Agrument


Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 1000 znakih, v katerih gojimo divjo misel kiselkastega okusa. Vsi naši natipki so sveži, pripravljeni po lastni recepturi in ne vsebujejo €-jev. Agrument je kolektiven projekt uredništva z več kot petnajstimi člani.

Nismo nedolžni!

Sistemski rasizem in beli privilegij nista relevantna le v ZDA. Po protestih, ki so se odvili v različnih britanskih mestih, in opozarjanju, da "Združeno kraljestvo ni nedolžno", vladno zanikanje kakršnih koli težav sproža burne odzive.

Prav Združeno kraljestvo je namreč tista sila, ki je izvozila kolonializem, trgovala s sužnji in izumila dualizem med "belimi in črnimi" v angleških Karibih. V ne-tako-daljni zgodovini so jo pretresali Windrush škandal, Grenfell, protesti v 2011, smrtonostno nasilje policije nad temnopoltimi, trenutno pa so pripadniki BAME disproporcionalno žrtve Covid-19. Medtem ko sobotni in nedeljski izgredi na londonskem protestu, grafitiranje Churchillovega in uničenje Colstonovega spomenika v Bristolu sprožajo zgražanje med belo elito, pa nihče ne problematizira ilegalne policijske metode kettlinga, ki je le bežen odraz tega, kako odrašča temnopolta mladina.

Čeprav so naše oči uprte v dogajanje drugje, pa nikar ne pozabimo na diskriminacije, ki se odvijajo doma!


Naroči se na objave! Želim, da mi sveže spisan agrument vsak delovni dan dostavite na mejl!
RSS

Militarizacija policije

Medtem ko v ZDA množice protestirajo proti rasizmu in policijskemu nasilju, tamkajšnje ulice "varujejo" do zob oboroženi policisti, ki s svojo opremo bolj spominjajo na vojake. To je posledica t. i. programa 1033, s katerim ameriško Ministrstvo za obrambo lokalnim policijskim postajam brezplačno deli odvečno vojaško opremo.

Ameriški policisti so tako od leta 1997 pridobili že za kar 7,2 milijarde dolarjev opreme, program pa se še vedno izvaja, čeprav raziskave kažejo, da je vojaška oprema pri zmanjševanju stopnje kriminala manj učinkovita od druge nesmrtonosne opreme. Poleg tega oboroževanje policije vodi v več policijskega nasilja, saj je bilo v okrožjih z največjo količino prejete opreme dvakrat več policijskih umorov kot tam, kjer te sploh niso dobili.

Čeprav v Sloveniji o podobnem pojavu (zaenkrat še) težko govorimo, pa nas lahko upravičeno skrbi kombinacija pozivov vlade k aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi in vedno bolj očitne represije policistov na nedavnih protestih.


Abecedarij svobode govora: šola

Politična korektnost ne more sobivati s kritično mislijo. Iz literanih besedil izginjajo besede, kot so zamorec, peder in cigan, a bolje bi bilo, če bi poimenovanja ostala, že osnovnošolce pa bi naučili kritično brati ter jim pojasnili kulturnozgodovinske kontekste. 

Z veščino kritičnega mišljenja opremljeni srednješolci in študentje bi razumeli, da čemur se reče gej, enako močno z drugim imenom bi diskriminirali, zato bi se rajši kot v semantiko vtaknili v sistemske nepravičnosti. Hitro bi pogruntali, da je izvirni greh v politični ekonomiji, kjer prosperirajo politike izključevanja, individualizem in pokroviteljska drža hegemonov. 

Ljubeči Big Brother za nas cenzurira prsne bradavice ter nazorne prikaze nasilja in seksa, nam daje "trigger warnings", vzpostavlja "varne prostore" in "deplatformira" odkrite fašiste. Mulci pa vseeno čez potok, kjer je most. Peterson je veliko bolj privlačen, ko s slovesom izobčenca prekrije pomanjkanje substance, kot pa, ko se ga javno usmili Žižek.


Koga duši vlada?

Epidemije ni več, a kljub zmagi v “korona vojni”, smo še vedno veliki poraženci izrednih razmer, saj nam vlada brutalno preprečuje, da bi lahko spet zadihali.

Oblastniki z interventnimi zakoni režejo pljuča naravi, namesto finančne pomoči zdravstvenemu osebju smo dobili prelet vojaške eskadrilje in kljub “reševanju življenj” so nekatere starostnike umestili na listo odpisanih. A vlada je povsem izgubljena tudi na področju odpiranja mej. Z dosedanjimi ukrepi so dokazali, da ne razumejo, kako deluje obmejno področje, predvsem goriško somestje, ki diha isti zrak.

Epidemiologi ocenjujejo, da je stanje v obeh državah dobro, zato ne vidijo zadržkov, da se meja ne bi ponovno odprla. Nekateri podjetniki in trgovci so v času zaprtih mej izgubili kar 95 odstotkov strank. Če meja ne bo padla, bo pod socialnimi pritiski padla Goriška, saj nekateri nimajo več niti za preživetje.

Ljudje ob meji ne morejo več dihati, vlada pa jih še naprej duši. Tudi zato se danes spet vidimo na kolesu!


Odgovornost družbenih omrežij

Medtem ko je Twitter prvič označil nekatere Trumpove tvite kot potencialno zavajajoče, Facebook z istimi vsebinami ni naredil nič. Zaradi tega je bilo podjetje deležno številnih kritik – ne le s strani javnosti, ampak tudi zaposlenih. Zuckerberg očitke zavrača in pravi, da ne bo sodnik Trumpovih objav, četudi bi enake besede drugih uporabnikov kršile Facebookova pravila uporabe. Drugačni standardi svobode govora za "navadne" uporabnike in plačljive politične objave so problematični in razkrivajo, kakšen vpliv ima Facebookova interna politika na prihajajoče volitve.

V času številnih protestov imajo družbena omrežja še posebej pomembno vlogo, saj prenosi v živo omogočajo vpogled v center dogajanja brez novinarskega posrednika. Tega se zaveda tudi Trump, ki si po napadu na tradicionalne medije sedaj želi pokoriti še družbena omrežja. 

Morda se zdi Amerika oddaljena, vendar lahko vzporednice vlečemo tudi v Sloveniji. Kdaj bo Twitter kot sporne označil objave domačih politikov?