Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

The bad, the bad and the poor

V Teheranu so v nedeljo vznikli protesti, ki so se kmalu razširili po vsej državi.

Po ameriškem terorističnem napadu, v katerem je bil ubit Suleimani, se je iranska oblast, ki se napaja iz nacionalizma, morala odzvati. Pri napadu na ameriški vojaški bazi v Iraku so pazili, da ne naredijo prevelike škode (da ne razjezijo norega Trumpa), bolj od napada pa jim je bila pomembna reprezentacija slednjega; podprli so ga z vsemi komunikacijskimi topovi in z izmišljenim številom ameriških žrtev razglasili, da je maščevanje uspelo.

Vse je kazalo, da se jim je posrečil res spreten manever – dokler svetovna in s tem iranska javnost ni izvedela, da so edine resnične žrtve "uspešnega maščevanja" civilisti v nehote sestreljenem Boeingu 737-800 (med 176 umrlimi je bilo 82 iranskih in 0 ameriških državljanov). 

Trump zdaj "podpira protestnike" – iste ljudi, katerim ne dovoli potovati v ZDA in katerim je še nedavno grozil z bombardiranjem njihove kulturne dediščine. Razumi kdor more!


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Donosna industrija trgovanja z vašimi dolgovi

Odprodaja terjatev ali faktoring je ena izmed najhitreje rastočih storitev znotraj finančne industrije, tako globalno kot tudi v Sloveniji, kjer beležimo konstantno 30 % letno rast. Če se je faktoring začel kot način večanja likvidnost podjetij, ki jih bremenijo neizterjani dolgovi, je predvsem v ZDA vedno bolj simbol predatorskega kapitalizma, ki ga zaznamuje ustrahovanje posameznikov zaradi majhnih neplačanih dolgov (pogosto računa za telefon ali stanovanjskih stroškov). 

RIP Medical Debt je Robin Hood med podjetji, ki trgujejo z dolgovi. Gre za neprofitno organizacijo, ki na sekundarnem trgu kupuje medicinske dolgove za drobiž in nato dolg odpusti. Nedavno je košarkaš Trae Young s svojo 10 000 USD vredno donacijo pomagal odpustiti kar 1 059 186,39 dolarjev zdravstvenega dolga. 

Medtem ko se zgražamo nad ameriškim kapitalizmom, ne pozabimo, da dolžnikom na Hrvaškem že nekaj časa na vrata trkajo tujci, ki so odkupili njihove dolgove, ista industrija pa se vsako leto veča tudi pri nas. 


Slovenija. Zelena. Kreativna. Pametna. Moška.

Vladna agencija za poslovni razvoj SPIRIT je danes na spletu objavila promocijski video, ki Slovenijo promovira kot "deželo neskončnega poslovnega potenciala". V cringy spotu tuj poslovnež ponovno obišče Slovenijo, kjer ga poslovni partner z audijem zapelje po naši lepi deželi; na pomemben sestanek, ki se konča s stiskom roke in razgledom na Luko Koper.

Spletno občinstvo je hitro opazilo, da so avtorji ob čaščenju Pipistrelove zelene note, naših farmacevtskih generikov in proizvodnje avtodelov pozabili na reprezentacijo ženskega spola. Ta je v spot vključen zgolj v obliki ustrežljive kmetice, ki poslovnežu podari sveže vzgojen paradižnik.

Tovrstni spoti so bolj kot tujini dejansko namenjeni sami sebi. Zaradi njih Slovenija ne bo sklenila novih poslov ali privabila tujih šarmantnih poslovnežev. Oglas zgolj odraža, kakšno podobo Slovenije želi v svet poslati vlada. Glede na to, da je bil najbrž vsak kader skrbno premišljen in usklajen s širšo strategijo, je rezultat še toliko bolj žalosten.


#goals

Začetek leta vidimo kot priložnost za uvajanje novih navad in uveljavljanje sprememb. V neki švedski raziskavi je 70 % respondentov navedlo zaobljubo na področju fizičnega zdravja, 10 % se jih je podalo na pot osebnih izboljšav, 5 % pa se je odločilo izboljšati psihično zdravje.

Dasiravno jih morda ne razglašamo po družbenih omrežjih, to še ne pomeni, da novoletnih zaobljub nismo sprejeli. O njih previdno molčimo, saj je ena od značilnosti prelomnih odločitev to, da jih radi in hitro – prelomimo! Največkrat jih že sprejmemo s figo v žepu. Saj veste: ni se težko odpovedati mesu, kadar imamo v rokah tatarca.

Nove navade je potrebno uvajati postopno in naglas. Da boste s kavča preklopili na vsakodnevno športno aktivnost, si kar izbijte iz glave. Namesto tega vsem povejte svojo namero o tem, da se ornk prešvicate vsaj enkrat na teden, in se dogovorite s prijatelji, da boste trenirali in veganski beljakovinski šejk pili skupaj.


Prednost kolesarjem

Od prvega januarja imajo Nizozemci pravico do uveljavljanja potnih stroškov za poslovne poti s kolesom ter dostop do brezobrestnega nakupa kolesa ali najema od delodajalca. Podobne ugodnosti za kolesarje ter delodajalce, ki z opremo in ukrepi omogočajo vožnjo na delo s kolesom, poznajo tudi v drugih evropskih državah, v Belgiji že od 1999.

Kolesarjem prijazna mesta so uspešen ukrep proti prometnim zastojem, hrupu, porabi goriv in onesnaževanju okolja, pozitiven učinek imajo na javno zdravje, z večjim številom kolesarjev pa se obenem zmanjšuje število nesreč na kolesu.

Medtem ko so ukrepi v javnem prometu, kot je nižanje cen vozovnic za vlak pri nemški Deutsche Bahn, v zelenem 2020 več kot dobrodošli (in daleč čez rok), za krajše razdalje ne pozabimo na kolo kot najbolj optimalno in okolju prijazno prevozno sredstvo. V Sloveniji bi lahko razmislili o katerem od zgornjih ukrepov: namesto, da še vedno meljemo o obveznih čeladah, raje ustvarjajmo kolesarjem prijazno infrastrukturo!