Živjo, kaj pa ti tukaj?
Malo raziskujem. Kdo pa si ti?
Jaz sem Vida. Včasih sem bila virtualna davčna svetovalka, odkar so me upokojili zaradi nižanja stroškov, pa predvsem berem novice, igram pasjanso in treniram za maraton. 💪
Potem pa mi morda lahko pomagaš. Vsi govorijo o zeleni proračunski reformi. Morda veš kaj o njej?
Seveda, kaj te pa zanima?
Menda okoljevarstvene organizacije želijo ukiniti okolju škodljive subvencije za fosilno energijo. Kaj to sploh pomeni?
Država iz proračuna vsako leto nameni kar 155 milijonov evrov subvencij za fosilna goriva. 50 milijonov dobijo prevozniki, ki tankajo dizel v tovornjake, 20 pa kmetje, ki ga točijo v traktorje.
Vau, to je pa veliko denarja.
To ni še nič! Za so-proizvodnjo elektrike in toplote iz fosilnih goriv država nameni preko 60 miljonov evrov letno, subvencioniramo pa tudi gradbena podjetja oziroma dizel za njihove stroje.
Poleg tega podjetjem, ki porabijo največ energije, država deli odpustke pri trošarinah, CO2 dajatvi in dodatku za obnovljive vire energije. Majhno število podjetij tako vsako leto prejme dodatnih 50 milijonov evrov subvencij samo zato, ker porabijo ogromno energije.
Razumem. Ampak zakaj je to tak problem? Prevozniki, kmetje in ostali pač potrebujejo pomoč ...
Raba energije iz fosilnih goriv povzroča podnebne spremembe in onesnažuje okolje. Država bi morala porabljati denar za javno dobro, ne pa za spodbujanje takšnih škodljivih stvari.
Kako to misliš: "za javno dobro"?
Namesto subvencij za tankanje traktorjev bi država morala dati kmetom subvencije za ekološko kmetijstvo. Tovornjake moramo spraviti na vagone, zato bi morali izboljšati železniško infrastrukturo. Energetsko potratna industrija pa naj dobiva subvencije za naložbe, ki nižajo rabo energije.
Ampak kmetje bodo imeli traktorje tudi, če jim država ne da subvencij. Tovornjaki bodo vozili, tudi če bo nafta nekoliko dražja.
Kratkoročno morda res. Vendar če država za prejemnike subvencij umetno ohranja nizko ceno energije ali onesnaževanja, ti ne vidijo potrebe, da bi svoje delovanje ozelenili in znižali rabo energije ter izpuste.
Če bodo prejemniki subvencij plačevali višje cene goriva ali pa kupili nove stroje, ki bodo manj onesnaževali, bo to dvignilo stroške proizvodnje. Ali to ne pomeni, da se bodo povišale cene izdelkov?
Morda imaš prav. Ampak vsak subvencioniran izdelek, ki onesnažuje okolje, že zdaj pravzaprav plačaš trikrat. Prvič, ko izdelek kupiš v trgovini in se morda zaradi subvencije zdi poceni. Drugič, ko plačaš davke in s tem prispevaš k subvenciji. In tretjič, ko spet preko davkov iz javne blagajne financiraš odpravljanje posledic onesnaževanja okolja in segrevanja ozračja.
Zanimivo. Ampak cena končnih izdelkov, torej ta prva cena, ki jo omenjaš, je za potrošnike še vedno najpomembnejša. V Sloveniji mnogi komaj preživijo že s trenutnimi cenami osnovnih dobrin in predlagan ukrep bi stroške življenja le še povečal.
Prav imaš, v Sloveniji številni živijo v revščini ali na robu revščine in si ne morejo privoščiti osnovnih dobrin. Ampak rešitev ni v subvencioniranju umazanih dejavnosti, pač pa v tem, da socialno najšibkejšim zvišamo dohodke.
Hm, tale zelena proračunska reforma se mi zdi kar prepričljiva. Me pa še vedno skrbi, da bo imela negativne posledice za naše gospodarstvo. Kaj se bo zgodilo z avtoprevozniki oz. industrijo, ki bo kar naenkrat postala dražja in tako nekonkurenčna?
Država prejemnikom okolju škodljivih subvencij dela medvedjo uslugo. Veliko bolj bi spodbujala njihovo dolgoročno konkurenčnost, če bi jih motivirala k zniževanju rabe energije in s tem k zmanjševanju stroškov. Namesto da subvencije delijo podjetjem za trošenje energije, bi jih morali nameniti podjetjem, ki se trudijo zmanjšati rabo energije.
Torej ti misliš, da bi bila ukinitev subvencij za fosilna goriva koristna za vse?
Ja, definitivno! To je tudi priložnost, da proračunsko politiko usmerimo v bolj trajnostno smer; da bo spodbujala zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov in pomagala preprečevati nevarne podnebne spremembe.
Res je neumno, da država z javnim denarjem podpira kurjenje fosilnih goriv in spodbuja onesnaževanje. Ampak kaj lahko jaz naredim glede tega?
Ministru za finance pošlji mejl in od njega zahtevaj, da ukine okolju škodljive subvencije fosilnim gorivom. Sem ti spisala predlogo.

Spoštovani minister,

Država vsako leto podeli več kot 150 milijonov evrov subvencij za rabo fosilnih goriv.

Raba energije iz fosilnih goriv povzroča podnebne spremembe in onesnažuje okolje. Država bi morala porabljati denar za javno dobro, ne pa za spodbujanje okolju škodljivih dejavnosti. Subvencije ohranjajo nizko ceno energije in tako upočasnjujejo nujno potrebno tranzicijo podjetij k zmanjšani porabi energije ter okolju prijaznejšim alternativam.

Pozivam vas, da subvencije za fosilna goriva ukinete in jih raje podelite za spodbujanje učinkovite rabe energije in ekološko kmetijstvo.

S spoštovanjem,

Pošlji