Poženi nov dan!

Na Danes je nov dan smo v zadnjem letu premagali kar nekaj izzivov in uresničili številne projekte. Pri tem smo vse prevečkrat naleteli na odpor tistih, ki bi raje videli, da je družba nesolidarna, politika netransparentna, okolje prepuščeno kapitalu, misel pa zgolj slepo sledi sivemu povprečju. A to nas ni ustavilo in obljubimo, da se bomo za boljši jutri borili tudi v 2022.

Zato v decembru zbiramo sredstva za čim bolj neodvisno delovanje, pri tem pa potrebujemo tudi tvojo pomoč!

Delovali bomo 0 %
na vaš pogon!

Zbrali smo že
0 €
od
15 000 €!

25 dni do
konca kampanje.


Čeprav spijemo samo eno kavo na dan, ugašamo luči in se trudimo poslovati brezpapirno, delovanje inštituta vseeno stane. Poskrbeti moramo za strežnike, na katerih gostimo spletna mesta in aplikacije, plačevati licence programov, ki jih uporabljamo pri delu, pošiljati pošto, koristiti storitve računovodskega servisa in poravnati še cel kup drugih operativnih malenkosti. Tako smo izračunali, da že naši osnovni stroški poslovanja nanesejo skupaj 15 000 evrov na leto.

Ker brez tega ni inštituta Danes je nov dan, računov pa ne moremo plačevati z zlobnimi tviti, ki jih sicer redno prejemamo, se obračamo nate. Pomagaj nam ohraniti neodvisnost in poskrbi, da bomo v letu 2022 delovali tudi na tvoj pogon!

Kaj smo naredili v 2021?

Na Danes je nov dan se borimo za bolj solidarno družbo in bolj vključujoče politične procese, nadziramo politike in odločevalce, varujemo demokracijo, razkrivamo lažne javnosti na Twitterju in skrbimo za okolje ter skupnost. Kako? Oglej si naše projekte!

Za kaj se bomo borili v letu 2022?

Želimo si, da bi bili prihodnje leto čim bolj neodvisni. Da nam projektne prijave ne bi odvračale pozornosti od lokalnega aktivizma. Da lahko svoja znanja in veščine uporabljamo za krepitev raznolikih bojev, kultiviranje javnega, zlasti digitalnega prostora, spodbujanje politične participacije in krepitev marginaliziranih glasov. Da se nam pri tem pridružiš tudi ti!

Tudi na tvoj pogon lahko nadaljujemo z delom, ki smo ga začeli letos. Želimo si biti ažurni in se odzivati na konkretne probleme v družbi.

Politična participacija

Ker bo 2022 tako imenovano super volilno leto, v katerem nas čakajo lokalne, državnozborske in predsedniške volitve, bomo z najrazličnejšimi aktivnostmi spodbujali čim večjo volilno udeležbo. Delili bomo praktične informacije, skrbeli za izboljšanje političnega diskurza, stranke in politike pa pozivali, da se jasno opredelijo do ključnih družbenih, političnih, ekonomskih in okoljskih vprašanj ter tako poskrbeli za čim večjo informiranost volivk in volivcev.

Zaščita okolja

Pravice narave in pravice do narave so že od začetka delovanja Danes je nov dan med našimi ključnimi prioritetami in nič drugače ne bo v letu 2022. Še naprej bomo sodelovali z nevladnimi in civilnodružbenimi organizacijami s tega področja ter z njihovo pomočjo dihali za ovratnik oblasti, ki na okolje rada pozabi oz. se v zvezi z okoljskimi vprašanji pogosto spreneveda.

Dostop do podatkov

Tudi v letu 2022 bomo na vprašanja v zvezi z odprtostjo podatkov gledali z najrazličnejših vidikov. Občinsko različico Parlametra bomo implementirali v štirih občinah, z novo aplikacijo poskrbeli za transparentnost občinskih proračunov in proračunov nevladnih organizacij ter ponovno analizirali odprtost delovanja Državnega zbora RS. Parlameter bomo nadgradili z možnostjo neposrednega kontaktiranja poslank in poslancev.

Stanovanjska politika

Prihodnje leto bo eden od naših temeljnih fokusov vprašanje pomanjkanja dostopnih stanovanj oz. manko ustrezne stanovanjske politike. Ukvarjali se bomo s problemi pomanjkljive ter neustrezne zakonodaje, gradili najemniško skupnost ter izobraževali o pravicah najemnic in najemnikov. Poskušali bomo opolnomočiti veliko, a eno najbolj ranljivih skupin prebivalstva.

Sovražni govor

Še naprej se bomo posvečali razkrivanju toksične politične propagande in manipulacije z javnim mnenjem, na katero bo treba biti v prihajajočem super volilnem letu še posebej pozoren. Raziskovali in opozarjali bomo na aktualne pojavnosti sovražnosti in ekstremističnih idej v medijih in v spletnih okoljih. Nadaljevali bomo s projektom Maršal Twito – Sledilnik, ki beleži in analizira Twitter aktivnost Janeza Janše, in ga še dodatno nadgradili.