Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Thomas Sankara: prvi med pokončnimi ljudmi

Zahodnoafriška država Zgornja Volta je leta 1983 po uspešnem puču končno zaživela, za kar je bil odgovoren Thomas Sankara, znan tudi kot afriški Che Guevara.

Njegovo predsedovanje je preobrazilo post-kolonialno deželo v progresivno marksistično državo, imenovano Burkina Faso (Dežela pokončnih ljudi) – v zgolj 4 letih je reformiral socialo, zdravstvo, šolstvo, izboljšal je pravice žensk ter prehrambeno samooskrbo. Sankara je odprto preganjal ostanke francoske okupacije, ki so se kazali v nadvladi in bogatenju peščice na položajih moči na račun revnih kmetov. S svojim delom si je nakopal sovražnike tako doma kot v tujini, z nedemokratičnim slogom pa kritike nevladnih organizacij. 15. oktobra mineva 32 let od njegovega umora, njegov krvnik je bil s položaja odstranjen šele po 27 letih vladanja, za zločin pa nikoli preganjan. 

Bi bila lahko Burkina Faso po življenjskem standardu, dostopu do šolstva in zdravstva bolj podobna Kubi, če bi Sankara še živel in Zahod ne bi izkoriščal situacije?


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Postani meme in boš (morda) preživel/-a

Iz društva Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki so danes sporočili, da so za Krisa zbrali kar 3,4 milijona evrov, kar je skoraj pol več, kolikor stane sicer oderuško drago zdravilo Zolgensma. To je čudovita novica, ker kaže, da solidarnost še obstaja, a prav je, da največjo internetno dobrodelno akcijo v zgodovini Slovenije postavimo v kontekst. Ker tega pač spet niso storili največji domači mediji.

Pustimo ob strani dejstvo, da je zdravilo milo rečeno nepreverjeno, tudi brezbrižnega kapitalističnega etičnega okvirja, v katerem deluje podjetje Novartis, tokrat ne preizprašujemo. 

V Sloveniji je kar nekaj otrok z enako diagnozo (SMA tip 1 in 2), a čaka jih neprimerljivo slabša prihodnost kot Krisa, ker so že dopolnili dve leti (do te starost Novartis za zdravilo daje "garancijo"), preden bi jih starši uspeli spremeniti v meme.

Ali res želimo živeti v družbi, kjer lajki in deljenja rešujejo (in jemljejo) življenja? Fino bi namreč bilo, da bi začeli razmišljati o sistemskih rešitvah.


V Izraelu nič novega

V Izraelu so nedavno potekale že druge parlamentarne volitve letos, ki tudi tokrat niso dale jasnega zmagovalca. Največ glasov sta prejeli desna stranka Likud dosedanjega premiera Benjamina Netanjahuja in "sredinsko" Modro-belo zavezništvo pod vodstvom nekdanjega načelnika generalštaba vojske Benija Ganca. Vendar pa nobena stran ni imela dovolj glasov, da bi z zavezniki takoj sestavila vlado.

Izraelski predsednik je mandat podelil Netanjahuju, ki se krčevito bori za politično preživetje, saj mu v nasprotnem primeru grozi izguba imunitete in tri obtožnice o korupciji. Prav zato je dosedanji premier še bolj zaostril svojo protipalestinsko retoriko in v upanju na podporo volilne baze napovedal številne skrajno desne ukrepe

Čeprav za zdaj kaže, da Netanjahu tokrat ne bo prevzel oblasti, pa se Palestinci nimajo česa veseliti, saj tudi Ganc podpira mnoge protipalestinske politike. Tako je v državi, ki je v celoti normalizirala judovsko nadvlado, enakopravnost še vedno zelo daleč. 


Ride and/or die

26. septembra smo obeležili Evropski dan brez smrti na cesti. Ta še posebej odmeva v kontekstu neprimerne nove prometne ureditve z dvema prometnima mimobežnima pasovoma za motorna vozila z Dunajske na Tivolsko cesto v Ljubljani, ki ogroža kolesarje in pešce.

Po Copenhagenize indexu je Ljubljana sicer uvrščena med top 20 mest prijaznih kolesom, na žalost pa je v primerjavi z letom 2017 padla za kar 6 (!) mest.

Mesto, ki se s ponosom predstavlja za zeleno prestolnico, rešitev ne bi smelo iskati v dvojnih bypassih in quick fixih, ki ustrezajo izključno avtomobilom – od mikroklimatskih smernic do edinstvenih nekomercialnih kolesarskih storitev, rešitev za dvig kolesarske kulture in izboljšanje kolesarske infrastrukture je veliko. Če bi le mestna občina bolj pogosto upoštevala predloge in ukrepe s strani pobud, kot sta Ljubljanska kolesarska mreža in ZaMestoPoDveh, ne pa da v mesto vpeljuje koncepte, ki so pripeljani direktno – z avtoceste.


Okoljska kriza je razredni boj!

Prejšnji petek se je pričel podnebni teden, po nekaterih državah pa so se že odvili podnebni protesti. Najbolj je odmeval tisti v Avstraliji, kjer so se šolarjem v velikem številu pridružili tudi delavci in delavke. 

Pred dnevi smo lahko prebrali, da so bile ocene glede segrevanja ozračja, sprejete v Pariškem podnebnem sporazumu (ki mu Bela hiša še vedno nasprotuje), očitno preveč optimistične. Ozračje se segreva hitreje kot predvideno, ukrepanje svetovnih politik pa tega ne dohaja. 

Glavni onesnaževalci niso gospodinjstva ali posamezniki, temveč korporacije in industrije, njihovo ravnanje pa najbolj prizadane najranljivejše iz najrevnejših držav. Na Podnebnem štrajku, ki bo ta petek pet pred dvanajsto v več mestih po Sloveniji, jasno in glasno povejmo, da za zaustavitev okoljske krize papirnate vrečke in kovinske slamice ne bodo dovolj! Kar zares potrebujemo, so konkretne spremembe ekonomskih politik, ki v središče ne bodo postavljale brezglave rasti korporacij in nenehne potrošnje.