Soglašam z uporabo piškotkov

Ahmad mora ostati

Objavili smo peticijo Ambasade Rog, ki je od Ministrstva za notranje zadeve zahtevala, da ustavi deportacijo sirskega begunca Ahmada Šamija. Pritisk javnosti je bil dovolj za dvodnevno zamrznitev, v četrtek, 16. novembra, pa je vlada odločila, da mora Šami kljub vsemu oditi.

Podpisalo

{{counter}}

ljudi

Razglednica z Visa

Testna uporaba metode SCAN, ki jo skupaj z EBSI digitaliziramo in ponovno premišljamo za potrebe prihajajočega projekta Detektor lisic. Poseg v rumeno medijsko krajino in dokaz, da tudi med izjavami tipa rekla-kazala obstajajo razlike.

Na FB deljeno

702

krat

Ali.je že grafit?

Julija 2017 so na Kongresnem trgu v nedostojnem in nedopustnem prepletu cerkvenih in državniških slovesnosti odkrili Spomenik žrtvam vseh vojn. Na dveh betonskih blokih, enakih po prostorni in različnih po videzu, ni niti jasnega sporočila niti plezalskih oprimkov. Mi pa pričakujemo grafit.

Grafit čakamo že

{{grafitcounter}}

dni

Break Free Slovenija

Peticija za Vlado RS, v kateri jo skupaj s široko koalicijo nevladnih partnerjev pozivamo, da zaviha rokave na področju trajnostne in zelene energije. Javni denar naj namesto v energetske dinozavre usmerja v odgovoren prehod iz fosilnih goriv na trajnostno pridobivanje energije, poskrbi za zaposlene v tem sektorju, spodbuja samooskrbo z energijo in vzpostavi infrastrukturo za elektrifikacijo prometa z obnovljivimi viri.

Več kot

5250

podpisov

Ne bomo odnehali

Peticija za varuhinjo človekovih pravic, v kateri jo pozivamo, naj Zakon o tujcih vloži v ustavno presojo. Funkcijo varuha razumemo kot zavezo k spoštovanju človekovih pravic mimo pragmatičnih, ekonomskih ali ideoloških interesov. Ni dopustno, da Zakon o tujcih, o čigar neustavnosti in neskladnosti z mednarodnimi pravnimi okvirji, so se izrekle številne domače nevladne organizacije, pa tudi tuje institucije, toliko časa po sprejetju v DZ tako dolgo čaka na to, da se mu posvetijo v uradu varuhinje.

Več kot

1310

podpisov

Lahko še ustavimo konje?

Spletni poziv predsedniku Pahorju, naj svoje funkcije ne razume kot birokrat, pač v dobro človekovih pravic z njo eksperimentira. Vsak človek je odgovoren, da v okviru svojih moči poskuša preprečiti eklatantne kršitve človekovih pravic, človek, katerega funkcija je utemeljena na simbolni integriteti, pa še toliko bolj.

Poslano že

826

krat

Parlameter

Spletno orodje za faktično utemeljevanje bičanja čez poslance in/ali slavospeve njihovi prizadevnosti. Pretvarjanje porazgubljenih javnih podatkov v organizirane informacije, številke in grafe. Nulti korak za opolnomočen premik od pavšalne sodbe, da so "vsi isti" k identifikaciji podobnosti in razlik, ki uporabnike opremi z izhodišči za vsebinsko interpretacijo.

Parlameter poganja več kot

270 000

vrstic kode

Misliti drugačne heroje

8. novembra 2016 ni bil črn le dan zato, ker so Američani izvolili Trumpa, ampak tudi zato, ker bi na ta dan Aaron Swartz, če bi bil še živ, dopolnil 30 let. Danesjenovdanovci smo izkoristili priložnost selitve v novo pisarno in se na svoj način poklonili spominu na spletnega aktivista ter borca za odprto kodo in podatke.

ogledov na družb. omrežjih

več kot 43 tisoč

Proglas "sovraštvo"

Vizualni razmislek ob Mladininem razpisu za proglas na temo sovraštvo, ki enega najbolj ikoničnih predosamosvojitvenih sloganov postavi v sodoben kontekst. Če je bila lastna nacionalna država takrat razumljena kot pogoj za demokratično emancipacijo in odpiranje svetu, je danes, ko je multikulti prilično mrtev, ograjena tvorba, ki prebivalce zapira v lastne vrtičke, druge pa pušča zunaj.

od ideje do izvedbe

2 uri

Največji uspehi študentske politike

Pregled največjih malverzacij, lumparij in ostalih “uspehov” študentske politike v zadnjih 20 letih. Na eni strani nenavadne pogodbe, vrtoglavi honorarji in vprašljive investicije, na drugi pa izogibanje javnemu nadzoru in državni reviziji.

poslanih mejlov

več kot 3000

Prostovid

Kritični študentski komentarji stanja slovenskega prostora v obliki nasprotujočih si vizij prihodnosti, postavljeni na spletni ogled iz udobnega naslanjača. Sporočilo je jasno: vsi smo soodgovorni za bodoč videz okolice!

