Se vidimo v
naslednji bitki!

Evropski parlament je glasoval o predlogu Direktive o avtorski pravici na digitalnem enotnem trgu. Poslanci niso prisluhnili opozorilom stroke, temveč najmočnejšim in najglasnejšim lobijem ter podprli tako novo sorodno pravico za založnike (11. člen) kot tudi novo obveznost platform za licenciranje in filtriranje vsebin (13. člen). 438 jih je bilo za, 226 je jih je bilo proti, 39 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Za prihodnost interneta v EU to ni dobro. Platforme, ki smo jih do sedaj zavezovali, da morajo biti tehnološko in vsebinsko nevtralne, bodo po novem morale kontrolirati promet in odstranjevati vsebine.

Želimo si, da bi se lahko predlog Direktive v trialogu med Evropskim parlamentom, Komisijo in Svetom vsaj popravil. V nasprotnem primeru nas čakajo korenite spremembe na račun svodobnega in nevtralnega interneta!

Lojze Peterle

NSI / ELS

slika poslanca
reaction image

Glasoval:
ZA

Franc Bogovič

SLS / ELS

slika poslanca
reaction image

Glasoval:
ZA

Ivo Vajgl

DESUS / ALDE

slika poslanca
reaction image

Glasoval:
ZA

Tanja Fajon

SD / S&D

slika poslanca
reaction image

Glasovala:
PROTI

Romana Tomc

SDS / ELS

slika poslanca
reaction image

Glasovala:
ZA

Milan Zver

SDS / ELS

slika poslanca
reaction image

Glasoval:
ODSOTEN

Patricija Šulin

SDS / ELS

slika poslanca
reaction image

Glasovala:
ZA

Igor Šoltes

LIŠ / ZELENI

slika poslanca
reaction image

Glasoval:
PROTI

Če želimo, da EU pri spremembah avtorskega prava na prvo mesto postavi državljanke in državljane namesto založniškega kapitala, moramo skupaj povzdigniti glas. Odločitev je v rokah evropskih poslank in poslancev, nagovorimo jih!

USTAVITI
MORAMO
ČLENA
11 IN 13:

11.
Lobisti velikih založnikov starih medijev s preživetimi poslovnimi modeli poskušajo ukiniti prost pretok informacij in računati za povezave do svojih vsebin. Splet brez linkov bi bil kot svet brez cest.
11. člen ogroža tvojo pravico do linkanja
13.
Avtorska dela lahko imetniki pravic že zdaj odstranijo s spletnih platform, tako da zahtevajo njihov umik. Zdaj pa namerava EU uvesti avtomatske cenzorske filtre že ob nalaganju vsebin. Ti ne bodo znali presoditi, kdaj gre za dovoljeno uporabo v skladu z zakonom (citiranje, parodiranje) oz. pošteno rabo in ti bodo tako onemogočali tudi objavo vsebin, ki sploh ne kršijo avtorskih pravic.
13. člen omogoča cenzuro tvojih memov, prezentacij, parodij in citatov ter drugih vsebin

SPREMENITI
MORAMO
ČLENA
3 IN 4:

3.
Države članice sicer lahko razširijo pravico tudi v korist medijev, zasebnih raziskovalcev in nevladnikov, a ta pravica je preveč pomembna, da bi bila predmet njihove dobre volje. Ne dopustimo, da se jih še več odseli čez lužo.
3. člen tekstovno in podatkovno rudarjenje dovoljuje le ozkemu naboru raziskovalcev
4.
Ta člen naj bi zagotovil izjemo za izobraževanje, a jo države članice lahko povozijo. Šolniki že dolgo prosijo za jasno in pravno varno izjemo za izobraževanje, ki bi jim omogočala brezplačno nekomercialno uporabo avtorskih del pri pouku. Žal tudi v primeru izobraževanja EU daje prednost založnikom, ker bodo države članice izjemo lahko nadomestile z vpeljavo plačljivih licenc.
4. člen sicer predlaga izjemo za izobraževanje, a je ta preozka in preveč izmuzljiva

Zahtevaj, da s svojim glasom zaščitijo tvoje internetno življenje!

0%
Zbranih / 3000 podpisov.
Hvala, ker ti je mar! <3

Podpisnice in podpisniki