Agrument


agrument.description

Lepe pozdrave iz ZDA

Nekaj dni po srednješolskem strelskem napadu v Michiganu je republikanski kongresnik Massie na Twitterju objavil praznično družinsko fotografijo. V ozadju je okrašeno božično drevo, v ospredju pa družina pozira z naborom jurišnega orožja. Pripis poziva Božička, naj jim podari – strelivo. 

Massie je v kratkem času že drugi republikanec, ki se odkrito spogleduje z nasiljem. Da ne gre le za glasno manjšino, je potrdila kongresnica Taylor Greene, še ena "zanimiva" figura, prej znana predvsem kot teoretičarka zarot, zdaj pa kot predlagateljica zakona, ki bi z najvišjim kongresnim odlikovanjem nagradil oproščenega morilca Rittenhousa.

Fotografija je videti kot napovednik apokaliptičnega post-trumpovskega slasherja, v katerem se bela družina srednjega razreda zoperstavi zombijem: manjšinam, političnim nasprotnikom, "kulturnim marksistom". Kritično misleči radi ponavljamo, da je knjiga orožje; a ko so enkrat na drugi strani jurišne puške, bi bilo vseeno, če bi se jim zoperstavili s fračami.


agrument.subscribe-bar.subscribe-to agrument.subscribe-bar.deliver-it
RSS

Nova RTV Slovenija

Janševa metla, direktor RTV Slovenija Grah Whatmough, nadaljuje desant na javno televizijo. Po tem, ko je poleti s sumljivim manevrom razrešil direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak, je na njeno mesto nastavil Valentina Areha, vlogo v. d. urednice informativnega programa pa je prevzela Jadranka Rebernik. Ni težko uganiti, s kakšno politiko simpatizirata nova vodilna kadra. 

Zdaj je Whatmough na poti do preoblikovanja RTV-ja v trenutni oblasti prijaznejši servis dosegel še eno veliko zmago. Kljub nasprotovanju stroke ter novinark in novinarjev je bil namreč sprejet nov programsko-produkcijski načrt, ki ukinja, krči ali prestavlja informativne vsebine, namesto njih pa uvaja več "narodnozabavnih tematik".

Ker lahko po januarski menjavi članov že tako politično obarvanega programskega sveta v tem organu pričakujemo še več lakajev, je razlogov za optimizem malo. Prav zato je ključno, da naslednja vlada zagotovi neodvisnost javnega servisa, ki naj skrbi za objektivno informiranje javnosti. 


Zakon ni konj

Slovenska zakonodaja je, tako kot vsaka druga, vse prevečkrat žrtev političnega barantanja. Prepogosto je razumljena kot sredstvo zmage na prihajajočih volitvah, namesto da bi jo razumeli kot orodje, s katerim lahko izboljšamo življenja vseh prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije. Eden od razlogov za katastrofalno stanje slovenskega prava je tudi dejstvo, da ga nihče – niti poslanci niti uporabniki – ne jemlje resno.

Trenutno delodajalci zagovorniku načela enakosti očitajo, da ogroža izplačilo božičnice. Pravijo, da zakon lahko beremo, kot se nam zdi priročno; da božičnica ni to, kar zakon pravi, da je. Podjetja bi rada izplačilo "poslovne uspešnosti" uporabljala, kot da gre za nagrajevanje "individualne uspešnosti". Kriva seveda nista ne zakon ne podjetje, ki ga krši, kaj šele poslanci, ki so (po mnenju podjetij očitno slab) zakon sprejeli. Kriv je urad, ki zakon razlaga dosledno.

To seveda ni prav. Zakone je treba spoštovati ali spremeniti. 


Podaljšana igra

Žensko teniško združenje, bolj poznano pod kratico WTA, je sporočilo, da so do nadaljnjega preklicani vsi teniški turnirji na Kitajskem. To se bo zelo verjetno odražalo v manjših prihodkih iz tega ogromnega trga.

Razloge za ta korak je moč iskati v “skrbi” za dobrobit in varnost teniške igralke Šuai Peng. Ta je iz javnega življenja izginila po obtožbah o posilstvu s strani nekdanjega kitajskega podpredsednika vlade. Ampak namesto da bi WTA, druge športne organizacije in države pričele z iskanjem konkretnih rešitev glede očitnega sistemskega spolnega nasilja v športu, so prst uperile v avtoritarno Kitajsko, ki je nemudoma cenzurirala obtožbe. Pričevanja o spolnih zlorabah lahko najdemo v vseh športnih panogah ne glede na državo.

Odpoved teniških tekmovanj in pozivi k bojkotu zimskih olimpijskih iger v Pekingu prihodnje leto zgolj kažejo na dvoličnost in licemernost ”zahoda”. Mar je v demokracijah kaj drugače? Samo spomnimo se tipa, ki se je hvalil, da lahko vsako žensko prime za …


Kako ravnamo s tujci?

Naslov je citat iz raziskave, ki sta jo pripravili Delovna skupina za azil in Delavska svetovalnica po letošnjih spremembah ZTuj-2 in ZMZ-1. Državni zbor se je v paketu reševanja “problema tujcev" skliceval na domnevne zlorabe azilnega in socialnega sistema ter nepripravljenost na integracijo. A pogoji za slednjo so, kot kaže raziskava, daleč od optimalnih – večina vprašanih si želi ostati v Sloveniji, a se sooča z visokimi stroški bivanja, izkoriščanjem in izključevanjem na trgu dela in oteženim dostopom do znanja jezika. 

“Rešitve” MNZ, med drugim strožji pogoji znanja slovenščine, omejitev gibanja za prosilce za azil in otežena združitev z družino za tujce delavce, so te ovire še poglobile, s sistemsko diskriminacijo pa tuje državljane v Sloveniji še naprej vztrajno fantomiziramo. Če bi bilo MNZ v interesu izboljšanje njihovega položaja, bi bilo dobro, da pri oblikovanju rešitev posluša tiste, ki jih je v svoji argumentaciji novel spregledalo: tuje državljane same.