Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Odloži tipkovnico in strmoglavi kapitalizem!

Incels (involuntary celibates oz. neprostovoljno v celibatu) so subkultura mlajših, večinoma belopoltih in heteroseksualnih moških, ki čas preživljajo v spletnih klepetalnicah. Te so prežete z misoginijo, rasizmom, fantazmami posilstva in upravičenosti do seksa, a tudi polne psihosocialnih motenj, občutkov ničvrednosti, samomorov in sovraštva do spolno aktivnih ljudi. Slednje je v ZDA in Kanadi že večkrat kulminiralo v množične poboje.

Ironično je besedo incel pred 25 leti popularizirala - ženska. A skupnost, ustanovljena z namenom vključevanja vseh, ki ne morejo biti spolno aktivni, se je na Redditu, 4chanu in drugod začela spogledovati s toksičnimi koncepti, kot je npr. ideja prisilne seksualne redistribucije. Soočeni z vedno večjimi družbenimi pritiski so mladi inceli tolažbo sprva iskali v Gilmartinovi knjigi Shyness & Love, zadnje čase pa jih z 12 pravili za življenje nagovarja tudi J. Peterson. A kaj, ko se sistemskih pritiskov pač ne da rešiti z narcisističnim poglabljanjem vase.


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Halo, kdo kliče?

Alexis Madrigal ugotavlja, da na telefonske klice ne odgovarjamo več. Telefonska kultura, ki se je razvila v 20. stoletju, je mrtva! Kje pa lahko iščemo razloge, da je običaj odgovarjanja na telefonske klice zamrl?

Najpomembnejšo spremembo smo doživeli na strukturnem nivoju, saj nam pametni telefoni omogočajo številne oblike in načine komunikacije. Pisanje sporočil, obogatenih z emojiji, gifi, slikami, videi, je zabavno in enostavno, ob tem pa lahko to počnemo z več osebami hkrati. Običajne klice izrinjajo tudi elektronska sporočila in video klici.

V ZDA večino klicev predstavljajo avtomatizirani robotski klici, v tretjini primerov gre za prevaro. YouMail, aplikacija, ki skuša blokirati avtomatizirane klice, ocenjuje, da je bilo zgolj v juniju opravljenih rekordnih 4,1 milijarde takih klicev. V kolikor gre za prevaro, nas lahko odgovor drago stane, zato je bolje klic prepustiti telefonskemu predalniku, pametni telefon pa velja uporabljati zmerno in varno.


Klimatska gentrifikacija

Klimatskih sprememb v vročih poletnih dneh tudi največji skeptiki skoraj ne morejo več zanikati. Po svetu z vročinskim valom divjajo številni požari, vedno več krajev, ki so še pred nekaj leti veljali za idealne dopustniške točke, pa postaja neugodnih za življenje.

Po napovedih bi tako leta 2100 novi idilični kraji lahko postali tisti, kjer se trenutno zdi, da je življenje mrzlo in težko. Naši otroci bodo tako namesto na Bali in v male alpske vasice morda hodili na dopust na Grenlandijo ali Sibirijo in obiskovali najsevernejše kraje Kanade.

Poleg tega pa nas, medtem ko vedno več mest postaja neprimernih za življenje, več študij opozarja tudi na “klimatsko gentrifikacijo”. V krajih, ki so podnebno manj ogroženi, se bodo cene nepremičnin močno dvignile, tisti, ki si tega ne bodo mogli privoščiti, pa bodo izrinjeni na bolj neugodne lokacije.

Nedvomno se bodo spremembe zgodile, kljub temu pa lahko s pritiski na politiko in lastnim zavedanjem okolice proces vsaj nekoliko upočasnimo.


Otroci v zaporih (spet)

V nedeljo so izraelske oblasti po osmih mesecih na prostost izpustile 17-letno Ahed Tamimi. Palestinska najstnica, ki je v zaporu pristala zaradi zaušnice izraelskemu vojaku, je s svojo bojevitostjo, mladostjo in svetlimi skodranimi lasmi postala simbol palestinskega upora.

Tamimi ni izjema, peskovnike palestinskih otrok so zamenjali protesti, nasilna srečanja z vojaki in zapori. Samo v lanskem letu je izraelska vojska aretirala skoraj 1500 mladoletnih Palestincev. Najmlajši imajo 12 let, največkrat pa v zaporu pristanejo zaradi metanja kamnov na vojake.

Čeprav Zahodni breg ni del Izraela, le-ta na zasedenih ozemljih določa in izvaja pravni red. Tako za Palestince na Zahodnem bregu velja vojaško pravo (in civilno izraelsko pravo za izraelske priseljence). Preganjanje palestinskih otrok na vojaških sodiščih, kjer je odstotek obsodb skoraj 100 %, predstavlja del sistemskega nasilja izraelske države.

Ne pozabimo pa, da trenutno stanje in okupacijo Palestine vzdržuje tudi Slovenija


Hladna vojna se ni nikoli končala

Moldavija je najrevnejša evropska država, njihov BPD na prebivalca je več kot šestkrat nižji kot pri nas, čeprav se tudi s slednjim ne gre hvaliti. Etnično mešano prebivalstvo s kvaliteto življenja ni zadovoljno: mnogi se borijo za to, da se Moldavija priključi Romuniji ("Zahodu"), mnogi pa, da zanje tudi uradno poskrbi "mama Rusija".

Slednja ima v regiji ogromen vpliv: rusko govorijo tudi mnogi Moldavci romunskega porekla, saj je večina medijske krajine v ruskem jeziku, pri čemer ni povsem jasno, kako se te medijske hiše financirajo.

Prav nič čudno ni, da najbolj butaste stvari za Trumpom ponavljajo ravno v državi, kjer del prebivalstva najbolj odkrito koketira z Rusijo (v Transnistriji združitev z Rusijo že zdaj podpira več kot 90 % prebivalstva). Po drugi strani prozahodni Kišnjev dela vse, da ga ne bi bilo mogoče videti kot dobro alternativo. Doma si denimo privoščijo razveljavitev rezultata volitev, v zunanji politiki pa se jim zdi modro, da svojo ambasado po zgledu najvplivnejšega otroka na svetu iz Tel Aviva prestavijo v Jeruzalem. Izbiranje med Trumpom in Putinom se pač ne more dobro končati.