neprimerna, volitve pa pred vrati, zato je Trudeau seveda stopil pred novinarje ter se opravičil

"Black face" pa žal ni osamljena izjema, ki v pustnem času zbuja zgražanje: v dalmatinskem kraju Imotski so v nedeljo kot vrhunec pustne povorke zažgali lutki gejevska para. V tem zabačenem kraju ob meji z BiH menda vsako leto tradicionalno zakurijo to, "kar jim gre na živce". Da ni šlo za nepremišljeno napako, je za Slobodno Dalmacijo povedal vodja tamkajšnjega kulturnega društva: "Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo."


Benevolentni milijarder lahko reši svet

Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona in najbogatejši človek na svetu, je na Instagramu objavil, da bo namenil 10 milijard dolarjev boju proti podnebnim spremembam. Bezosov "altruizem" prihaja po objavi Amazonovega ogljičnega odtisa, ki razkriva, da podjetje letno proizvede več CO2 kot veliko manjših držav (tudi Slovenija).

Ni prvič, da je Bezos s svojo filantropijo privabil kritike, češ da donacije služijo predvsem njemu. Leta 2018 je doniral za pomoč brezdomcem v Seattlu, a to medtem ko je Amazon izsilil zavrnitev zakona, ki bi z davkom izboljšal razmere in povečal pomoč brezdomnemu prebivalstvu v mestu. Podobno je Bezos v Minnesoti podprl lokalno organizacijo za brezdomce le dan pred najavljenim protestom delavcev Amazona. Ko so v Avstraliji divjali požari, je influenserka s pošiljanjem svoje gole slike vsem, ki so donirali za žrtve požarov, zbrala več, kot je doniral najbogatejši človek na svetu.

Bezos pravi: "Mi lahko rešimo zemljo!", a ne zanašajmo se, da bodo to storili milijarderji!


Ne FOMO, ampak JOMO!

Če premalo spite, imate večjo možnost za srčni infarkt. In za raka, demenco ter napade mimobežnih virusov zaradi slabšega imunskega sistema. Pomanjkanje spanja slabo vpliva na gene, moti proizvodnjo spolnih hormonov, pospešuje staranje, moškim celo skrči testise. Skratka, če ste predolgo budni, drvite v smrt.

Live fast, die young, poreče mladež s figo v žepu (ker pač not that young). Ampak pomanjkanje spanja ima negativne učinke tudi na kognitivne funkcije in mentalno zdravje. Če premalo spite, imate slabši spomin in se težje naučite novih stvari. Neprespani ljudje so bolj neumni.

Trg ponuja instant rešitve: magnezij in melatonin, obtežene odeje, meditativne aplikacije, sledenje spanju s pametnimi napravami ... Ironija pa je v tem, da gre upanje za spočito prihodnost iskati prav v nasprotju oz. odpovedi tržnih pogruntavščin. Rešitev je upor proti hegemoniji napredka, rasti in razvoja, proti individualni ambiciji bogastva in prestiža, je sprejemanje in slavljenje počitka in lenobe. Zeh.


Herbicidna romanca

Smo na sredini petletnega podaljšanja roka do prepovedi rabe glifosata v EU, ki so ga leta 2017 v EP pomagali izglasovati tudi nekateri slovenski poslanci, v Svetu EU pa naš kmetijski minister. Lani je sicer v Sloveniji stopila v veljavo prepoved uporabe herbicidov na javnih površinah, vendar so iz prepovedi do aprila 2021 izključene železnice in ceste. Ravno Slovenske železnice in DARS sta največja uporabnika herbicidov na osnovi glifosata pri nas, tako da gre za ukrep s figo v žepu.

Da je z malo truda in brez drastičnega povišanja stroškov okolju prijaznejši nadomestek mogoč in uspešen, dokazujejo v ljubljanski VOKA Snagi, kjer se proti plevelu borijo s pomočjo stroja na osnovi vodne pare in biološko razgradljivih sestavin. Zaljubljeni v nizke stroške in rešitve po liniji najmanjšega odpora pa pri Slovenskih železnicah in DARS-u iščejo druge poti, saj naj bi bil Snagin "foamstream" prepočasen in premalo učinkovit. Medtem pa cene zastrupljanja okolja in našega zdravja ne plačujejo oni, ampak mi vsi!