Prihaja Detektor lisic

Da vas bo oblast odslej težje prelisičila

Googlov Digital News Initiative je v novem krogu razpisa DNI v vrednosti 48.000€ podprl projekt Danes je nov dan in Evropskega inštituta za vedenjske študije. Naš skupni projekt Media Scanner, ki smo ga v slovenščino prevedli kar kot Detektor lisic, bo z metodo SCAN, ki jo uporabljajo policijski preiskovalci po vsem svetu, šest mesecev analiziral izjave gostov oddaje Odmevi z vidika njihove verodostojnosti.

Za ta namen bomo na inštitutu Danes je nov dan razvili prototip pametnega orodja, ki bo transkribirano besedilo avtomatsko vizualno označilo glede na kazalnike SCAN, sodelavci z EBSI pa bodo s pomočjo orodja izjave govorcev tudi analizirali. Rezultat projekta bo polletno bdenje nad higieno javnega govora v osrednji večerni televizijski oddaji. Na spletu bomo objavljali tedenska poročila z izbranimi primeri ter opozarjali na nekonsistentnosti v posameznih govorih, ki nakazujejo, da je vsebina izjavljenega vprašljiva. SCAN namreč izjave analizira po kriteriju notranje strukturne skladnosti, z vsebino pa se ukvarja šele v drugem koraku, in sicer po tem, ko po definiranih kriterijih identificira točke v besedilu, v katerih se govorec bistveno oddalji od siceršnje strukture svojega izrekanja. S pomočjo objavljenih rezultatov se bodo novinarji in splošna javnost, podobno kot zdaj kriminalistični preiskovalci, lažje orientirali glede tega, katere vidike izjav javnih oseb se splača preizprašati in raziskati bolj podrobno.

Na Danes je nov dan nas je k projektu pritegnil tehnološki izziv, saj nas zanimata digitalna semantika ter strojno učenje, poseben potencial projekta pa vidimo v dejstvu, da bo javnost v roke dobila metodo, ki jo običajno na osumljencih uporabljajo preiskovalni organi. Metoda, lastna represivnemu aparatu države, bo s tem projektom posegla v ideološki aparat države in osvetlila izjave domačih javnih oseb z nekega drugega zornega kota, ki seže dlje od populizma, retoričnih figur, izmikanj ter propagande.

O Danes je nov dan

Skupnost Danes je nov dan je nastala jeseni 2012 kot sopotnik, integralni del in podpornik vstajniških gibanj. Od septembra 2013 delujemo kot inštitut, ki se osredotoča na (digitalno) politično participacijo, transparentnost in nadzor.

Delovanje inštituta izhaja iz razumevanja demokracije kot nenehnega procesa, družbene pogodbe kot stalne in vključujoče razprave ter politične participacije kot odgovornosti za lastno opolnomočenje.

S projekti v obliki digitalnih intervencij, ki se poslužujejo inovativnih prijemov spletnega komuniciranja, se poskušamo odzivati na aktualne družbenopolitične dogodke, ozaveščati, opozarjati in aktivirati ljudi.

Spremljaj nas na Facebooku!

Razširi glas!
 

Če želiš, da te obvestimo, ko bo projekt zaživel, nam pusti svoj e-naslov.