Agrument


agrument.description

Daleč od oči, še dlje od srca

Jutri bo v virtualni obliki potekal vrh EU – Indija, kjer bo osrednja tema pogovorov krizna situacija, povezana s pandemijo.

Indija z množico okužb in smrti vsak dan ruši neslavne rekorde. A število okuženih bi lahko bilo tudi do tridesetkrat večje od uradnih številk. Razlogov za noro rast okužb je več, med drugim tudi neupoštevanje strokovnih priporočil s strani indijske vlade. Po napovedih naj bi se situacija umirila šele proti koncu maja ali na začetku junija.

Ker so vse postelje zasedene, ljudje ostajajo brez bolnišnične oskrbe. Primanjkuje kisika in zaščitne opreme, nenazadnje tudi cepiv. Mimogrede, zaenkrat kaže, da cepiva vendarle delujejo tudi proti "indijski različici" virusa.

Indija torej nujno potrebuje pomoč. Roko solidarnosti je ponudilo veliko držav, tudi številne članice EU, med katerimi pa ni Slovenije. A najpomembnejši korak bi moral biti v takojšnji odpravi zaščite cepiv, kar pa naj bi se kljub podpori ZDA in Rusije zgodilo šele decembra. Za mnoge prepozno.


agrument.subscribe-bar.subscribe-to agrument.subscribe-bar.deliver-it
RSS

Leti, leti, leti ...

Ta teden je Evropska komisija odobrila določene vrste insektov kot primerne za uživanje. Ob vse večjem zavedanju o škodljivosti industrijske pridelave mesa sta vzreja in prehranjevanje z žuželkami že nekaj let v vzponu. Vrednost panoge naj bi v naslednjih letih noro narasla, z insekti pa bi lahko poskrbeli za vnos beljakovin, primerljiv s kosom mesa.

Insekti v prehrani sicer niso nič novega, na določenih delih sveta veljajo za specialiteto. Evropejci bomo nad novo ponudbo najbrž sprva skeptični, sčasoma pa je pričakovati, da bomo žuželke, kot vse nove prehrambene trende, le sprejeli na svoje krožnike.  

Kljub temu, da se insekte kažejo kot ena izmed bolj trajnostnih in okoljsko primernih rešitev v prehrani, pa množična proizvodnja prinaša tudi slabosti. Pojavljajo se seveda tudi etični pomisleki, saj so ne glede na okoljske prednosti v primerjavi s klasično živinorejo tudi žuželke – žive živali.


Zelena hinavščina

Medtem ko iz Združenega kraljestva prihajajo dobre novice, da je v enem dnevu rekordnih 48,5 % vse elektrike prišlo iz vetra, je drug rekord skrb vzbujajoč – predvidevajo, da se bodo ogljične emisije letos povzpele na drugo najvišjo stopnjo v zgodovini. Tudi gozdovom in ledenikom ne kaže dobro.

Vendar v igri krivde nad življenjskim slogom ne smemo pozabiti, da nismo niti enako niti kolektivno odgovorni za umirajoč planet. Kljub padcu porabe premoga v Evropi vlagatelji še naprej financirajo gradnjo obratov na premog v drugih delih sveta, kjer veljajo nižji okoljski standardi. Podobno je bilo tudi v odnosu Evrope do Amazonije: medtem ko je politika grozila s sankcijami zaradi nenadzorovanega krčenja “pljuč sveta”, so evropski skladi veliko vlagali v kmetijsko industrijo.

Kaže pa, da se je Evropska komisija odločila ustaviti takšne prakse s pripravo nove sheme izračunavanja ogljičnih emisij pri proizvodih, uvoženih v EU. Upamo, da ukrepi zares pomenijo začetek konca zelene hinavščine.


Navijanje za sovraštvo

Niti dva tedna še nista minila, od kar je, vzklikajoč hrvaška nacionalistična gesla, v večinsko muslimanski del Mostarja z lesenimi palicami vkorakala skupina Ultrasov.

Minuli vikend smo na las podobno manifstacijo sovraštva spremljali na Hrvaškem, tokrat v režiji druge navijaške skupine in usmerjeno v drugo etnično skupino. V nedeljo je namreč v vas Borovo na vzhodu Hrvaške vkorakala skupina v črno oblečenih moških, pojoč: "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati!"

V videu najbolj bode v oči dejstvo, da jih je ves čas spremljala policija, ki se ji predstave ni zdelo smiselno prekinjati. Šele v ponedeljek so namreč sporočili, da so 14 osumljencev aretirali.

Pri tovrstnih dogodkih je, podobno kot pri lažnih novicah, ključno, da jih zatremo v kali. Učinek je pač čustven, nepopravljiva škoda se zgodi že v nekaj trenutkih. Po tem, ko video že ves dan kroži po družbenih medijih, je zapoznelo obvestilo policije, da so vendarle presodili, da ni bilo vse v redu, pač too little, too late.


Fakof, Hojs!

Nepreklicno odstopljeni minister za notranje zadeve Aleš Hojs je marca v državni zbor vložil predlog novega zakona o varstvu javnega reda in miru. Zakon uvaja koncept “nedostojnega vedenja do uradne osebe” in predvideva kazen, če na primer prej omenjenemu ministru pokažate sredinec. Kazen vas čaka tudi, če mu sredinec, ker je škodljiv minister, pokažete npr. v nedeljo zjutraj, ko Hojs ne opravlja svoje funkcije, temveč je v mestu po zasebnih opravkih. 

Uradne osebe, kot so politiki ali policisti, bodo tako pod novo ureditvijo bolj zavarovane od slehernika, oziroma, kot je situacijo opisal novinar Peter Petrovčič, bo po novem zakonu lahko politični funkcionar brez skrbi pokazal sredinec ljudem, če pa bo situacija obratna, bo anonimna posameznica kaznovana z globo med 500 in 1000 €. 

Vlada, ki ignorira ljudstvo, in policija, ki izdaja kazni zaradi nasprotovanja vladi ter išče protestnike kar na domačih vratih, si vljudnosti ne zaslužita in je tudi ne bosta dobili, zakon gor ali dol!