Agrument


agrument.description

Bojkotirati monopol

Eden od učinkov metulja, ki ga je sprožil umor Georga Floyda, je #StopProfitForHate – oglaševalski bojkot Facebooka in Instagrama zaradi nezadostne regulacije sovražnega govora. Oglaševanje je prekinilo že več kot 1000 podjetij, med njimi tudi Coca-Cola, Adidas in Starbucks.

Delnice Facebooka so sicer za trenutek počepnile, a so že v enem tednu pridobile nazaj prejšnjo vrednost in jo nato celo presegle. Očitno je tudi direkten bojkot oglaševalskih velikanov le kapljica v morju prihodkov, ki jih obrača Facebook. Kot je rekel sam Zuckerberg: "Se bodo že vrnili." Monopola ne moreš bojkotirati.

Zaradi tega se znova vrstijo pozivi po državni intervenciji in razbitju giganta, kar pa je pod Trumpom in najbrž tudi Bidenom malo verjetno. Po zgledu Francije bi lahko Slovenija Facebook kaznovala za prepočasen odziv na sovražne vsebine. A na žalost bomo najbrž prej dočakali pok oglaševalskega mehurčka, če podjetja med bojkotom naposled ugotovijo, da spletno oglaševanje le ni tako učinkovito.


agrument.subscribe-bar.subscribe-to agrument.subscribe-bar.deliver-it
RSS

General Tvito o Srebrenici

Veliki politični in medijski manipulator, guru parlamentarnih trikov, zaprtih kuvert in konkurenčnih preiskovalnih komisij je še enkrat več ukanil celo državo.

Na Twitterju je te dni naredil korak naprej v svoji neotesanosti: za boj "proti komunizmu" je zlorabil kar Srebrenico, najhujšo travmo in najbolj tragičen kolektivni spomin Balkana. Skupaj z dejstvom, da se je Ivan prejšnji teden javno trepljal po ramenih s tipom, ki se najraje slika z zemljevidom Velike Madžarske, in s tistim drugim, ki je še ne tako dolgo nazaj Bošnjakom grozil, da bodo "za vsakega Srba ubili 100 muslimanov", je razumljivo, da domača kritična javnost pravi, da s tem prispeva k zaostritvi konfliktov v regiji.

A zdi se, da Ivan spet igra na karto mrtve mačke. Medtem ko se ukvarjamo s 25 let staro tragedijo, nekako zmanjkuje časa, da bi kdor koli problematiziral načrtno uničenje RTV. Ali pa to, da ima razpis za aplikacijo Covid-19, ki nam bo sledila, 3 dnevni prijavni rok in izgleda kot vnaprej dogovorjen.


Abecedarij svobode govora: cenzura

Cenzura našega časa ni cenzura iz romana 1984. Velikega brata ni, ministrstev za resnico pa je mnogo, razpršena so in z različnimi “resnicami”. Biti za svobodo govora še ne pomeni biti za resnico, za zatirane manjšine ali pluralnost mnenj.

A boj proti cenzuri ima še vedno medijski in mobilizacijski potencial, kar je v zadnjih letih izkoristila skrajna desnica. Opozarjajo, da prepoved govorcev na univerzah in politična korektnost omejujeta svobodo misli in pravijo, da če ste proti cenzuri, ste z njimi.

Tisti, ki bo javnost prepričal, da je cenzuriran, bo tudi definiral svobodni govor. Pri tem pa cenzura menda ni to, da se medijski lastniki nimajo želje ukvarjati s preiskovalnim novinarstvom. Cenzura menda niso dolgotrajni in dragi sodni postopki, v katerih se znajdejo žvižgači in novinarji, ki razkrivajo neprijetno resnico o politikih in menedžerjih. Prav tako (samo-)cenzura ni to, da podjetnica ostane tiho v javnosti, da ne bi izgubila zaslužka. To ni cenzura, to je kapitalizem!


YES!

Na dan neodvisnosti, 4. julija, je Kanye West napovedal, da bo kandidiral na prihajajočih predsedniških volitvah. Elon Musk, ki mu je takoj izrazil podporo, bo imel v "Rojstnodnevne stranki" svetovalno vlogo. Njegova kandidatka za podpredsednico bo Michelle Tidball, ki sicer "ne spremlja novic", "sledi pa bogu". Menda je slednji Westu glede kandidature prišepnil, da "je čas."

V večurnem intervjuju, ki ga je dal reviji Forbes, in katerega izseki se berejo kot Schreberjevi spomini, je razkril še več podrobnosti. O zunanji politiki in davkih še ni razmišljal, je pa odločen, da bo z Belo hišo upravljal na podlagi Wakande iz filma Black Panther. Skeptičen je do cepiv. Je proti splavu. Planned Parenthood je po njegovem v rokah gibanja za belo prevlado. Nikoli še ni bil na volitvah. Pravi, da je čas, da sname MAGA čepico. Slogan njegove kampanje je: "YES!"

V resnici pa bo KanYes s svojo morebitno udeležbo na volitvah pomagal Trumpu, saj bo verjetno "sunil" Bidenu nekaj temnopoltih glasov.


Svete izjeme

Vlada je sprejela omejitev gibanja nad 10 oseb. Lahko se zbere do 50 ljudi, če organizator pozna vse osebe in vodi evidenco s kontakti, ki jo hrani mesec dni in na zahtevo predloži NIJZ. 

Prepoved pa ne velja za maše. Župnik, ki bo maševal, bo vedel, kdo je pri maši, je prepričan Kacin. Obenem je tudi povedal, da pri cerkvenih obredih menda ne gre za javni dogodek. Četudi bi res šlo za zasebni dogodek, so ravno ti tisti, ki so po Kacinovih besedah najbolj zaskrbljujoči. Tako trenutni ukrepi, ki omejujejo javna zbiranja, ne pa tudi večjih športnih prireditev, obratovanja gostinskih lokalov in javnih prevozov, niso skladni z vzroki tveganja, o katerih govori vlada. Poleg tega pa ne bodo vsi zasebni dogodki ušli poostrenemu nadzoru. Nova pravila naj bi namreč zajemala tudi denimo poroke, sicer dogodek zasebne narave.

Drugod verskim obredom pripisujejo visoko tveganje za okužbo s Covid-19. Vlada RS jih na seznam krajev, najnevarnejših za okužbo, ni umestila. Je pa umestila proteste.