Dragi dedek Mraz
dobri človek!

Smo tista skupina prijateljev, ki se je pozimi 2012-13 dobivala v kleti za Bežigradom in vstajam nudila digitalno podporo ter infrastrukturo za vsebinske pobude. V teh sedmih letih smo prostočasni aktivizem zamenjali za ustanovitev inštituta Danes je nov dan, ki ima že več kot 30 sodelavk in sodelavcev, od redno zaposlenih pa vse do prostovoljnih popoldancev in vikendašic.

V sedmih letih obstoja smo tako:

Napisali 1592 agrumentov.

V javno domeno dali več kot 1 726 000 vrstic kode.

Objavili več kot 30 spletnih kampanj brez proračuna.

Z video parodijo bežali pred cenzuro SDS na 3 platformah.

Na inštitutu si želimo, da bi bili v 2020 manj odvisni od dela za mednarodne naročnike, ki nam jemlje čas in odvrača fokus od lokalnega aktivizma. Svoja znanja in veščine bi radi porabili za krepitev raznolikih bojev, kultiviranje javnega, zlasti digitalnega prostora, spodbujanje vključujoče politične participacije in krepitev marginaliziranih glasov.

Obdaruj nas v svojem ali v imenu svojih bližnjih!

Doniraj za nov dan

0 donatorjev

Nas je že več kot

10

ZBRANO ŽE

0 €

NAJVIŠJA DONACIJA

0 €

0

dni do izteka kampanje

Doniraj za nov dan

Podpri nas

S tvojo podporo bomo še naprej objavljali agrumente in skrbeli za Parlameter, uresničili pa bomo tudi spodnje projekte:

Ustavimo oglaševanje ob sovražnih vsebinah

Nadaljujemo boj proti neodgovornim oglaševalcem, ki z oglaševanjem ob spornih vsebinah posredno podpirajo sovraštvo. Pritiskali bomo na Slovensko oglaševalsko zbornico, da v svojem kodeksu prepove oglaševanje ob sovražnih vsebinah, na gospodarsko ministrstvo, da to terja od podjetij v lasti države, in na vas, da glasujete s svojimi evri.

V partnerstvu z Državljan D

Zahtevajmo ukrepe za preprečevanje podnebnih sprememb

Po vzoru Evropske unije bo po naših informacijah tudi Slovenija kmalu razglasila podnebno krizo. Ne bomo pustili politiki, da nas vlada odpravi zgolj z deklarativnimi obljubami, ampak bomo terjali tudi konkretna dejanja. Obljubimo, da bomo izvoljenim predstavnikom skupaj dihali za ovratnik še bolj kot doslej!

V partnerstvu s PIC, Focus, Greenpeace Slovenija

Odprimo občinske podatke

Nekateri župani in županje slovenskih občin se obnašajo kot lokalni šerifi tudi zato, ker lahko po 36. členu Zakona o lokalni samoupravi občinski sveti sami opredelijo, kako in katere podatke, povezane s svojim delovanjem, bodo prikazovali javnosti. Večina občinskih svetov vzdržuje status quo oz. zastarele prakse prikazovanja skopih informacij. Enak vpogled, kot ga imamo v parlamentarno dogajanje, zahtevajmo tudi od občinskih oblasti.

Pogovorimo se o davku na nepremičnine

Nepremičnine v Sloveniji so prava davčna oaza. Medtem ko se investitorji igrajo monopoli in služijo na AirBnb gostih, stanovanjska situacija postaja popolnoma nevzdržna. Davčna politika oziroma njeno pomanjkanje vzdržuje stanovanjsko krizo in ustvarja resnično človeško stisko. Pritiskali bomo na Šarca, da izpolni, kar je obljubil pred volitvami.

V partnerstvu s Kje bomo pa jutri spali?

Raziščimo zastopanost spolov na televiziji

Kljub temu, da gre počasi na boljše, smo še vedno izrazito patriarhalna družba, k čemur precej pripomorejo tudi mediji. Gledali bomo vse ključne dnevno informativne oddaje in primerjali reprezentacijo spolov v njih. Kdo govori, kdaj govori, kaj govori, kdo sprašuje, kaj sprašuje, kdo odgovarja, kdo komentira, kdo si vzame besedo in komu jo vzamejo drugi?

Več nas bo, prej bomo na cilju ...