Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Feministični abecedarij: TELO

Telo in prakse, ki ga obdajajo, so hkrati ogledalo družbe in njen proizvod. Skozi telo se izražajo kulturni pomeni, statusi in hierarhije ter vrši socialni nadzor. Norme in omejitve v patriarhalnih družbah še posebej strogo obravnavajo žensko* telo.

Slednje je v diskurzih, ki jih okoli njega ustvarjajo kapitalistične, hetero-patriarhalne institucije, pogosto tabuizirano oziroma označeno za umazano. Umazana in vredna sramu naj bi bila že telesna poraščenost, kar z izrazom "sramne dlake" potrjuje tudi naš jezik. O menstruaciji govorimo šepetaje, higienske pripomočke pa skrivamo v žepe. Umazan je tudi užitek ob spolnosti oz. spolnost sama, v kolikor ni namenjena reprodukciji. 

Kadar žensko* telo o(b)staja v družbeno zaželenem polju čistosti, pa postane predmet objektivizacije in komodifikacije. Čisto telo je gladko, dišeče, "nedolžno". Glorificiramo torej podobo ženske*, podobne otroku, kar vse pove o tem, kako resno jo jemlje družba in kam jo umešča. 


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument dostavite na mejl!
RSS

Koga briga za Haiti

Medtem ko je bila praktično vsa pozornost medijev in javnosti usmerjena na afganistanski polom, se je Haiti znašel v veliki humanitarni krizi. Ta je produkt več faktorjev, začenši z umorom predsednika države, avgustovskega potresa in obdobja tropskih ciklonov.

Stanje na terenu si je pretekli vikend ogledal tudi evropski komisar Lenarčič, ki je poudaril, da bo potrebno razrešiti politično situacijo, da bo lahko razvojna pomoč učinkovita. Ampak politična stabilnost ne bo avtomatsko rešila stotisočero otrok, ki ne morejo v porušene šole. Poleg tega pa se mednarodna javnost očitno požvižga na stanje na Haitiju.

ZDA se na vse pretege otepajo ljudi, ki potrebujejo pomoč in so v potresu izgubili vse. Še več, kršijo njihove temeljne pravice. Kljub temu pa v državah srednje Amerike na priložnost vstopa v ZDA čaka še več Haitijcev. Tudi ti bodo očitno deležni le kršitev pravic in odpovedi pomoči. Mednarodna arena je z ZDA na čelu tako spet padla na testu solidarnosti.


Grenka Cukrarna

Jutri se odpirajo novi galerijski prostori v prenovljeni Cukrarni. Slednjo smo doslej poznali predvsem kot hiralnico nekaterih največjih osebnosti iz naše literarne zgodovine. 

A tudi današnjim umetnikom in kulturnim delavcem ni enostavno. Raziskava, opravljena v času pandemije, kaže, da se je njihova negotovost še povečala, pa stanje že pred 2020 ni bilo rožnato. 

Cukrarno številni umetniki v javnem pismu imenujejo “sodobna elitna palača” in “hiralnica kulture”. Glede na velikopotezne načrte bodo tam gostili mednarodne projekte in svetovno znane umetnike, domači ustvarjalci pa bodo najverjetneje ostali zunaj.

Cukrarna je tako še eden od zgrešenih projektov kulturne strategije MOL, ki pospešeno ruši prostore avtonomnega ustvarjanja v Ljubljani (Rog, Kapelica, predvideno ožanje Metelkove …) in sledi predvsem interesom kapitala.

Ljubljana postaja mesto, kjer je življenje vse težje, vedno manj prijetno in pisano. Tako za kulturnike kot tudi za meščane. Je pa super kulisa za Instagram!


Teksas v osrčju EU

Napadi na pravico do splava so se v pandemiji razživeli. V Italiji so lani spomladi mediji razkrili t. i. “pokopališče angelov”, šokanten napad na pravico do zasebnosti in dostojanstvo žensk, ki so opravile splav.

V Romuniji je pandemija privedla do začasne prekinitve izvajanja splava v javnih bolnišnicah. Splav je bil namreč odstranjen s seznama pomembnih in nujnih storitev, ki so jih morale bolnišnice kljub velikemu prilivu bolnikov, okuženih s koronavirusom, še naprej zagotavljati.

Tako so ženske tudi leta 2021 v “razvitem svetu” še naprej prisiljene tvegati svoje življenje, da bi lahko splavile. Spomnimo se vladavine Ceaușescuja, ki je leta 1966 prepovedal splav in kontracepcijo v imenu povečanja rodnosti. Po prepovedi je približno 10 000 žensk umrlo, na stotine tisoč otrok pa je pristalo v prenatrpanih sirotišnicah. Ne le v Teksasu, tudi drugod je sezona lova na pravice žensk odprta.

Kljub 55. členu Ustave Republike Slovenije se moramo za pravico do splava boriti tudi pri nas.


Sreča v nesreči

Nič novega ni, da se lažne novice na družbenih omrežjih širijo hitreje od resnice. Pri SDS se tega zavedajo; že dolgo si za zgled jemljejo Trumpov koktejl provokacij, obtožb in laži.

Ne glede na to, kako grozno se nam godi pod trdo roko SDS, je za družbo morda vseeno bolje, da je ta stranka med pandemijo v koaliciji. Si predstavljate, da bi vlado še vedno vodil Šarec? Bi Janša tulil v anticepilski rog, ukrepe razglašal za levi fašizem in po svojem medijskem imperiju širil anticepilske "novice"? Ni dvoma, da bi kot dober politikantski strateg razumel aktivacijski potencial tovrstnih sporočil.

A to ne pomeni, da jo bomo odnesli brez posledic. Namesto SDS so to vrzel zapolnili drugi. Četudi za razliko od Janše ne nadzorujejo zasebne medijske hobotnice, so družbena omrežja njihovim sporočilom izjemno naklonjena. Včerajšnjo objavo Stevanovića je v 24 urah delilo že več kot 4700 ljudi. Potrč dosega podobne številke. Vlada pa z represivnim slogom prej priliva olje na ogenj, kot gasi požar.