št. predstavljenih krajev

9

Alternacija

V tvitih politikov in strank smo besede begunec, migrant itn. zamenjali z besedo žid in z vizualno zasnovo spletne kampanje namignili na nekaj vsem znanih spornih simbolov, da bi bilo jasno: od odkrite fašistične propagande jih loči le še beseda!

na Facebooku deljeno

1620-krat

Žar brez utvar

Re-akcija ob vnovičnem prikazu cesarjeve golote ali zakaj je Pahor slab predsednik. Namesto, da bi prižgali televizijski PR žar, smo mu na internetu raje podkurili z vsebinsko kritiko. Stanje pečenosti: gotof!

na družbenih omrežjih deljeno

1805-krat

Čas je ZA: Janez Janša

Zadnji prc pred volilnim molkom ali lažne novice iz Noriškega kraljestva: kraljevič je ZA! Provokativna politična satira ali vpogled v paralelno realnost, kjer je Gargamela pobruhal samorog.

doseg videa na FB

92,556

Neenakost

Neenakost za začetnike oz. zakaj problem "razvitih" družb ni pomanjkanje, pač pa prevelike materialne razlike med njihovimi prebivalci. Interaktivna izkušnja, po kateri vam bo vse jasno, pa malo tudi slabo.

št. obiskovalcev

2162 v 48h

OMNIA zemljevid

Interaktiven zemljevid Omnia volišč ZA tiste, ki so bili na dan referenduma o spremembi definicije zakonske zveze, na izletu ali na obisku pri mami.

doseg na FB

18,237

Best of: referendumsko soočenje

S takimi zvezdami ni težko biti dober režiser: izreži/prilepi trolanje za spremljavo neprespani noči po večernem bistroumju na nacionalki, ki je v studio povabila izbrano druščino nasprotnikov spremembe definicije zakonske zveze. Venček domačih.

ogledi videa na FB

312,463

Želim glasovati ZA, toda ...

Mrkih pogledov in naveličanih jezikov glede samega referenduma o redefiniciji zakonske zveze, pa vendar: treba je bit' za! Vodič po postopkih za vse, ki iz različnih razlogov ne morejo glasovati kot ostali.

število razloženih postopkov

10

Je to vandalizem?

Preizpraševanje koncepta vandalizma, kot ga definira interes kapitala. Kaj je vandalizem: kolesarjenje čez center mesta ali slabo vzdrževanje in pomanjkanje kolesarskih stez? Naj povedo ljudje!

število definicij vandalizma

56

Slep splet

Kampanja za večjo spletno vključenost slepih in slabovidnih, ki opozarja, da ni opravičila za šlampasto kodo, vsiljive oglase in ignoranco. Projekt študentov Univerze v Ljubljani pod mentorstvom starih DJND mačk/-ov.

na Facebooku deljeno

160-krat

Zgrešena tarča

Kaj storiš, ko si nacionalka tik pred začetkom veljave predvolilne zakonodaje vzame pravico do "uredniške politike", ki pa se je ne čuti dolžna pojasniti? Pišeš jim.

bralcev pisma prvi dan

9k

(s)laughter

Video, koncipiran in posnet za Radical Democracy Video Challenge, v katerem žrtve nasilnega diskurza izgovarjajo besede svojih krvnikov. Tragikomična viralna uspešnica.

število ogledov videa

13k

Heartbleed

Zahteva po takojšnji naslovitvi spletne varnostne grožnje, ki je ogrozila številne zasebne podatke na strani ponudnikov raznovrstnih spletnih storitev. Opozarjanje odgovornih ter zbiranje odzivov.

od ideje do izvedbe

11h

Et tu, B(o)rute?

Orodje, ki maši luknje v političnem spominu. Spletni opomnik za raznovrstno angažirano rabo, spisan na dah ob imenovanju nove KPK in njenega predsednika. Zlati Diggit lavreat 2014.

število objav v medijih

8

Agrument

Dnevni odzivi, komentarji in pomisleki v 800 znakih. Z lupo beremo drobni tisk, z markerjem osvetljujemo opombe pod črto, dešifriramo oklepaje, funkcije in drugo družbenopolitično matematiko.

število napisanih besed

NOV ŠOU

Spletna kampanja za statutarne spremembe ŠOU v smeri njene opredelitve kot institucije javnega prava ter s tem povezanim večjim nadzorom nad njenim delovanjem.

volilna udeležba zvišana za

1200%

Homojbog

Video intervencija proti kontraproduktivni pokroviteljski drži do LGBTQ skupnosti. Grobe ulične samo-deklaracije prepoznavnih ljudi. Proti vzdrževanju razlik med »nami« in »njimi«.

skupno število ogledov

26k

dan za študentsko organiziranje

Delavnica o možnostih in pasteh študentskega organiziranja, razmislek o pravnem statusu ŠOS in ŠOU, financiranju, politiziranju, razpetostjo med skupnimi in partikularnimi interesi.

predsednik ŠOS po dogodku ostal

133min

K4zazmeri

Peticija za ohranitev kluba K4 kot prostora progresivne in neodvisne kulturne ter glasbene produkcije ter Zavoda K6/4 kot neprofitne in odprte urbane platforme za sodobne umetniške prakse.

število podpisov

2465

Dan za vodo

Delavnica o poskusih privatizacije vodnih virov in iskanju bolj demokratičnih načinov upravljanja s skupnim, ki je izšla neposredno iz uporabniškega predloga na portalu.

število podpisov slovenske peticije

21k

Predlogi

Platforma, kjer se je vse začelo. Orodje za spletno participacijo in digitalno demokracijo, skupnostno odločanje, debato in organizacijo delovnih procesov. Trenutno v predalu.

število glasov

12k

Harlem shake

Lokalizirana verzija svetovne viralne obsesije s kančkom domače politične satire, inovativne rabe univerzitetnih prostorov in obilico veselja do življenja. Danes je nor dan.

število ogledov videa

7434

Za konopljo

Prvi poskusi zbiranja podpisov za parlamentarno obravnavo zakona o legalizaciji konoplje. Prepričljiva kampanja z za leto 2012 avantgardnimi prijemi spletnega komuniciranja.

obiskovalcev v desetih dneh

33k