Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Cin, cin, motherfuckers!

Ljudje, ki bomo danes protestno kolesarili po Ljubljani, smo večinoma ljudje, ki smo v preteklih mesecih dosledno in odgovorno spoštovali karantenske ukrepe, skrbeli za razkuževanje in primerno fizično razdaljo, delali od doma, ostarele starše in stare starše "obiskovali" le virtualno in s svojim vedenjem pripomogli k temu, da se pri nas zaenkrat novi koronavirus ni nekontrolirano razbohotil. Po dolgi izolaciji nam je množica tesnobna, a to ni nič v primerjavi s tesnobo, ki jo zbuja od oblasti pijana oblast.

Da je protest na kolesih neodgovorno tveganje za javno zdravstvo, je cinična drža tistih, ki nam dovolijo v lokal na Petkovškovem nabrežju, ne pa tudi na dek'co v Tivoli, tistih, ki se jim zdi varno, da obiščemo svojce v domovih za ostarele, ne pa tudi, da uporabljamo rekreacijske naprave in športne objekte, tistih, ki jim je okej, da so odprte cerkve, ne pa tudi šole, skratka tistih, ki bi jim najbolj ustrezalo, če bi javno zbiranje ostalo prepovedano, dokler so na oblasti.


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Hoč’mo cesto!

Koroška že več kot 20 let čaka na prometno povezavo s preostalo Slovenijo, ki bo odločilna za decentralizacijo in razvoj gospodarstva ter ohranitev mladih v regiji. Žal kaže, da je gradnja še daleč od realizacije, saj na obljube o tretji razvojni osi vlade ena za drugo rade pozabijo, a vendar jih to ne ustavi pri nabiranju političnih točk

(Končno) sprejet načrt o trasi F2 ni idealen: med drugim ohranja pristop favoriziranja najdražjih in najmanj ekoloških rešitev. Te za seboj potegnejo uničenje velikega števila kmetijskih zemljišč, stanovanjskih objektov in voda, od 2020 pa še tožbo, ki zadeva gradnjo po rudniškem prostoru in bi lahko ogrozila že pridobljena soglasja.

Med podajanjem projekta sem in tja Korošci ostajajo v odrezani regiji, kar je še posebej težavno v času kriz, kot je Covid-19, ko je dobra infrastruktura ključnega pomena. Med prepiri o gradnji novih cest pa problem zastarelih, počasnih in marsikje neobstoječih železniških povezav na Koroškem ostaja nenaslovljen.


V službo ali ne, to je zdaj vprašanje ...

Nedeljski Johnsonov nagovor, ki naj bi prinesel odgovore glede izhoda iz karantene, je Otočanom prinesel le kup shakespearjevskih vprašanj o tem, ali naj gredo v službo, ostanejo doma, se srečujejo z ljudmi ali ne, posedajo zunaj ali samo telovadijo ...

Nova vladna kampanja, ki se je iz Stay home! prelevila v Stay alert!, spominja bolj na delo slabe oglaševalske agencije kot na resen načrt za reševanje življenj, varovanje javnega zdravstva in zagon gospodarstva. Johnson je imel v ponedeljkovem nagovoru parlamentu novo priložnost za razjasnitev neznank, vendar je po seji edino jasno sporočilo le to, da je vlada nekompetentna.

Pod vprašajem so seveda življenja pripadnikov manjšin in revnejših, ki si ne morejo več privoščiti ostati doma, in so že zdaj bolj na udaru zaradi Covid-19. Konzervativna vlada je znova pokazala, da ščiti najbogatejše, medtem ko za zagon gospodarstva izkorišča najšibkejše.


Vlada na družbenih omrežjih

Janševa vlada je pretekli teden objavila poročilo o nabavi zaščitne opreme za boj proti koronavirusu. Ne preseneča, da je vsebina posvečena predvsem kritiziranju vlade Marjana Šarca in njenega odziva na izbruh. Poleg tega vlada ugotavlja, da sama ni kriva za nepravilnosti pri naročanju opreme, saj naj bi edine sporne pogodbe podpisal Ivan Gale. 

Ključne "ugotovitve" so postale mantra koalicije, ki jo širi na uradnih vladnih profilih na družbenih omrežjih. Tam lahko prebiramo o poraznem stanju ob prevzemu oblasti in veliki razliki v nabavnih cenah. Gre za politično obračunavanje in brezsramno manipuliranje s podatki na kanalih, ki so namenjeni informiranju o odločitvah in ukrepih vlade.

Vlada očitno ne razume pomena javnih sredstev obveščanja, saj jih uporablja za zasledovanje lastnih interesov ter blatenje bivše vlade (četudi npr. gospodarskega ministra niso zamenjali) in medijev. Medtem pa smo državljani in podjetja zmedeni glede tega, kateri ukrepi trenutno veljajo in kateri ne. 


Narave ne damo!

Zdaj je že jasno, da je vlada v ''korona zakon'' poleg ukrepov za zajezitev epidemije vključila tudi nekatere člene, ki z blaženjem posledic epidemije nimajo nobene povezave. Tak je denimo 42. člen, ki v imenu "administrativnih razbremenitev" postavlja praktično nemogoče pogoje za sodelovanje nevladnikov v postopkih pridobivanja gradbenega dovoljenja.

V Jelinčičevi SNS pa imajo še bolj radikalne protikoljske ideje – v sodelovanju z SDS-ovim ministrom Vizjakom so namreč vložili amandma na Zakon o ohranjanju narave, ki iste izključevalne kriterije postavlja kot pogoj za pridobitev statusa delovanja v javnem interesu na področju ohranjanja narave. S tem želijo odstraniti okoljske nevladnike iz odločanja ter na široko odpreti vrata nenadzorovanemu uničevanju okolja. 

Poslanci bodo o omenjenem amandmaju glasovali jutri na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Povejmo jim na glas, da narava ni peskovnik nekaterih poslancev, ki ne vidijo dlje od svojih osebnih interesov!