Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Zasuk v kulturi

Pri nas vlada prepričanje, da ustvarjalci živijo na veliki nogi, saj jih financira država. A nedavna raziskava in vidni primeri izkoriščanja razkrivajo drugačno sliko. V sektorju prevladujejo slabo plačane prekarne zaposlitve, delavci težko pokrivajo stroške dela, vsak drugi razmišlja o menjavi poklica. 

Država daleč od tega, da bi “sponzorirala” ustvarjalce, prej organizira njihovo izkoriščanje. Prakso outsourcinga so vpeljali prav javni zavodi, podplačano delo pa mora marsikdo sprejeti zaradi referenc za ohranitev statusa samozaposlenega v kulturi. Po drugi strani so si kulturniške elite z vezami zagotovile dosmrtne rente s strani istih institucij.

Ministrstvo za kulturo obljublja spremembe, a ekipa, katere del so tudi bivši upravljalci izkoriščevalskih ustanov, ne more spremeniti razmerja moči v prid delavcem. Ti lahko to storijo sami, če se povežejo v boju za svoje pravice; prav zato je nastal sindikat ZASUK, ki vabi delavke, da se včlanijo in skupaj “zasukajo sektor”.


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Prikrita nestrpnost je še vedno nestrpnost

Ye, prej znan kot Kanye West, je v nedavni oddaji z Alexom Jonesom zaostril svojo antisemitsko retoriko in celo hvalil naciste. Gre za zavržne izjave, ki širijo sovraštvo do Judov, z njimi pa je Ye kot prikrite podpornike takšne ideologije razgalil tudi številne (skrajno) desne vplivneže in politike, s katerimi se je družil zadnje čase.

Ti so mu ploskali, ko je nosil majico z napisom "Bela življenja štejejo", za smrt Georgea Floyda krivil fentanil namesto policijskega nasilja ter širil teorije zarot – hkrati pa točno vedeli, kako sovražno je v resnici njegovo razmišljanje, in ga morda celo pomagali radikalizirati. Čeprav se z njim v številnih pogledih strinjajo, so mu morali javno podporo ob neposredni omembi Hitlerja odreči, saj vedo, da je treba rasizem in antisemitizem širiti s kodiranimi sporočili.

Zavedati se moramo, da so ravno tako kot odkriti sejalci sovraštva in nestrpnosti nevarni tudi tisti, ki jih pri tem podpirajo, a znajo v javnosti svoje besede nekoliko lepše zapakirati.


Mladi, pojdite volit! Aja, ampak ne tako.

Volitve so obvezen pogoj za uspeh predstavniške demokracije, saj so edini način, na katerega lahko izbiramo svoje predstavnike. Oddaja glasu je naš najenostavnejši način prispevka družbi, zato nas lahko žalosti slaba volilna udeležba v številnih državah po svetu. Ta je predvsem posledica apolitičnosti mladih, ki redkeje hodijo na volišča kot starejši ljudje.

Nevladne organizacije in politiki želijo na razne načine spodbuditi participacijo mladih, a so potem kaj hitro nezadovoljni z njihovimi glasovi. Mladi so namreč nagnjeni bolj na levo in kot taki predstavljajo rakrano boomerskim desničarjem. Tako so na novembrskih volitvah v ZDA republikanci ciljali tudi na glasove generacije Z, a se je zgodilo ravno nasprotno, saj je prav ta preprečila uspeh rdečega vala.

Tudi pri nas si mladi želijo progresivno politiko. Da se ključ do njenega uspeha skriva ravno v volilni udeležbi, iz tedna v teden dokazuje tudi naše "supervolilno" leto. 


Dežela avtocestnih širitev

V teh dneh so pričeli z gradnjo blejske obvoznice. Gre za pomemben projekt, ki bo nekoliko prometno razbremenil jezero. A vendarle dejstvo, da na mobilnost gledamo zgolj skozi prizmo avtomobilskega prometa, kaže na to, kako smo pri nas v preveliki meri odvisni od njega. 

Namesto ukrepov, ki bi spodbujali trajnostno mobilnost, pa širimo avtocestne povezave in poglabljamo prometni kaos, h kateremu pripomore tudi mednarodni tranzit. Železniška infrastruktura že leta stagnira, avtobusni prevozi, predvsem do turistično bolj priljubljenih destinacij, pa živijo predvsem na račun subvencioniranih ali brezplačnih vozovnic.

K takojšnjemu zmanjšanju prisotnosti avtomobilov na cestah lahko med iskanjem rešitev na področju trajnostne mobilnosti prispeva že nekaj tako enostavnega, kot je omogočanje dela od doma. Sosednja Furlanija - Julijska krajina pa na primer prebivalce spodbuja k uporabi kolesa za vsakodnevne opravke tako, da prihodnje leto vsem ponuja subvencijo za nakup novega. 


Vsak mesec november

November je mesec ozaveščanja o transspolnosti in zato priložnost, da kot posamezniki in družba razvijemo boljše razumevanje transoseb in njihovih živetih resničnosti, okrepimo njihove glasove, zgodbe in izkušnje ter poudarimo številne pomembne prispevke transspolnih in nebinarnih oseb v svetu.

Med pomembnejšimi dnevi v novembru je TDOR, dan spomina na žrtve transfobije, ki ga obeležujemo 20. novembra in predstavlja tudi opomnik, da je med nujno potrebnimi (družbenimi) spremembami za skupnost na prvem mestu še vedno varnost. V preteklem letu je bilo prijavljenih 327 umorov transoseb, med njimi 95 % transžensk in femininih oseb. Temnopolte osebe in druge rasne manjšine predstavljajo 65 % umorjenih, 35 % žrtev je bilo umorjenih na ulicah, 27 % pa doma.

Ob koncu letošnjega novembra je zato bistveno, da njegovo sporočilo in poslanstvo nesemo s sabo tudi v preostale mesece ter z izobraževanjem, samorefleksijo in angažirano podporo soustvarjamo lepši jutri med modro in roza.