Agrument


agrument.description

Petorazredni državljani

Navkljub ukinitvi suženjstva l. 1833 so družbene razmere v Združenem kraljestvu še vedno precej nenaklonjene temnopoltim – od diskriminacije v šolah, na delovnem mestu in ulici, do tega, kar mediji imenujejo black-on-black nasilje v Londonu.

Zadnji v seriji ukrepov, ki naj bi zmanjšali porast zločinov z nožem, stop and search, kaže na porast rasizma tudi v policiji. Ne-tako-zelo prikriti rasizem mlade mnogokrat prisili v sprejetje "njihovega" mesta in vloge v družbi, prav tako pa je kar 7-krat verjetneje, da bodo pristali za zapahi kot njihovi beli sovrstniki. Namesto zmanjšanja števila zločinov dotični ukrep povzroča napetosti v družbi, obenem pa veča zaporniško populacijo, ki je že tako precej večja kot v drugih evropskih državah. Zaskrbljujoči so predvsem raba krajših zapornih kazni (46 % zapornikov), kazni za nenasilne zločine (69 %) ter število povratnikov. 

Poleg videza in nastopa "najpomembnejšega moža" v državi Združeno kraljestvo vse bolj spominja na ZDA tudi v tej potezi.


agrument.subscribe-bar.subscribe-to agrument.subscribe-bar.deliver-it
RSS

Brez mišic ni mišic?

Arnold Schwarzenegger preseneča cel svet: z Novakom Djokovićem, Lewisom Hamiltonom in drugimi svetovno znanimi športniki je del produkcije novega veganskega dokumentarca Game Changers.

V javnosti še vedno prevladuje misel, da je za močno telo in težke napore nujno uživati meso in živalske izdelke. Pred leti je to sporočilo posvojilo tudi naše kmetijsko ministrstvo s sloganom rdeče meso – telo ga potrebuje!. Zdaj izvajajo projekt Naša super hrana, v katerega je vključeno tudi "naše super meso".

(Vedno bolj pogoste) izjeme med profesionalnimi športniki dokazujejo, da za vrhunske rezultate meso ni nujno, vendar pa polnovredna veganska prehrana zahteva več pozornosti, znanja in časa, profesionalcem pa ponavadi pomagajo nutrocionisti in kuharji. 

Namesto nadaljnjega subvencioniranja in propagiranja mesne industrije bi odločevalci preko ozaveščanja lahko počasi začeli spreminjati mesocentrično kulturo in izboljšali nutricionistično znanje ljudi, da bomo znali zdravo jesti tudi vegansko.


Femtech ni za ženske, ampak za moške, oglaševalce in zagonska podjetja

Femtech pomeni tiste rabe tehnologije, ki se osredotočajo na "žensko zdravje": aplikacije za spremljanje menstruacije, plodnosti, reproduktivnega zdravja itd. Poleg tipičnih težav z zasebnostjo oz. z (zlo)rabo naših osebnih podatkov pa ima tehnologija, ki samozavestno naslavlja "ženske probleme", tudi ideološke težave. 

Ženskost namreč razume docela biologicistično in njeno substanco reducira na tipične (cis-)spolne organe, ne zmore misliti ženskosti brez menstruacije ali maternice, pogrne pa tudi pri neheteroseksualnih ženskah, saj vsiljuje primerjavo z normaliziranimi standardi oz. neživljenjskim statističnim povprečjem. 

Aplikacije spremljajo plodnost, sprašujejo po spolnosti (ob tem jih zanima metoda zaščite pred neželeno nosečnostjo – to vprašanje je lahko odveč že, če gre za neploden hetero par, kaj šele, če gre za homo par), spremljajo morebitno nosečnost ... A predstavljajte si, da na Instagramu zagledate oglas za pripomočke za dojenčka, vi pa ste pravkar rodili mrtvega otroka.


Za vero, dom in Bolsonara

Brazilskega predsednika Bolsonara mediji često primerjajo s Trumpom. Bolsonaro ni zgolj slaba kopija, pač pa Trumpov najresnejši tekmec za naslov najbolj nerazgledanega politika, ki skrbi za konstantno mednarodno stanje šoka.

Bolsonaro v življenju še ni prebral knjige, zato kaj drugega kot kup neumnosti iz njegovih ust in tvitov tudi ni moč pričakovati. Znanje škodi, zato je v pripravi predlog, ki bi ukinil financiranje filozofije in sociologije na univerzah. Zase trdi, da ni rasist, ksenofob, homofob, ampak ti ljudje naj ga pač pustijo pri miru.

Bolsonaro pooseblja absolutistično razumevanje države, zato mu nepotizem ni tuj. Na mesto veleposlanika v ZDA bo imenoval kar svojega sina, ki je trenutno kongresnik. S Trumpom si tudi delita nacionalistični diskurz. Amazonski pragozd je označil za brazilski, tuji voditelji pa naj ga pustijo na miru, kljub temu, da proizvaja petino kisika na globalni ravni.

V imenu neoliberalne vere v gospodarski razvoj je dovoljeno vse, tudi rezanje pljuč.


LeftTube

Konservativne politike v Sloveniji in drugje po svetu družbena omrežja ter sodobno tehnologijo za akvizicijo in širjenje svojih političnih idej uporabljajo veliko bolj uspešno kot leve stranke. Ne glede na bizarnost Trumpovih tvitov o njih govorimo, se zgražamo, jih ritvitamo in širimo naprej. Tudi pri nas je v predvolilnem času mogoče zaznati poplavo novih profilov in podpornikov predvsem desnih strank. 

Poleg Twitterja, najbolj očitnega kanala, kjer se vsebine lahko hitro kreirajo in delijo, je tudi Youtube že nekaj let (uspešno) orodje desničarskih ekstremistov, ki privablja milijone naročnikov. Kljub temu da je bilo v zadnjih letih nekaj poskusov tudi na levi strani, ta do nedavnega ni bila preveč uspešna.  

Vendar nova generacija ustvarjalcev videov, ki na resne teme in sovraštvo odgovarja na premišljen in zabaven način, daje upanje, da se Youtube ne bo izgubil pod pritiski desnih trolov in nam kaže, da so lahko na internetu uspešne tudi leve politike. Vredno ogleda!