ZGREŠENA TARČA / Inštitut Danes je nov dan mag. Ladu Ambrožiču, varuhu gledalčevih pravic, ga. Darji Groznik, odgovorni urednici UPE Uredništva prvega programa in mag. Kseniji Horvat Petrovčič, odgovorni urednici UPE Informativni program RTV SLO

Javno pismo

Spoštovani,

na vas se obračamo, ker se čutimo prizadete zaradi oddaje Tarča, ki je bila na sporedu danes, 12. junija 2014. Ne moti nas to, da se pri izboru gostov v oddaji niso ozirali na to, kdo je na prejšnjih volitvah presegel parlamentarni prag, saj bi si želeli, da imajo nove in manjše stranke bolj enakovreden položaj v medijski obravnavi. Nikakor pa ne moremo pristati na to, da je nabor strank očitno prepuščen subjektivni presoji oziroma naklonjenosti nekaterim opcijam.

Šlo je celo tako daleč, da smo na Twitterju lahko videli povabilo k ogledu oddaje, v kateri naj bi se predstavili predsedniki devetih “najpomembnejših strank”. Tovrstno uokvirjanje se nam zdi popolnoma neprimerno in žaljivo do gledalk/-cev, ki vidijo dlje od uprizorjenih anket in “novih” obrazov - razen če gre zgolj za nove obraze v politiki, nikakor pa ne v slovenskem javnem prostoru.

Ustvarjalci in ustvarjalke programa nacionalne televizije bi se morali zavedati svoje odgovornosti. Pri določenih demografskih skupinah je televizijski medij kljub vsemu še vedno reprezentativen ustvarjalec "resničnosti", zato jo oblikujte bodisi angažirano in z jasno politično držo bodisi zares objektivno in vključujoče. Današnja oddaja je bila eklatanten primer favoriziranja obstoječih načinov političnega delovanja - in kot taka primer slabega novinarstva, ki pod krinko objektivnosti reproducira status quo.

Diskreditiranje in ločevanje, ki ga je oddaja pozvročila, je vredno najostrejšega obsojanja, zato želimo, da nekdo prevzame odgovornost.

V upanju, da boste naše pomisleke vzeli resno ter v želji, da čimprej pridejo časi, ko bo televizija dokončno izgubila mandat nad vplivanjem na procese odločanja, vas najtopleje pozdravljamo zaskrbljeni predstavniki internetne generacije, ki heterogenost in pravico do vključenosti jemlje resno.


Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja

Kopiraj!

Povej naprej!