Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Učinek domine

Prejšnji mesec je na najvišji točki ledene ploskve na Grenlandiji prvič dokumentirano padal dež. Posledice segrevanja ozračja bi lahko bile zaradi izjemne količine ledu, ki pokriva ta predel Zemlje, usodne za marsikatero obmorsko mesto, taljenje pa bi do neprepoznavnosti spremenilo obale prav vseh kontinentov na svetu.

Da do podnebnih sprememb prihaja hitro in nenadzorovano, priča tudi nedavni požar v Španiji, saj so po mnenju strokovnjakov na tem območju tako obsežne katastrofe nenavadne, še posebej v septembru. Spomnimo, da je imela Evropa letos s požari obilo dela, podatki pa kažejo, da so se v zadnjih desetletjih tveganja in finančne posledice povečale tudi v svetovnem merilu.

Če je uporaba fosilnih goriv eden od razlogov, pa svoje zagotovo doda tudi živinoreja. Kar 60 odstotkov vseh toplogrednih plinov živilske industrije izvira iz pridelave mesa, če zanemarimo, da se velik del rastlinske hrane nameni prav krmi.

Ko se sproži učinek domine, utegne biti prepozno. Če že ni.


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Predsednik praznih gest

Tik po odločitvi vrhovnega sodišča, da je vlada dolžna financirati Slovensko tiskovno agencijo, je Borut Pahor gostil direktorja Ukoma Urbanijo in direktorja STA Veselinoviča. Pri tem je bila predsednikova drža povsem nesprejemljiva, saj ne gre za nikakršen spor, temveč enostransko nespoštovanje zakonodaje s ciljem uničenja javnega medija, ki je trn v peti predsednika vlade.

"Vrhovna moralna avtoriteta" kršenje vladavine prava rešuje tako, da storilca in žrtev povabi na srečanje in sili v "dialog". Poleg izbire Janši naklonjenih kandidatov za ustavnega sodnika, organizacije teatralnih pogovorov vladnih in opozicijskih strank, podcenjevanja politične krize in tišine ob rušenju demokratičnih standardov je to še eno v vrsti Pahorjevih dejanj, ki implicitno podpirajo škodljivo delovanje vlade.

Tragično je, da imamo v tako težkih časih na tako pomembni funkciji osebo, ki namesto izražanja etičnih in moralnih stališč svoj čas posveča leporečenju in Instagramu. Od njega moramo zahtevati več.


V turizmu vse po starem

Po lanskoletnem zatišju v turizmu se je v letošnji sezoni stanje vsaj deloma vrnilo na stare tirnice. A kot kaže, bodo nekatere najbolj obiskane evropske destinacije spremenile svoje strategije razvoja te panoge.

Barcelona, Amsterdam, Praga in nekatera italijanska mesta načrtujejo nove pristope, ki naj bi temeljili predvsem na kakovosti in ne več količini obiskov. Čeprav turizem predstavlja pomemben delež njihovega zaslužka, nameravajo ta mesta zamejiti masovno obiskovanje, ki je požiralo najbolj obiskane soseske, jih spreminjalo v brezdušne kulise in jim odvzemalo avtentičnost. Regulacija kratkoročnih najemov in cen letalskih vozovnic sta le dva na seznamu ukrepov, ki bi lahko omejila število turistov. 

Pri nas smo turizem zdravili s subvencijami in turističnimi boni, pogrešamo pa konkretnejše izvajanje državne strategije o bolj trajnostnih pristopih v turizmu. Miselnost, da je več tudi bolje, se v tujini dolgoročno kaže kot napačna. Zakaj se torej obnašamo, kot da bo pri nas drugače?


Feministični abecedarij: GINEKOLOGIJA

Ginekologija je skozi zgodovino ter njen medicinski in tehnološki napredek radikalno preoblikovala oskrbo na področju reproduktivnega zdravja, pripomogla k nižji smrtnosti ter izboljšala nosečniške in porodne izide. Ni pa se uspela iztrgati patriarhatu.

Njegove sledi so vidne v neprimernih, zastarelih praksah, ki so bolj kot v medicini utemeljene v kulturni konstrukciji spolov. Ženske* so v porodnišnicah pogosto primorane ležati na hrbtu, kar je za mnoge neintuitiven položaj, ki si ga je lahko izmislil le – moški. T. i. možev šiv je namenjen spolnemu zadovoljstvu moškega, slednjega pa po mnenju velikokrat vprašajo tudi, če se partnerka želi sterilizirati.

Čas je tudi za upokojitev kontracepcijske tabletke, emancipatorične herojke drugega vala feminizma. Medtem ko opazuje stranske učinke njenega dolgotrajnega jemanja, zakaj ginekologija ne zahteva javne razprave o moški kontracepciji?!

Vključujoča prihodnost je lahko samo feministična – in ginekologija mora biti njen del!


Kako razgraditi državo v nekaj korakih?

Pred leti je nekdanji prvi tviteraš ZDA javnost razburil z izjavo o "usranih" državah, ki ekonomsko razvitejšim partnericam povzročajo le skrbi. Izkušeni diplomati bi jih definirali kot "propadle" države

Srž problema je dejstvo, da prav bogatejše države na podlagi ekonomskih in geopolitičnih interesov izčrpavajo te "usrane in nedelujoče" entitete. Imperialistične države to med drugim počnejo s prodajo orožja na območja oboroženih spopadov. Primerov na Bližnjem vzhodu kar mrgoli – nedavno je "zahod" presenetilo dogajanje v Afganistanu, naslednji pa bo morda afriški Mali

Poleg vojn pa države najbolj šibita korupcija in izigravanje sodnega sistema. V Gani so se mladi že mobilizirali in s spleta na ulice preselili zahteve za družbeno in ekonomsko reformo. 

Tudi v Sloveniji že več kot leto dni potekajo protesti proti sovraštvu, razgradnji neodvisnih medijev ter kršenju zakonodaje. Očitno se je tudi Slovenija pridružila družbi "usranih" držav, ki še edine ostajajo naše zaveznice.