Agrument


agrument.description

Minister za okolje, ki to ni

Ministrstvo za okolje in prostor s SDS-ovim ministrom Vizjakom na čelu bolj kot na okoljsko spominja na kakšno drugo ministrstvo. Vizjaka o podnebni krizi in varovanju okolja še nismo zares slišali govoriti, zelo rad pa razpravlja o betonu, gradbenih strojih in ceni Petrolovih delnic

Večina zakonskih predlogov, ki so v zadnjem letu nastali na MOP, je po mnenju nevladnikov in strokovnjakov škodljiva za naravo in okolje. Tudi Vizjaku velik trn v peti predstavljajo prav nevladniki, ki jih je s predlogi zakonskih sprememb že večkrat skušal stisniti v kot. Nedavno pa je z MOP prišla nenavadna zahteva, ki okoljskim nevladnim organizacijam nalaga, naj MOP javijo poimenske sezname ljudi, ki so v teh organizacijah aktivni. 

V maniri te vlade si niti ni težko predstavljati, kaj bo ministrstvo počelo s poimenskimi seznami naravovarstvenikov. Kazanje s prstom na nasprotnike mračnjaških politik je zagotovo eno izmed področij, kjer vlada zares dela s polno paro. Po koga bodo prišli najprej?


agrument.subscribe-bar.subscribe-to agrument.subscribe-bar.deliver-it
RSS

Zagotovo je kriv Iran!

"Edina demokracija na Bližnjem vzhodu", Izrael, ponovno grozi Iranu. Brez dejstev in dokazov ga obtožuje za napad na ladjo MV Helios Ray. To po napadu, za katerega nista znana niti krivec niti sredstvo napada, trenutno popravljajo v pristanišču v Dubaju. 

Iransko zunanje ministrstvo ostro zavrača obtožbe, hkrati pa opozarja, da bi lahko bila ladja v Omanskem zalivu namenjena vohunjenju. Medtem Izrael pospešeno bombardira iranske sile v Siriji; šlo naj bi za povračilne ukrepe za napad na njihovo ladjo.

Spomnimo; Izraelu ni tuj niti napad na ladje lastnih zaveznikov. Zgovoren je primer USS Liberty iz leta 1967, šlo naj bi za napako. Ladja je bila takrat v mednarodnih vodah, agresor pa jo je zamenjal za egipčansko.

Iran predstavlja trn v peti tako Izraelu kot Združenim državam Amerike: prvi svari pred nevarnim iranskim vojaškim jedrskim programom, druge pa so pod Trumpovo taktirko enostransko odstopile od jedrskega sporazuma. Kdo torej ogroža stabilnost v regiji?


Vlada ne more ukiniti pravice do protesta!

Pravna mreža za varstvo demokracije, katere soustanovitelji smo tudi mi, je danes vložila pobudo za presojo ustavnosti odloka, ki prepoveduje shode.

Pravica do protesta je v Sloveniji že skoraj eno leto suspendirana, namen prepovedi pa je predvsem omejevanje kritik vlade. V tem času so bili kaznovani posamezniki, ki so na Trgu republike sami na tla lepili papirnata stopala ter pari iz istega gospodinjstva, ki so ob spoštovanju epidemioloških mer med sprehodom uporabljali dežnike s protivladnimi napisi. Ob sproščanju ukrepov so nam povedali kar naravnost: lahko se zbirate, a le, če ne protestirate!

Mirni protesti oz. svoboda izražanja in zbiranja so ustavno varovane pravice, ne pa privilegij. Tudi v času epidemije shodi na smejo biti v celoti prepovedani in jih je dopustno omejevati le s strogim testom nujnosti, sorazmernosti in primernosti. Vlada Janeza Janše pa z visokimi globami prepoveduje zbiranja in sprehode le in ravno, če pri tem izražamo svoje kritično mnenje. 


Kolumbija beguncem uredila status

V Kolumbiji s tesno večino v obeh domovih parlamenta vlada koalicija pod vodstvom desničarske konzervativne stranke Demokratičnega centra. Član te stranke je tudi predsednik Ivan Duque Marquez. V treh letih, odkar traja njegovo predsedovanje, državo pretresajo številni škandali, ki so povezani s sistemskim nasiljem in izvensodnimi poboji okoljskih aktivistov ali nekdanjih gverilcev. Marquez je politično zmago tlakoval s sovražno in izključevalno retoriko do uporniške skupine FARC, ki je pred petimi leti sklenila prelomno premirje z državo.

Nedavno pa je kolumbijski predsednik poskrbel tudi za dobro novico. Beguncem iz sosednje Venezuele so za 10 let uradno podelili status beguncev in s tem uredili status več kot 1,7 milijona ljudi. Ti sedaj lahko dostopajo do trga dela, zdravstvenih storitev in celo cepiva proti kovidu. Venezuelski begunci so spet postali ljudje.

Tudi v Sloveniji bi se lahko zgledovali po zadnjem Marquezovem ukrepu, saj je dovolj slepega kopiranja madžarskega modela.


Kopriva naj odstopi!

Razkritje lažnega profila poslanke Alenke Jeraj je pritrdilo naši raziskavi Twitter Brigade in stoji kot še eden dokaz širšega problema ustvarjanja lažne javnosti, ki smo mu priča. Kljub temu, da je pravica do anonimnosti eden od temeljev interneta, je njena politična ali ekonomsko motivirana zloraba vsekakor sporna z več vidikov. Še najmanj zato, ker jo izrecno prepoveduje tudi Twitter sam.

Čeprav ima tudi "afera Kopriva", tako kot Hojsev družinski izlet in Počivalškov prleški sendvič, močan komičen naboj, je ne bi smeli trivializirati in relativizirati. Astroturfing, še posebno v kombinaciji z vedno močnejšim strankarskim propagandnim ekosistemom, močno vpliva na družbeno polarizacijo, poglablja krizo realnosti in podpihuje vrtinec sovraštva. 

Pridružujemo se pozivu, da bi moral predsednik državnega zbora Igor Zorčič na polagi novega etičnega kodeksa poslancev dejanje vsaj obsoditi. Javnost, predvsem pa novinarji, pa bi morali od Alenke Jeraj jasno zahtevati odstop.