Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Mesna industrija ne ubija le živali

Pandemija novega koronavirusa je v krizo pahnila mnoge industrijske branže. Številne gospodarske sektorje, ki so se kljub okoljski škodljivosti zdeli premočni, da bi se lahko kadar koli zlomili, sedaj rešujejo države z milijardnimi finančnimi injekcijami. Opisu ne ustreza le letalska industrija, planet na primer močno duši tudi mesna industrija. Korona je razgalila vso bedo intenzivne živinoreje in izkoriščevalskih delovnih pogojev. V ZDA klavnice predstavljajo velika žarišča okužb, saj tam zaposleni zaradi narave dela ne morejo spoštovati vseh zdravstvenih priporočil.

V Evropi je podobno. V eni od nemških klavnic so okužbo potrdili pri kar dveh tretjinah zaposlenih. In kaj pravijo lastniki obratov? Krivdo valijo na podplačane zaposlene iz vzhodnih držav EU, ki so odšli na obisk k sorodnikom. 

Mesna industrija ni kruta le do živali, pač pa tudi do v njej zaposlenih ljudi. Očitno lastnikom oboji predstavljajo brezčutna bitja, ki jih potrebujejo le za ustvarjanje dobička.


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Cepiva – razvita za razvite

Cepivo za Covid-19 bo po mnenju stroke razvito v 12 do 18 mesecih, a ga takrat ne bo dovolj za vse. Po zakonitostih prostega trga bodo ta kratko potegnile "države v razvoju". Zveza Gavi je 4. junija naznanila kampanjo zbiranja sredstev za prednaročila cepiv, kamor so že med drugim donirali Saudova Arabija, fundacija Gates in TikTok. 

Zakaj je to potrebno? Bogate države so v neposrednem stiku s proizvajalci, obenem pa jim namenjajo ogromno sredstev, zaradi česar so visoko na njihovi prioritetni listi. Ko cepivo pride v obtok, farmacevtska podjetja določajo ceno cepiva na podlagi tega, koliko jim vlade plačajo. Po tem ključu bi "manj razvite države" zadnje prejele cepivo, kar ima lahko v kombinaciji s prenaseljenostjo, slabim zdravstvenim sistemom in infrastrukturo katastrofalne posledice.

Cepivo bo učinkovito le z globalnim pristopom in pravično porazdelitvijo, ne pa z monopoliziranjem razvitih držav po principu prostega trga. Naj najrevnejši za spremembo ne plačajo največjega davka. 


To je nasilje

Tudi po treh tednih protestov v ZDA se število protestnikov ne manjša. Družbeni in politični razkol ostajata na višku, nekaj protestov pa se je celo sprevrglo v uničevanje lastnine. Čeprav mnogi obsojajo nasilne demostracije, se moramo vprašati, kaj je ropanje Targeta in zasedba nekaj ulic v primerjavi z izvirnim nasiljem, ki je pripeljalo do protestov – smrt Georga Floyda in vse ostale žrtve nekaznovanega policijskega nasilja nad temnopoltimi Američani.

Dokler obstajajo sistemsko nasilje, marginalizacija in masovno zapiranje temnopoltih Američanov, bo to dober razlog za nasilje. Resnične žrtve nasilja so v tem primeru med protestniki in ne med lastniki zažganih avtomobilov!

Tudi doma “agresivci” niso tisti, ki so preskočili ograjo na petkovih protestih, temveč tisti, ki so jo zastraženo postavili na sredino Trga republike. Da vlada protestnikom odvzema prostor pred parlamentom in da policija tiste, ki poskušajo mirno zavzeti ta prostor nazaj, zbije na tla in vklene - to je nasilje! 


Sproščanje ukrepov po meri SDS volivcev

Od včeraj naprej se lahko ljudje zbirajo na javnih prireditvah v skupinah do 500 ljudi. Lahko torej gremo na fuzbal tekmo in gasilsko veselico, v cerkev pa so nas že itak spustili prej kot v šole. Epidemije je zdaj RES konec, Janez pa nas je tako osvobodil že tretjič!

V luči te novice smo klicali na zdravstveni inšpektorat in se pozanimali, kaj sproščeni ukrepi pomenijo za življenja tistih, ki nam je do fuzbala in gasilskih veselic približno toliko, kot je Janši do neodvisnih medijev. Ker že dolgo nismo plesali in verjamemo, da je veselje do življenja pomembno, smo vprašali, če lahko v diskoteki priredimo rejv zabavo. Izvedeli smo, da "to pa seveda ne." Dodatnih pojasnil nismo dobili, le opazko, da so nočni klubi kot izjema pač navedeni v odloku.

Ker smo bili ravno na liniji z inšpektoratom, smo se še pozanimali, če lahko sedaj priredimo protest. "Protest? Ah, dajte no!"

Janez vsako priliko izkoristi za kulturni boj. A pozablja, da nas s tem le še bolj povezuje. In da ne bomo odnehali!


Boogaloo varde

Protesti v ZDA so osvetlili še eno nevarno razpoko v ameriški družbi. Gibanje Boogaloo, skupnost oboroženih in skrajno desnih "akceleracionistov", je v zadnjih tednih večkrat poskušalo zlorabiti nemire za dosego svojega cilja. Kaj je njihov cilj? Druga državljanska oziroma rasna vojna.

Gibanje je prepoznavno zaradi nenavadne kombinacije srajc s havajskim vzorcem in orožja, zaradi česar so dobili kar nekaj medijske pozornosti, ki bo najbrž služila predvsem rekrutiranju novih članov. Ameriška vlada namreč skupine, ki temeljijo na rasizmu in prepričanju o večvrednosti bele rase, kljub temu, da so odgovorne za vrsto terorističnih napadov v zadnjih letih, še vedno ignorira in pozornost raje posveča demoniziranju antifa in preiskovanju fiktivnega "črnega seperatizma".

Vzporednice s Slovenijo se rišejo same. Tudi pri nas se skupine oboroženih moških igrajo vojake in mirno pripravljajo na izbruh nasilja. Mediji se nad njimi naslajajo, naša vlada pa po gozdovih raje lovi – antifašiste.