EU spreminja avtorsko pravo.

To samo po sebi ni slaba novica, toda nekatera določila bodo uničila internet, kot ga poznamo.

USTAVITI
MORAMO
ČLENA
11 IN 13:

11.
Lobisti velikih založnikov starih medijev s preživetimi poslovnimi modeli poskušajo ukiniti prost pretok informacij in računati za povezave do svojih vsebin. Splet brez linkov bi bil kot svet brez cest.
11. člen ogroža tvojo pravico do linkanja
13.
Avtorska dela lahko imetniki pravic že zdaj odstranijo s spletnih platform, tako da zahtevajo njihov umik. Zdaj pa namerava EU uvesti avtomatske cenzorske filtre že ob nalaganju vsebin. Ti ne bodo znali presoditi, kdaj gre za dovoljeno uporabo v skladu z zakonom (citiranje, parodiranje) oz. pošteno rabo in ti bodo tako onemogočali tudi objavo vsebin, ki sploh ne kršijo avtorskih pravic.
13. člen omogoča cenzuro tvojih memov, prezentacij, parodij in citatov ter drugih vsebin

SPREMENITI
MORAMO
ČLENA
3 IN 4:

3.
Države članice sicer lahko razširijo pravico tudi v korist medijev, zasebnih raziskovalcev in nevladnikov, a ta pravica je preveč pomembna, da bi bila predmet njihove dobre volje. Ne dopustimo, da se jih še več odseli čez lužo.
3. člen tekstovno in podatkovno rudarjenje dovoljuje le ozkemu naboru raziskovalcev
4.
Ta člen naj bi zagotovil izjemo za izobraževanje, a jo države članice lahko povozijo. Šolniki že dolgo prosijo za jasno in pravno varno izjemo za izobraževanje, ki bi jim omogočala brezplačno nekomercialno uporabo avtorskih del pri pouku. Žal tudi v primeru izobraževanja EU daje prednost založnikom, ker bodo države članice izjemo lahko nadomestile z vpeljavo plačljivih licenc.
4. člen sicer predlaga izjemo za izobraževanje, a je ta preozka in preveč izmuzljiva
Če želimo, da EU pri spremembah avtorskega prava na prvo mesto postavi državljanke in državljane namesto založniškega kapitala, moramo skupaj povzdigniti glas. Odločitev je v rokah evropskih poslank in poslancev, nagovorimo jih!

20. junija je odbor JURI že potrdil predlog direktive, o kateri bodo evropski poslanci in poslanke v začetku julija glasovali še na plenarni seji. Še je čas, da ustavimo uničujoč ukrep! Pritisnimo na svoje predstavnike in zberimo 4000 podpisov, po 500 za vsakega slovenskega predstavnika v Bruslju!

Najprej podpiši peticijo, ker pa izredne razmere zahtevajo izredne ukrepe, te prosimo, da jim pošlješ tudi mejl. Vsa navodila ti posredujemo po e-pošti.

Zahtevaj, da s svojim glasom zaščitijo tvoje internetno življenje!

0%
Zbranih / 4000 podpisov.
Hvala za podpis! Na ta e-naslov smo ti poslali še sporočilo in navodila, kako ga posreduješ evropskim poslankam in poslancem. Vzelo ti le bo še dodatno minuto. Hvala! <3

Podpisnice in podpisniki